Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός «επιτέθηκε» στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι έγινε «κόμμα Black Friday με 50% παρουσία».
Απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο επίσης του είπε: «Μας είπατε ότι μας αφήσατε τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Να σας θυμίσω ότι η Πολιτική Προστασία επί ημερών σας ήταν σε ένα γραφείο σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο. Η ήτα κάποιοι χάρτες πλημμυρών, οι οποίοι τελικά απεδείχθησαν ανακριβείς. Αρα το εργαλείο που μας αφήσατε ήταν ένας χάρτης.
Αυτή ήταν η προίκα σας και εμείς έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Δεν θα σταθώ και πάλι στην επίκληση της αρχικής μου πρότασης. Αν έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και με τι πόρους. Εσείς κυρία Κωνσταντοπούλου λέτε λεφτόδεντρο υπάρχει όταν κοιτάτε τους πολίτες στα μάτια και τους λέτε μην σας νοιάζει, αλλά γι αυτό είστε στο 35 ενώ εμείς κυβερνάμε τη χώρα γιατί πρέπει να παίρνουμε τις πιο δύσκολες αποφάσεις.
Θα απαντήσω στον κύριο Ανδρουλάκη. Σωστά είπατε ότι υπάρχει ένα λόμπι που έχει οικονομικό συμφέρον να αρνείται την κλιματική κρίση. Και εδώ υπάρχουν, αλλά μιλάμε για φαντασιώσεις και όχι για λόμπι.
Δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας που να μην επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που συνδέεται με την καύση ορυκτού καυσίμου.
Σε αυτήν την αφετηρία είναι οι αναλύσεις που μας υποχρεώνουν να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση.
Για αυτό γίνεται αυτή η μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια της πράσινης ανάπτυξης και η Ελλάδα σαν χώρα είναι πρωταγωνιστής.
Απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε: «Μιας και με ρωτήσατε κυρία Κωνσταντοπούλου για ζητήματα που αφορούν τη λογοδοσία ως αν εμείς του 41% να μην νοιαζόμαστε και μόνο εσείς με κάποιο τρόπο να έχετε το φωτοστέφανο, λες και η δική σας καρδιά ραγίζει πιο πολύ. Βάλτε το κόμμα σας στους εθελοντές, δεν σας είδαμε στη Θεσσαλία.
Κάποιο ελικόπτερο στο Βλοχό πήγε και πήρε τους πολίτες. Εκεί που δεν μπορούσε να πάει καμία λέμβος Ως εθνικός εισαγγελέας κουνάτε το δάχτυλο, αλλά καμία πολιτική πρόταση. Και τι μας είπατε; να μονιμοποιήσουμε τους εποχικούς πυροσβέστες, κάτι που ξέρετε ως έγκριτη νομικός ότι δεν γίνεται. Λίγη αυτοσυγκράτηση».
Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη τόνισε: «Θα απαντήσω στον κύριο Ανδρουλάκη. Σωστά είπατε ότι υπάρχει ένα λόμπι που έχει οικονομικό συμφέρον να αρνείται την κλιματική κρίση. Και εδώ υπάρχουν, αλλά μιλάμε για φαντασιώσεις και όχι για λόμπι. Δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας που να μην επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που συνδέεται με την καύση ορυκτού καυσίμου. Σε αυτήν την αφετηρία είναι οι αναλύσεις που μας υποχρεώνουν να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση.
Για αυτό γίνεται αυτή η μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια της πράσινης ανάπτυξης και η Ελλάδα σαν χώρα είναι πρωταγωνιστής».
