Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως υπάρχουν στατιστικές που βοηθούν να πει κανείς τα μεγαλύτερα ψέματα. Στη συνέχεια ανέφερε επίσημα στοιχεία από το 2006 και έπειτα, αναφέροντας τις χειρότερες χρονιές αναφορικά με τις πυρκαγιές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.
«Δυστυχώς στα μεσογειακά κλίματα είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πυρκαγιές. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια χρονιά μπορεί να είναι χειρότερη ή καλύτερη. Πρέπει να μάθουμε να κοιτάζουμε τους αριθμούς και να δίνουμε τις εξηγήσεις επιστημονικά, δεν μπορούμε να κοιτάμε γραφήματα και να μην καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε», είπε μεταξύ άλλων.
«Το 2018 ήταν μια καλή ή κακή χρονιά στατιστικά κύριε Φάμελλε;», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτώντας τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήταν μια καλή χρονιά στατιστικά. Χάσαμε μόνο 120.000 στρέμματα, όμως, χάσαμε και 104 ανθρώπους. Δεν αρκεί να διαβάζουμε, λοιπόν, μόνο τα στατιστικά», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας πως ως νομικός θα έπρεπε να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας. «Οι αξιωματικοί στους οποίους αναφέρεστε, μπορεί σήμερα να είναι στη Δαδιά και να πολεμάνε τη φωτιά και να ακούνε εσάς να κουνάτε το δάχτυλο, και να θέλετε να τους βάλετε φυλακή», είπε μεταξύ άλλων.
«Θα πρέπει και στη Δαδιά και στις άλλες περιοχές, να κάνουμε τη δουλειά μας. Να δούμε πώς αυτά τα δάση θα ξαναγεννηθούν, να μιλήσουμε με τους επιστήμονες για αυτό, για το κυνήγι και για όλα τα ζητήματα. Έρχεστε εδώ και λέτε ότι κάηκαν περισσότερα στρέμματα, χωρίς να δίνετε σημασία στην ουσία. Ο κ.Ανδρουλάκης είπε ότι φέτος στην Πάρνηθα κάηκαν περισσότερες εκτάσεις από ότι το 2007. Δεν ξέρω αν έχετε πάει ποτέ στην Πάρνηθα. Διαβάζετε μία ομιλία χωρίς να έχετε ακούσει τίποτα.
Το 2007 η φωτιά στην Πάρνηθα ήταν καταστροφική γιατί έκαψε το μισό ελατοδάσος. Ερχεστε και λέτε ότι κάηκαν περισσότερα παραγνωρίζοντας την ουσία. Αυτά τα θέματα δεν είναι ατάκας, ήταν ωραίοι τίτλοι από ανθρώπους που δεν έχουν εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο.», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Γίνονται λάθη; Γιατί δεν σβήνουν οι φωτιές; Γίνονται λάθη; Μην μου υψώνετε εμένα τη φωνή», είπε προς τον Σωκράτη Φάμελλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αν γίνονται λάθη, ξέρετε, βαραίνουν την πυροσβεστική. Αυτή που έρχεστε εδώ και αποθεώνετε, αλλά μετά κατηγορείτε για λάθη», είπε χαρακτηριστικά.
«Η φωτιά καίει επί 13 ημέρες, γιατί δυστυχώς έγινε μία Mega φωτιά και με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια θα σβήσει», ανέφερε στη συνέχεια. «Όσοι βρέθηκαν μέσα στη Δαδιά, βρέθηκαν γιατί αγνόησαν ένα μήνυμα από το 112 σε δύο γλώσσες ότι δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Άρα θα πρέπει να δούμε κάτι άλλο. Ίσως θα πρέπει να απευθυνθείτε στις ΜΚΟ που λένε ότι έχουν εικόνα. Έχουν εικόνα για το τι γίνεται μέσα στο δάσος. Αλλά δεν φρόντισαν να μην καούν αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε.
«Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες. Θα προσλάβουμε και συνοριοφύλακες, όσο κι αν σας ενοχλεί αυτό. Γιατί η φύλαξη των συνόρων και η ισχυρή αποτροπή είναι σημαντικές για τη χώρα», επεσήμανε.
«Να προσέχετε το λεξιλόγιό σας. Είστε κι εσείς και τα άλλα κομματίδια της ίδιας κατεύθυνσης, διακινητές των πιο θλιβερών θεωριών συνομωσίας. Έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο, λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει και όταν σας απαντάμε, εκνευρίζεστε κιόλας. Δεν θα είστε άλλο στο απυρόβλητο», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελλόπουλο με εμφανή ένταση.
«Είμαι πολύ υπερήφανος για την οργάνωση αυτού του υπουργείου, και για τη δουλειά που έκανε ο Χρήστος Στυλιανίδης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, μίλησε για ένα υπουργείο που ναι μεν δεν είναι το αλάνθαστο αλλά έχει ήδη παρουσιάσει έργο. Στάθηκε, κυρίως, και στο έργο αποκατάστασης που γίνεται μετά τις φυσικές καταστροφές καθώς κάτι τέτοιο δεν υπήρχε μέχρι πρότινος.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
«Γνωρίζαμε – μετά τις εθνικές εκλογές – ότι στην Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά που ειπώθηκαν δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστα» είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών.
Μητσοτάκης στην τριτολογία: Μεγάλο κομμάτι των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο χέρι -Θα απαντώ στις θεωρίες συνωμοσίας
Απαντήσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την κριτική που άσκησαν στη συζήτηση για τις τις πυρκαγιές στη Βουλή έδωσε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κατ’ αρχάς, ουδέποτε απέρριψα συλλήβδην αυτά τα οποία άκουσα διότι αποσπασματικά, κάποια από τα πράγματα τα οποία αναφέρατε είναι πράγματα τα οποία θεωρώ ότι είναι σωστά και εντάσσονται σε μία συνολική πολιτική, την οποία έχουμε εκπονήσει και την οποία προσπαθούμε να υλοποιήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας για τρίτη φορά στο βήμα της Ολομέλειας κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Επικαλέστηκε συγκεκριμένα την αναφορά του κ. Φάμελλου στην προστασία των οικισμών, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δάση. «Είναι χαρτογραφημένοι αυτοί οι οικισμοί για πρώτη φορά από την Πολιτική Προστασία κι έχουμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακριβώς για να μην επιτρέπουμε σε περίπτωση που φθάσει μια φωτιά μέχρι τον οικισμό, να μπαίνει εύκολα στον οικισμό. Και πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσουμε και κάτι: πέραν της μεγάλης έκτασης της φυσικής καταστροφής, κάτι που δεν το έκρυψα και είπα ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη καταστροφή, ουσιαστικά οι περιουσίες των πολιτών προστατεύτηκαν.
Τα χωριά προστατεύτηκαν γιατί ακριβώς μπορέσαμε Πυροσβεστική και εθελοντές και συχνά και κάτοικοι να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Δεν είχαμε κανένα χωριό το οποίο κάηκε παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε ακραίες συνθήκες και στον Έβρο χθες. Δύο χωριά προστατεύτηκαν αποτελεσματικά από την Πυροσβεστική και από τους κατοίκους. Όμως το τι γίνεται πέριξ ενός χωριού το οποίο είναι χτισμένο μέσα στα πεύκα, ποιες είναι οι οδοί διαφυγής, ξέρουμε αυτή τη στιγμή και πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι 50 – 100 οικισμοί στη χώρα οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά όπως το Μάτι. Το γνωρίζουμε ήδη και πρέπει εκεί να προτεραιοποιήσουμε τις ενέργειές μας. Είναι σωστή αυτή η παρατήρησή σας».
