Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό: Αμετακίνητη από τις θέσεις της η Ελλάδα
Στην ατζέντα της Συνόδου εκτός από το Μεταναστευτικό υπήρχαν τόσο το θέμα της κλιματικής κρίσης αλλά και της στήριξης των χωρών που δοκιμάζονται από το «δίδυμη» αυτή απειλή.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το βασικό στοιχείο μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Το ζήτημα τονίστηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη με την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον, η οποία τόνισε πως οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι προκλήσεις της Ε.Ε. και διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πως ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και η Frontex, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα.
Στη Βαλέτα της Μάλτας, οι αρχηγοί των 9 ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου που μετέχουν στο σχήμα ΜED9, συντόνισαν τα βήματά τους εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, καθώς είναι υπό εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Η φύλαξη των συνόρων, η πάταξη των δικτύων των διακινητών και οι επιστροφές στην Τουρκία από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι προαπαιτούμενα για να ανάψουν οι Βρυξέλλες το «πράσινο» φως για περισσότερα κονδύλια στην Αγκυρα και για να ικανοποιήσουν το δεύτερο αίτημα του Ερντογάν για κατάργηση της βίζας για μετακινήσεις σε χώρες εντός Σέγκεν.
Στην Αθήνα υπάρχει αισιοδοξία ότι εντός Οκτωβρίου θα συμφωνηθούν οι βασικοί άξονες, κι ενώ ο στόχος είναι να υπογραφεί η συμφωνία στις 7 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Στο τραπέζι της Συνόδου των MED9 βρέθηκαν και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες βιώνουν ήδη με πρωτόγνωρα ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές οι χώρες της Μεσόγειου.
Τοξικός μέχρι τη διάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατήγγειλε θάνατο που δεν συνέβη - Σφοδρή επίθεση από Γεωργιάδη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αλλά και την ανάγκη πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του στο Στρασβούργο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, είχε απευθύνει (στις 15 Σεπτεμβρίου) σχετική επιστολή στους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Μάλτας και της Κύπρου, ζητώντας οι MED9 να συντονίσουν τα βήματά τους εν όψει των επόμενων ευρωπαϊκών συμβουλίων για τη διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους.
Τετ α τετ με Μακρόν
Με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της MED9, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος εν όψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών, προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.