Νέος ισχυρός σεισμός άνω των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης μέσα σε λίγες ώρες. Αυτή τη φορά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υπολόγισε την δόνηση στα 5R με επίκεντρο 17 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος στα 13,3 χλμ.
Η Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού είχε υπολογίσει τον σεισμό στα 5,1R. Η δόνηση σημειώθηκε στις 12:37 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Ακολούθησε 7 λεπτά αργότερα (00:44) ακόμα μια δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 13 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος στα 5 χλμ.
Και ακόμα μια στα 4R στις 00:51 με επίκεντρο 18χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και με εστιακό βάθος στα 12,1 χλμ.
Νωρίτερα σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκαν δύο σεισμοί σε ένα λεπτό, με επίκεντρο ο πρώτος στα 17 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και ο δεύτερος με επίκεντρο στα 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης. Τελικά ένας ήταν ο σεισμός και ήταν ο μεγαλύτερος που έχει γίνει μέχρι τώρα μετά το 5,2 που είχε σημειωθεί πριν από ημέρες.
Μετά τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10/2) μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε επί του θέματος. Ειδικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».
Δείτε την ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου:
Παράλληλα, ανάρτηση για τον βραδινό σεισμό έκανε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, αναφέροντας πως «Όπως τα είπαμε μόλις είχαμε 5,3» και παρέθεσε τα στοιχεία για την τελευταία σεισμική δόνηση.
Δείτε παρακάτω την ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, δήλωσε στην Καθημερινή ότι ο σεισμός αυτός, των 5,3 Ρίχτερ «δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τους προηγούμενους σεισμούς και εντάσσεται στο πλαίσιο της σμηνοσειράς».
«Μπορεί να είναι 5,3, αλλά δεν διαφοροποιείται από τους προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς των 5, 5,1 ή 5,2 Ρίχτερ», επισήμανε και τόνισε ότι «δεν είμαστε σε συζήτηση για κύριο σεισμό».
Σημειώνεται ότι εκτός από τους παραπάνω σεισμούς είχαν προηγηθεί πέντε σεισμοί των 4 Ρίχτερ και άνω σημειώθηκαν ανοιχτά της Αρκεσίνης Αμοργού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 13:23 και ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 11 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,7 χλμ, γι αυτό και έγινε αισθητή ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.
Μέσα σε 4 λεπτά σημειώθηκε και ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ, 10 χλμ. νότια της Αρκεσίνης, ενώ 20 λεπτά μετά τα 4,9 Ρίχτερ καταγράφηκε ακόμα μία δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ. Ακόμα ένας σεισμός σημειώθηκε στις 15:14 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2) και ήταν 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 19 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται 15,7 χλμ. Δεκαεπτά λεπτά αργότερα στις 15:31 σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ με επίκεντρο 20 Χλμ. νότια και νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Πάνω από 12.800 μέσα σε 14 μέρες – Πού καταγράφηκαν κατολισθήσεις
Συνολικά πάνω από 12,800 σεισμούς έχει εντοπίσει από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 9η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 με μεγέθη M≥4.0 και 2 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 21:05:40 (ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος Μ=5.0.
Συνεχής αποτύπωση κατολισθήσεων κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης σεισμικής ακολουθίας και επιπτώσεις τους στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον της Σαντορίνης
Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ παρακολουθεί από την αρχή της εξελισσόμενης σεισμικής ακολουθίας τα συνοδά της φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης. Οι γεωεπιστήμονες του ΕΚΠΑ έχουν συλλέξει δεδομένα και έχουν πραγματοποιήσει παρατηρήσεις, που τους επιτρέπουν να αποτυπώσουν το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι σήμερα από κατολισθητικά φαινόμενα και να ανανεώνουν τη χωρική τους κατανομή με νέα δεδομένα.
Οι θέσεις που έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις εντοπίζονται όχι μόνο στα πρανή της καλδέρας, αλλά και εκτός αυτής.
Πιο συγκεκριμένα:
1. στο νότιο παράκτιο τμήμα της Σαντορίνης, εξωτερικά της καλδέρας,
2. στο κεντροανατολικό τμήμα των πρανών της καλδέρας,
3. στο βόρειο τμήμα της νήσου.