«Διαθέσαμε, κ. Ανδρουλάκη, 250 εκατομμύρια σε δράσεις πρόληψης από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι και στη μερική αναδιάρθρωση δίνεται ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα σε δράσεις πρόληψης. Και επανέλαβε: «Αν πιστεύει κάποιος ότι μπορούμε ως διά μαγείας να καθαρίσουμε το σύνολο των ελληνικών δασών από τη βιομάζα είναι βαθιά νυχτωμένος. Είναι κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο. Εξ ου και η προτεραιοποίηση έχει τόσο μεγάλη σημασία. Ποιες είναι οι προτεραιότητες θα το ξαναπώ, τα περιαστικά δάση, γι αυτό και πονάει η απώλεια οποιουδήποτε πνεύμονα πρασίνου της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Γι αυτό και έγιναν δράσεις στο Σέιχ Σου, αλλά και στα περιαστικά δάση της Αττικής. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας κι αυτό είναι κάτι στο οποίο νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι όπως και στην ενίσχυση της δασικής μας υπηρεσίας».
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει τη δική της αυτοκριτική κι έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα διορισμοί. Είπε όμως: «Ελάτε κάποια στιγμή στο Συντονιστικό, η πρόσκληση είναι ανοιχτή για να δείτε τι σημαίνει συντονισμός πυρκαγιάς, σε real time. Τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται όλοι οι φορείς πια, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δασολόγοι και οι δασικοί. Δεν υπήρξε πυρκαγιά στην οποία ο δασικός να μη βρίσκεται στο πεδίο».
Εξήγησε ότι χαράσσονται από πριν κάποιες αντιπυρικές ζώνες, αλλά η φωτιά δεν κινείται πάντα με τον τρόπο που μπορούμε να προβλέψουμε και γι αυτό απαιτείται επί τόπου να χαραχτούν κάποιες άλλες κι αυτή είναι μια δουλειά που δεν την κάνει μόνος του ο πυροσβέστης, αλλά σε συνεργασία με το δασάρχη.
Τόνισε επίσης ότι σε όλες τις συσκέψεις οι δασικές υπηρεσίες και ο γενικός διευθυντής δασών συμμετέχει γιατί πολύ απλά απέκτησε πολιτικό προϊστάμενο.
Διάβασε ακολούθως απόσπασμα παλιότερων δηλώσεων του κ. Φάμελλου στις οποίες ανέφερε ότι «είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής, είτε λόγω της φυσικής ωρίμανσης δασικών οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου κάποιες πυρκαγιές αποτελούν μία διαδικασία φυσικής ανανέωσης των δασικών οικοσυστημάτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη γίνονται mega πυρκαγιές, δηλαδή να μην έχουν μεγαλύτερη έκταση και να μη γίνονται πυρκαγιές επί περιοχών που έχουν ήδη ξεκινήσει την αναγέννηση του δασικού οικοσυστήματος, γιατί τότε διακόπτεται οποιαδήποτε διαδικασία φυσικής αναγέννησης». Και σχολίασε: «Εσείς τα λέγατε και είναι σωστά. Τα λέγατε όταν ήσασταν υπουργός γιατί τώρα πρέπει να λέμε άλλα;».
Ολοκληρώνοντας επεσήμανε ότι «για οργανωμένους εμπρησμούς κανείς δεν μίλησε, αλλά είναι βέβαιο και αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής ότι ένα μεγάλο κομμάτι των πυρκαγιών προέρχονται από ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση. Υπάρχουν όντως και κάποιες που προέρχονται από τον ΔΕΔΔΗΕ. Είναι σωστό, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι προέρχεται από ανθρώπινο χέρι».
Τόνισε ότι καταθέτει στα πρακτικά πίνακα που δείχνει ότι 25 φωτιές ξεκίνησαν την 21η Αυγούστου στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι στην Αλεξανδρούπολη είχαμε δύο φωτιές. «Η δεύτερη φωτιά που ξεκίνησε στη μέση του πουθενά, εκεί που δεν υπήρχε στύλος της ΔΕΗ. Είναι κατά πάσα πιθανότητα φωτιά που ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι. Αν ξεκίνησε από αμέλεια ή από δόλο δεν το γνωρίζουμε και δεν ξέρω αν θα το μάθουμε. Αυτή ήταν η καταστροφική φωτιά, που ξεκίνησε στο κέντρο της Δαδιάς σε μια στιγμή που όλα τα μέσα ήταν απασχολημένα στο νότιο κομμάτι και λόγω του γεγονότος ότι υπήρχε πάρα πολύ καύσιμη ύλη επεκτάθηκε μέσα σε πέντε ώρες κι έγινε mega fire».