Η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση για τα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία
«Χρειάζεται μία μεγάλη παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση, άρα κ. Ανδρουλάκη καλώς κάνουμε και εξηγούμε αυτήν τη νέα πραγματικότητα σχετικά με την κλιματική κρίση, επαναλαμβάνω η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία, ακριβώς για αυτό θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις τους ότι το πλημμυρικό φαινόμενο, που έπληξε τη Θεσσαλία συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια και είναι πιθανώς μία από τις χειρότερες καταιγίδες, που έχει χτυπήσει ποτέ την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι μέσω των πολιτικών μας μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δεν κατέρρευσε, αλλά δέχθηκε ελέω Daniel ένα χτύπημα
«Δεν χρειαζόμαστε πανάκριβα έργα, ούτε περισσότερα φράγματα, αλλά να φτιάχνουμε σωστά τα αναχώματα και να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας. Γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη; Τι υπάρχει δίπλα στην κοίτη του ποταμού; Ένα ολόκληρο τετράγωνο, μπουζουκζίδικα, μάντρες…θα πάμε να τα γκρεμίσουμε; Σας θέλω μαζί μου, δε λέω πως θα το κάνετε, απλά, θέλω να διασφαλίσω ότι συμφωνείτε μαζί μου. Θα απαιτηθούν και δύσκολες αποφάσεις, όπως είναι οι παραγωγές. Να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των παραγωγών ότι θα υπάρχει πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιδοτεί συγκεκριμένες παραγωγές, σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σας θέλω μαζί μου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δεν κατέρρευσε, αλλά δέχθηκε ελέω Daniel ένα χτύπημα. «Τι μας λέει ο κ. Ανδρουλάκης, να φτιάξουμε μία task force, χαίρομαι που έρχεστε στα λόγια μου και αναγνωρίζετε τη χρησιμότητα του επιτελικού κράτους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Κρύβεστε πίσω από τους μεγάλους φοροφυγάδες για να μη δυσαρεστήσετε την εκλογική σας πελατεία
Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τριτολογία του στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να στηριχθεί η παραγωγή ενέργειας ακόμα περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη σκέψη σας, μπορεί να είναι δικό μου πρόβλημα κατανόησης» είπε, παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Αν θέλετε πυρηνικά, να μας το πείτε
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χρήση φυσικού αερίου στη χώρα μας βαίνει μειούμενη σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Αν έχετε κάποια μαγική λύση, τεχνολογική, για το πώς κάποιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, μην ενημερώσετε μόνο εμάς, είμαι σίγουρος ότι ο ΟΗΕ στο Ντουμπάι θα σας δώσει το βήμα να εξηγήσετε πώς ακριβώς μπορεί να γίνει». Πρόσθεσε, επίσης, πως μέχρι να λύσουμε το πρόβλημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε παγκόσμια θέμα επάρκειας των δικτύων. Αν δεν φυσάει και δεν έχει ήλιο, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΑΠΕ. Αν δεν θέλετε φυσικό αέριο, να μας το πείτε. Φαντάζομαι, δεν θέλετε να επιστρέψουμε στον λιγνίτη. Μια επιλογή υπάρχει ακόμη, τα πυρηνικά. Αν έχετε πρόταση για πυρηνική ενέργεια, να βγείτε να μας το πείτε» υπογράμμισε.
Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Κρύβεστε πίσω από τους μεγάλους φοροφυγάδες για να μη δυσαρεστήσετε την εκλογική σας πελατεία
Αναφορικά με τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Επειδή μου αρέσει να είμαι συνεπής, προεκλογικά είχα πει σε όλες τις συνεντεύξεις μου ότι “θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης”. Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα. Και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».
«Είναι πάρα πολύ βολικό να κρύβεστε πίσω από τους λίγους μεγάλους (σ.σ.: φοροφυγάδες) οι οποίοι θα εντοπιστούν στο μέτρο του εφικτού, αλλά να μη θίγετε αυτούς που θεωρείτε δική σας εκλογική πελατεία για να μη γίνεστε δυσάρεστος σε κάποιους που πρέπει, ναι, να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης, να μας εξηγήσετε πώς εσείς θα περιορίσετε τη φοροδιαφυγή και να μην κατηγορείτε αυτή την κυβέρνηση, που στην αρχή της δεύτερης θητείας της επέλεξε να κάνει μια δύσκολη, πράγματι, μεταρρύθμιση».
Υπενθύμισε μάλιστα ότι επιχειρήθηκε μια άλλη κυβέρνηση (σ.σ.: του Κ. Σημίτη για το ασφαλιστικό) στην αρχή της δεύτερης θητείας της, και μετά τις αντιδράσεις έκανε πίσω και φόρτωσε το κόστος του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να τονίσει: «Επειδή εμείς έχουμε πάρει σαφή εντολή να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο θα πορευτούμε».
Μητσοτάκης: Ναι, κύριε Ανδρουλάκη, αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα και διανέμουμε το πλεόνασμα
Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα πλέον είναι σε θέση να καταθέτει τον Προϋπολογισμό της χωρίς να έχει καμία επισήμανση από την ΕΕ και να αντιμετωπίζεται ως μια φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα, επιτυγχάνοντας παράλληλα ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τον μέσο όρο της ΕΕ, για να καταλήξει: «Ναι, κύριε Ανδρουλάκη, αυτό σημαίνει ότι επιτέλους αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική, και γι’ αυτό μπορούμε το πλεόνασμα αυτής της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτά τα 350 εκατ. θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, σε Άτομα με Αναπηρία, σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και σε χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό είναι το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, κι αυτό είναι μια κατάκτηση για τη χώρα, είτε θέλετε να το δείτε είτε όχι».
Μητσοτάκης: Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ – Τις επόμενες μέρες το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης
Για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μίλησε στην πρωτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για μια σοβαρή εξέλιξη, για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση ομήρων η οποία συνδυάζεται με προσωρινή παύση πυρός. Είναι κάτι που επιδίωκε η ελληνική διπλωματία. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνομιλεί με όλα τα μέρη ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ,στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου.
Περνώντας στο θέμα των φυσικών καταστροφών είπε ότι το θέμα προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις.
«Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται. Το κυριότερο, δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα με ένταση παρωδική αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο με μία ένταση η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί με ακρίβεια», ανέφερε σημειώνοντας πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στον Έβρο και στη Θεσσαλία και υπενθύμισε τα ποσοστά βροχόπτωσης του Ντάνιελ σε σχέση με αυτά στον Ιανό.