Η πρώτη περιοχή περιλαμβάνει κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν:
- στο πρανές ανάντη της Κόκκινης Παραλίας και
- στα πρανή ανάντη της Παραλίας Βλυχάδα.
Η δεύτερη περιοχή περιέχει κατολισθήσεις που σημειώθηκαν:
- στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού,
- στα πρανή σε απόσταση 1,5 km βόρεια του λιμένα Αθηνιού (θέση Άκρα Αλωνάκι),
- στα πρανή ανάντη του παλαιού λιμένα Φηρών,
- σε πρανή κατάντη του Ημεροβίγλιου και
- στο πρανές της περιοχής Σκάρος στο Ημεροβίγλι
Η τρίτη περιοχή περιλαμβάνει τις κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν στην επαρχιακή οδό Φηρών-Οίας.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των θέσεων είναι η παρουσία πρανών με μεγάλες κλίσεις, ασταθών ηφαιστειακών υλικών καθώς και γεωυλικών από παλαιότερες κατολισθήσεις. Όμως, οι επιπτώσεις των καταγεγραμμένων κατολισθήσεων είναι διαφορετικές από θέση σε θέση.
Στην Κόκκινη Παραλία, λόγω της κατάπτωσης βραχωδών τεμαχών αυξήθηκε ο όγκος των συσσωρευμένων υλικών στη βάση του πρανούς ανάντη της παραλίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παραλία δεν είναι προσβάσιμη εδώ και χρόνια λόγω καταπτώσεων βραχωδών τεμαχών.
Στην Παραλία Βλυχάδα, οι επιπτώσεις δεν είναι σημειακές, αλλά εκτείνονται σε μεγάλο μήκος της. Η κινητοποίηση των ασταθών μαζών και η συσσώρευσή τους στη βάση των σχεδόν κατακόρυφων πρανών της έχει περιορίσει το πλάτος της σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, λόγω της κυματικής δράσης και της λιθολογίας της, η παραλία αναμένεται με την πάροδο του χρόνου να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση μετά από ανακατανομή των γεωυλικών στην παράκτια ζώνη.
Στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις ήταν περιορισμένης έκτασης. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις, ο χώρος αναμονής των επιβατών, οι επιχειρήσεις εστίασης, τα καταστήματα και ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης, που αναπτύσσονται στην παράκτια ζώνη, δεν επηρεάστηκαν από τις καταγεγραμμένες μετακινήσεις.
Στη θέση βόρεια του λιμένα του Αθηνιού, οι κατολισθήσεις εκδηλώθηκαν σε πρανές που αναπτύσσεται μακριά από στοιχεία του δομημένου περιβάλλοντος (κατοικίες, δίκτυα και υποδομές), ενώ τμήμα των ασταθών υλικών κατέληξε στη θάλασσα.
Πιο βόρεια, ανάντη του παλαιού λιμένα των Φηρών, στο Ημεροβίγλι και στο Σκάρο, τα καταγεγραμμένα φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε πρανή κατάντη των κατοικημένων περιοχών (Φηρά, Ημεροβίγλι), που αναπτύσσονται στο φρύδι της καλδέρας. Ομοίως, με τον Αθηνιό, δεν σημειώθηκαν επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον.
Στο βόρειο τμήμα της νήσου, κατά μήκος του οδικού δικτύου που οδηγεί από την Οία στα Φηρά, οι καταπτώσεις βράχων είχαν ως αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων από την περιοχή να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Η προσέγγιση αυτή παρουσιάζει τις πληγείσες από κατολισθήσεις περιοχές της Σαντορίνης, στις οποίες προς το παρόν εφαρμόζονται από τις αρχές Πολιτικής Προστασίας μη δομικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν απαγόρευση πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών σε περιοχές και απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου που γειτνιάζουν με τις θέσεις αυξημένου κατολισθητικού κινδύνου. Οι θέσεις αυτές, σημειώνει το ΕΚΠΑ, θα πρέπει με προτεραιότητα να ερευνηθούν περαιτέρω, μετά την ολοκλήρωση της σεισμικής ακολουθίας, και να υποδεχτούν αποτελεσματικά δομικά μέτρα, κατάλληλα προσαρμοσμένα στο ηφαιστειακό τοπίο και στο απαράμιλλο φυσικό κάλλος του νησιού.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Λιτανεία στο νησί – Κάτοικοι με εικόνες βγήκαν στους δρόμους
Λιτανεία έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες της Δευτέρα (10/2) στη Σαντορίνη, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους, με τους κατοίκους να προσεύχονται να σταματήσουν οι σεισμοί. Με ιερά κειμήλια, ελληνικές σημαίες, εικόνες και λάβαρα, πιστοί διέσχισαν τους δρόμους του νησιού, ζητώντας να «ηρεμίσει» το νησί από τους συνεχείς σεισμούς.