Υπογράμμισε ότι γνωρίζουμε συγκεκριμένα πράγματα όπως ότι η Δαδιά αποτελεί πέρασμα παράνομων μεταναστών, αλλά ότι δεν στοχοποίησε κανέναν. Ακόμη πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέει κανείς την παράνομη μετανάστευση με την πολιτική που ακολουθείται για τη μειονότητα στη Θράκη. «Είναι λάθος, είναι τελείως άστοχη αυτή η σύγκριση. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι Έλληνες πολίτες και κάποιες από τις φωτιές επηρέασαν μειονοτικά χωριά και οι άνθρωποι ήταν εκεί κι έβαλαν πλάτη μαζί με την Πυροσβεστική. Είναι δυνατόν να αφήνονται τέτοια υποννοούμενα; Μακριά από μας οποιαδήποτε τέτοια θεωρία και είναι λάθος να ακούγονται αυτά στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Προτιμάτε να έχετε κακό μέσο όρο ή μια κακή χρονιά ανέφερε για τη σύγκριση με την Πορτογαλία που την τελευταία δεκαετία έχει υψηλότερο μέσο όρο όσον αφορά στις πυρκαγιές. «Το καλύτερο θα ήταν να μην έχουμε καμία κακή χρονιά. Η διαφορά είναι ότι ήταν άλλες οι πραγματικότητες πριν από δέκα χρόνια και άλλες σήμερα. Εκεί υπεισέρχεται η κλιματική κρίση». Υπογράμμισε δηλαδή ότι οι mega φωτιές που γίνονται όλοι και συχνότερες απαιτούν μία διαφορετική αντιμετώπιση.
«Προφανώς και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό το οποίο έγινε», τόνισε επισημαίνοντας ότι ήρθε στο κοινοβούλιο να εξηγήσει τι έγινε και να σταθεί σε αυτό τουλάχιστον απευθυνόμενος στο τόξο του πολιτικού ορθολογισμού.
«Μπορούμε να διαφωνούμε, μπορεί να έχουμε άλλες προσεγγίσεις αν και δεν καταλαβαίνω ποια είναι η πρόοδος και η συντήρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα χρέος τα τρία κόμματα, να απομονώσουμε τις φωνές του απόλυτου ανορθολογισμού που το μόνο το οποίο κάνουν είναι να ψεκάζουν την κοινή γνώμη με θεωρίες συνωμοσίας και όχι απλά να μην αναβαθμίζουν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, αλλά δυστυχώς ολοένα και περισσότερο να γκρεμίζουν την εμπιστοσύνη προς την πολιτική. Εγώ θα απαντώ σε αυτά πάντα», τόνισε κλείνοντας.
Μητσοτάκης στη Βουλή για τις πυρκαγιές: Προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή – Ερευνάται η φωτιά στον Εβρο – Δεν θα ανεχτούμε αυτόκλητους σερίφηδες
Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του ξεκίνησε την ομιλία του, ευχόμενος περαστικά στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν μίλησε για τις προτάσεις της επόμενης μέρας, καθώς, όπως είπε, η κλιματική κρίση είναι εδώ και αφορά όλους μας και η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους.
«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην αρχή της ομιλίας του, «διαφορετικά το συμπέρασμα θα είναι αναποτελεσματικό». Επεσήμανε ότι οι αποζημιώσεις στους πληγέντες θα δοθούν άμεσα και τόνισε ότι όλοι είναι πληγωμένοι από την πύρινη λαίλαπα.
«Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις φωτιές που μαίνονται σε όλο τον πλανήτη. «Η κλιματική κρίση βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την άμυνά μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα παρθούν μέτρα για να μπει ένα «φρένο» στην πύρινη λαίλαπα.
«Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό καλοκαίρι από όταν γίνονται καταγραφές. Είχαμε καύσωνα με ισχυρούς ανέμους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στον Έβρο είχαμε ανέμους εξαιρετικά ασυνήθιστους. Υπήρχαν 48ωρα που είχαμε 220 φωτιές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό το καλοκαίρι είχαμε επτά φορές κίνδυνο 5 σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε καμία και μέσο όρο στην Ελλάδα ήταν 4 φορές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας έδειξε φωτογραφία για να δείξει τι συνέβη και τι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες στο πεδίο. «Υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να σταματήσει», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι άμεσα ελικόπτερο με 8 τόνους νερό έδρασε στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά αλλά δεν μπόρεσε να την σταματήσει.
Για τον Έβρο υπήρξε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τις φωτιές στον Έβρο έδειξε φωτογραφίες, τονίζοντας ότι η φωτιά κατέκαψε στρέμματα σε ελάχιστες ώρες. «Σε πέντε ώρες κάηκε η ίδια έκταση στον Έβρο όσο έκαψε μια φωτιά στον Έβρο το 2021 σε πέντε μέρες» επεσήμανε.
«Υπάρχουν συνθήκες που κάνουν τη μάχη αυτή άνιση αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τη μάχη αυτή χαμένη», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα το κράτος είναι παρών αλλά η φωτιά επιμένει», είπε και πρόσθεσε: «Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές».
«Θα επιμείνω ότι διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη με τις φωτιές άνιση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Το κράτος είναι εδώ», επεσήμανε. «Δεν μπορεί να ισοπεδώνεται η μάχη των πυροσβεστών. Είναι άγρυπνοι. Τους αξίζει σεβασμός και τιμή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Παρά τις αντιξοότητες, καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολλά εύλογα ερωτήματα, χωρίς διάθεση να δικαιολογήσω ενέργειες, αλλά και χωρίς να επιτρέψω και μία άγονη αντιπολιτευτική καταστροφολογία. Δεν πρέπει να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα με πρώτο απ όλα την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ούτε τον αγώνα των ανθρώπων μας, πυροσβεστών πιλότων, αστυνομικών σώζουν περιούσιες και ζωές και τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική».
Και έστειλε το μήνυμα στην αντιπολίτευση: «Σοβαρότητα και αναγνώριση της δυσκολίας της πραγματικής κατάστασης γιατί οι άνθρωποι αυτοί, οι πυροσβέστες, σας ακούν», είπε ο πρωθυπουργός. «Όταν χάνουμε ένα δάσος με μεγάλη οικολογική σημασία όπως είναι η Δαδιά είναι πράγματι ζημιά. Θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το 95% των πυρκαγιών σβήνονται εν τη γενέση τους», είπε, τονίζοντας όμως ότι οι φωτιές σβήνονται επειδή κάποιοι έτρεξαν και τις αντιμετώπισαν. Αναφέρθηκε στη φωτιά στον Αυλώνα και στον εμπρηστή που τις έβαλε.
Έθεσε ακόμη απορία για το αν η χώρα μας έχει μόνο προβλήματα στη διαχείριση των πυρκαγιών. Είπε δηλαδή ότι ούτε η Ισπανία αλλά ούτε και η Ιταλία μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα τις μέγα-πυρκαγιές. «Η Ισπανία έχασε πέρυσι 3 εκατ. στρέμματα», είπε ως παράδειγμα.
«Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι για όλα, αλλά είναι μέρος της ερμηνείας, γιατί έρχεται να ευνοήσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς, που προκαλεί ανθρώπινο χέρι είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια», ανέφερε. Για τον Έβρο, είπε ότι ερευνάται το αίτιο της πυρκαγιάς. «Είναι περίπου βέβαιο ότι η φωτιά είναι ανθρωπογενής και είναι περίπου βέβαιο ότι η φωτιά άναψε σε έδαφος που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες για να εισέλθουν στη χώρα μας».
«Αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτοί στη χώρα μας», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ερώτημα αν θα αυστηροποιηθούν οι ποινές στους εμπρηστές, είπε ότι αυτές είναι ήδη πολύ αυστηρές, αλλά είπε ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα και οι περιπτώσεις άμεσης φυλάκισης ακόμη και για αμέλεια.
«Διαθέτουμε περισσότερες δυνάμεις από ποτέ», είπε αναφερόμενος στο προσωπικό της Πυροσβεστικής που μάχεται και τόνισε ότι υπάρχουν και εθελοντές. Ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τους πυροσβέστες από το εξωτερικό που ήρθαν και βοήθησαν τους Έλληνες συναδέλφους τους. Έθεσε θέμα εκπαίδευσης των πυροσβεστών μέσα στα δάση, κάτι που, όπως είπε, θα εξεταστεί.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα κατατεθούν διατάξεις που θα προβλέπουν επιπρόσθετα πρόστιμα και άμεση φυλάκιση ακόμη και για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια. «Δική μας προτεραιότητα ήταν και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε στη συνέχεια ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μία «ιεράρχηση αξιών».
«Προτεραιότητά μας είναι πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής», είναι το μήνυμα που έστειλε, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει η κυβέρνηση να στέλνει μηνύματα 112, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις που δέχθηκαν για τα αλλεπάλληλα μηνύματα εκκένωσης οικισμών.
Αναφέρθηκε και στις φωτιές της Ρόδου, τονίζοντας ότι έφυγαν με ασφάλεια 20.000 τουρίστες «μια επιχείρηση που στη χώρα μας λοιδορήθηκε, λυπάμαι», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Σήμερα η Ρόδος ανακάμπτει, η Αλεξανδρούπολη θα γιατρέψει τις πληγές της, όπως τις γιάτρεψε η Εύβοια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι ικανές να σταματήσουν φωτιές, που αποκτούν τη δική τους δυναμική», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι κάποιοι δήμοι κάνουν δουλειά και σημείωσε ότι οι έλεγχοι του κράτους θα ελεγχθούν και θα αξιοποιηθούν. «Όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση τους δείκτες για το πόσο συνεπείς είναι. Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. «Ακέφαλες, χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση ήταν οι δασικές υπηρεσίες», είπε και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας θα παραλάβει τα επόμενα χρόνια τα νέα Canadair. «Ένα πεδίο που μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι είναι αυτό για να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι 100 drones θα κάνουν έρευνες.
Στη συνέχεια τόνισε: «Οι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους; Δεν θα υπεκφύγω. Άλλοι την έκαναν και άλλοι όχι. Υπάρχουν δήμοι υποδειγματικοί με δίκτυα, δεξαμενές, drones. Για παράδειγμα δήμοι που έχουν αναπτύξει συνδέσμους στον Υμηττό ή Πεντέλη τα έχουν κάνει. Υπάρχουν και άλλοι που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και ανέχονται παράνομες χωματερές ή αυθαιρεσίες δημοτών. Θα κριθούν και από την κυβέρνηση αλλά και από τους πολίτες στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν κρίνω τους αυτοδιοικητικούς από το χρώμα αλλά από την δουλειά. Θα αξιολογηθούν όλοι και η πόροι θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση με βάση συγκεκριμένους δείκτες που θα καθορίζουν πόσο συνεπείς είναι στο περιβάλλον και τους δημότες τους».
Αναφερόμενος στην επικοινωνία του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι πόροι θα διατεθούν στη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά και στο δάσος της Δαδιάς. «Θα βοηθήσουμε όσους συμπολίτες μας έχασαν τα σπίτια τους από τη φωτιά, θα βοηθήσουμε τους αγρότες, θα κάνουμε αναστολές φόρων, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Για τον Έβρο θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Εύβοιας».
Ειδήσεις σήμερα
Νέες ταυτότητες: Σε 2 χρόνια θα είναι άκυρες οι παλιές – Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοση των νέων
Φωτιά στη Ρόδο: Προστασία για τα πλατώνια που γλίτωσαν