«Όλα αυτά δυστυχώς δεν είναι τυχαία. Παγκόσμια ως αποτέλεσμα υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ 2010 και του 2020, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Δυστυχώς η Μεσόγειο δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Οι επιστήμονες θεωρούν δυστυχώς δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά δύο βαθμούς κατά μέσο όρο τα επόμενα 15 χρόνια. Αυξάνει ο κίνδυνος για δημιουργία τροπικών καταιγίδων και κατά συνέπεια ο κίνδυνος θεομηνιών όπως αυτή που μας έπληξε το Σεπτέμβριο», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι υπόθεση παγκόσμια, ότι οι νέες συνθηκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που είχαν ως σήμερα όλες οι χώρες και πως χρέος της πολιτικής είναι να επεξεργαστεί καινούργια μέτρα αντίδρασης.
Στη Θεσσαλία έχουμε εκταμιεύσει 120 εκ ευρώ σε χρόνο ρεκόρ- Τις επόμενες ημέρες το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης
«Θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών και εθελοντών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ είπε ότι χάρις στο 112 σώθηκαν πολλές ζωές και υπενθύμισε ότι στη Χαβάη δεν υπήρχε ενώ πριν από λίγες εβδομάδες το εφάρμοσε η πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η στάνταρ οδηγία στην πλημμύρες είναι να πας στο υψηλότερο σημείο.
«Στη Θεσσαλία αυτή η αλληλεγγύη των κατοίκων με την τεχνολογία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα», πρόσθεσε και είπε πως εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με εναέρια και πλωτά μέσα, είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα και έγιναν οι πρώτες φροντίδες για τη στέγαση. Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για την αποτροπή μεγάλης υγειονομικής κρίσης.
«Έγιναν όλα αυτά σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα. Και οκτώ μονάδες ψυχικής υγείας εδρεύουν στη Θεσσαλία και είναι στη διάθεση των πληγέντων. Η καταστροφή πλήγωσε και τις ψυχές των ανθρώπων», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής αρωγής επανέλαβε ότι ο μηχανισμός είναι μια κατάκτηση και σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις που έχουν προχωρήσει σχετικά γρήγορα. «Έχουμε εκταμιεύσει 120 εκ ευρώ σε χρόνο ρεκόρ», επισήμανε και τόνισε πως πρέπει να διεξάγονται συνέχεια νέες διασταυρώσεις.
«Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στήριξη στην Τ.Α για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε δίκτυα και υποδομές.
«Η αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν ώστε το κράτος να ρίξει το βάρος στις υποδομές εθνικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.
Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ – Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις υποδομές και ειδικά στα σχολεία, είπε ότι με εξαίρεση την αρχική καθυστέρηση στην έναρξη της χρονιάς δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων και πως θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία σε συννενόηση με την Ένωση Εφοπλιστών και αυτά που έπαθαν ζημιές θα γίνουν καλύτερα από ότι ήταν πριν.
«Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα», συνέχισε και έδειξε φωτογραφία από την περιοχή της Δαδιάς στη Παλαγία και μία φωτογραφία από την Πάρνηθα όπου έχουν ήδη μπει συνεργεία.
«Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε εμπορική γραμμή Λάρισας – Λιανοκλάδι. Αντίστοιχη παρέμβαση και στο τμήμα από τη Λάρισα στο Βόλο. Ο μεγάλος στόχος η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και η τηλεδιοίκηση να γίνει από την αρχή στο τμήμα που καταστράφηκε.
Αναφέρθηκε επίσης στους πόρους και τα κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη. «Το Ταμείο Αλληλεγγυης αυτή την στιγμή δεν έχει πόρους και μία από τις προσπάθειες είναι να το προικίσουμε με περισσότερους πόρους. Εξασφαλίσαμε πρόσθετη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις αγροτικές καταστροφές», σημείωσε ενώ μίλησε και για τους πόρους που εξασφαλίστηκαν για παρεμβάσεις στις υποδομές.
«Τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν μετά τον “Ιανό” άντεξαν όλα», συμπλήρωσε και έδειξε σχετικές φωτογραφίες. «Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα θα είναι για να αντέξουν και εντός κόστους που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα του “Ιανού” άντεξαν στον Ντάνιελ. Αυτό είναι αχτίδα αισιοδοξίας. Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε», ανέφερε.
«Νοιώθω και εκείνους που έζησαν τη μανία της φύσης και στον Έβρο. Θα είμαστε δίπλα τους. Το κάναμε με τον “Ιανό”. Θα το ξανακάνουμε με τον “Ντάνιελ” σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης. Αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες. Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο πια άμυνας στην κλιματική επίθεση», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες όπως συμβαίνει στον Έβρο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ως προς τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας είπε ότι έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ειδικής ολλανδικής εταιρείας η οποία στην πρώτη της αποτίμηση επισημαίνεται η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών. «Οι Ολλανδοί μας τον λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», υπογράμμισε.