Η λιτανεία του Αγίου Χαραλάμπους, αποτελεί παράδοση δεκαετιών για τη Σαντορίνη, ενώ εκτός το πρωί, θα πραγματοποιηθεί και το απόγευμα νέα λιτανεία.
Νέοι σεισμογράφοι στη Καλντέρα
Νέα δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του σεισμικού φαινομένου στις Κυκλάδες, επιδιώκουν να αντλήσουν οι επιστήμονες, από τους δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους, που συνελέγησαν το πρωί από την Καλντέρα. Την ίδια ώρα, τοποθετήθηκαν ακόμα δύο υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για μία εβδομάδα. Πρόκειται για υπερσύγχρονους σεισμογράφους, οι οποίοι πήραν τη θέση των δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες.
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρέθηκε τη Δευτέρα στη Σαντορίνη η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού. Πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων, καθώς και με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού που βρίσκεται στο νησί και κάνει μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο, θα μελετηθούν δεδομένα και από την θάλασσα αλλά και από την γη. Τα στοιχεία θα πάνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει αναστατώσει τόσο πολύ τη χώρα μας.
«Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί» σημείωσε η κ. Νομικού.
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού έκανε μια έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, να γίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση του φαινομένου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και η Οία και το Ημεροβίγλι, αλλά και άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντως δεν έχουν πολύ κόσμο και αυτές οι εικόνες δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες όσο ίσως καμία φορά παρουσιάζονται. Αλλά και όσον αφορά τις κατολισθήσεις, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Παραλία, δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν από τις προηγούμενες χρονιές, όπως εξήγησε.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Στο «μικροσκόπιο» τα δεδομένα από τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους
Στο χορό των Ρίχτερ συνεχίζουν να ζουν οι Κυκλάδες, αφού το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν δύο νέοι σεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ στην ίδια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στο νησί βρίσκεται σήμερα η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού, μαζί με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού, προκειμένου να συλλέξουν τα δεδομένα από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους. Πρόκειται για υπερσύγχρονους σεισμογράφους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην Καλντέρα για μία εβδομάδα, παίρνοντας τη θέση δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες. Το υλικό αυτό θα ξεκινήσουν να μελετάνε τώρα οι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων, καθώς και με την γεωγραφική υπηρεσία του στρατού που βρίσκεται στο νησί και κάνει μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο, θα μελετηθούν δεδομένα και από την θάλασσα αλλά και από την γη. Τα στοιχεία θα πάνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει αναστατώσει τόσο πολύ τη χώρα μας.
Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού έκανε μια έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, να γίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση του φαινομένου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και η Οία και το Ημεροβίγλι, αλλά και άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντως δεν έχουν πολύ κόσμο και αυτές οι εικόνες δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες όσο ίσως καμία φορά παρουσιάζονται. Αλλά και όσον αφορά τις κατολισθήσεις, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Παραλία, δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν από τις προηγούμενες χρονιές, όπως εξήγησε.
Αγωνία και στην Αμοργό
Σε κατάσταση εγρήγορσης παραμένουν οι κάτοικοι στο νησί της Αμοργού μετά και τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 5 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί τρεις σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ μετά τον σεισμό ακολούθησαν άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις συναπτές άνω των 4 βαθμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τεχνικά κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ που θα ελέγξουν το υφιστάμενο δίκτυο. Το ζήτημα των σχολείων είναι ένα θέμα που οι γονείς θέλουν να δουν πως θα πάει αυτή τη βδομάδα, αφού έχουμε μια εβδομάδα ακόμη αποχής.
Η ενίσχυση των δυνάμεων είναι εμφανής με ομάδα της ΕΜΑΚ να βρίσκεται στο νησί για παν ενδεχόμενο, ενώ οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο νησί έχουν δείξει ότι είναι ικανό να αντέξει σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.
Σεισμοί στις Κυκλάδες – Καραστάθης: Αναμενόμενα τα 5 Ρίχτερ, δεν αποκλείεται μια μεγαλύτερη δόνηση
Επιστήμονες μίλησαν την Δευτέρα το πρωί σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στις Κυκλάδες και δη μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, μετά και τις δονήσεις των 5 και 4,7 Ρίχτερ που έγιναν αισθητές το απόγευμα της Κυριακής ακόμη και στην Αττική.
Για τις δονήσεις και το φαινόμενο των χιλιάδων σεισμών μίλησε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” ο Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο κ. Καραστάθης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «Δεν έχει αλλάξει σημαντικά η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες. Το ότι έχουμε σεισμούς μεγέθους ακόμη και 5 Ρίχτερ έχουμε πει ότι είναι αναμενόμενο. Οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται όλο και αραιότερα και όταν ο κόσμος θα αρχίσει να ηρεμεί, θα αναστατώνεται πάλι. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο κόσμος. Θα πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούν όχι μόνο το μέγεθος του σεισμού, αλλά και την συχνότητα. Κρατήσαμε μια επιφύλαξη, γιατί πρέπει να παγιωθεί αυτή η συχνότητα των σεισμών για να πουμε ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να μιλάμε για αποκλιμάκωση. Τεχνικά δεν έχει αποκλειστεί και η περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα έχουν τις ίδιες πιθανότητες».
Παπαζάχος για σεισμούς στις Κυκλάδες: Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες
Για εβδομάδες ή και μήνες θα συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο. Μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι η ακολουθία θα συνεχιστεί με αυτόν τον χαρακτήρα και θα πρέπει όλοι να επιδείξουν υπομονή μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου.
“Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 – 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση” τόνισε.
“Θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία” πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την κατάσταση που θα επικρατεί το Πάσχα ο κ. Παπαζάχος απάντησε: “Γενικά αυτές οι ακολουθίες δεν κρατάνε τόσο συχνά, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι υπάρχουν ακολουθίες που κράτησαν και δύο και τρεις μήνες. Δυστυχώς στη Σαντορίνη θα είμαστε σε μια κατάσταση του “βλέποντας και κάνοντας”. Δηλαδή θα πρέπει να αξιολογούμε τη σεισμικότητα σε εβδομαδιαία βάση. Δεν υπάρχει κάποια τεχνική, κάποια επιστημονική γνώση για να σας πω ότι θα τελειώσει 10 Απριλίου ή 10 Μαρτίου ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει“.
Ο κ. Παπαζάχος επιβεβαίωσε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα και ξένα πλοία, τα οποία και θα επικεντρωθούν στον υποθαλάσσιο χώρο, προσπαθώντας να βοηθήσουν στο να καταλάβουμε πού ακριβώς οφείλεται το φαινόμενο. “Το μόνο πρόβλημα που έχουν οι αποστολές αυτές είναι ότι τα δεδομένα αυτά καθυστερούν. Δηλαδή κάποιος να φροντίσει τα μηχανήματα, να τα αφήσει να γράψουν, να τα μαζέψει. Δεν είναι αυτό που λέμε πραγματικού χρόνου σεισμολογία. Γι αυτό και ήταν κομβικής σημασίας αυτό που κάναμε αυτές τις μέρες στη Σαντορίνη και στις γύρω περιοχές, ότι όλοι οι φορείς βοήθησαν ο ένας τον άλλον και πυκνώσαμε το δίκτυο παρακολούθησης. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν γίνει ένας σεισμός, όλη η κοινωνία, η πολιτεία, θέλει την πληροφόρηση εκείνη τη στιγμή και όχι μετά από τρεις μήνες. Άλλο η έρευνα και άλλο το επιχειρησιακό κομμάτι της παρακολούθησης σεισμολογίας, το οποίο πρέπει να γίνεται εκείνη τη στιγμή με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια” πρόσθεσε.