«Τι κάνεις;», ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».
Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι κρατά το σημείο της ομιλίας Ερντογάν (σ.σ.: στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, επισημαίνοντας ότι «η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για το Κυπριακό, παραμένω αισιόδοξος για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα πριν από τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2025 στην Αγκυρα, ενώ πρόσθεσε ότι επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα και τα «ήρεμα νερά» που υπάρχουν στο Αιγαίο. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Αννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς επίσης ζητήματα περιφερειακά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν στο μέλλον με βήματα αυτοπεποίθησης, βασισμένα στην καλή γειτονία, ζητώντας ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και με βάση το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα τρία βίντεο με στιγμιότυπα από την προσέλευσή του στην έδρα του ΟΗΕ, τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τη συνομιλία που είχε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.
Ολα αυτά παρόλο που ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε, λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τορπιλίσει τις συνομιλίες. Η ελληνική πλευρά διατήρησε τη διαχείριση της ήρεμης δύναμης, επιμένοντας στη στρατηγική των επιχειρημάτων. Ο Τούρκος πρόεδρος, από το βήμα του ΟΗΕ, είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου». Παράλληλα αναφερόμενος στο Κυπριακό επεσήμανε:
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
«Πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία εξέφραζαν ειλικρινείς εκφράσεις για δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει πλέον χάσει εντελώς την εγκυρότητά του. Καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις». Με τον τρόπο αυτόν ο Ερντογάν επιχείρησε να σαλαμοποιήσει τον διάλογο, ξεχωρίζοντας το Κυπριακό από τις συζητήσεις για το Αιγαίο.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ CNN
«Δεν γίνεται να αποφασίζουν οι διακινητές ποιος θα μπει στην Ε.Ε.»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ.
Σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως ήταν η έκτη το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μια τρομερή πρόοδο στη διμερή σχέση των δύο χωρών. «Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και φυσικά στα ζητήματα που διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως τη μετανάστευση, και έχουμε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Για να γίνει αυτό θέλουμε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών και θα έλεγα ότι σημειώσαμε πρόοδο το τελευταίο έτος, δημιουργώντας καλύτερους διαύλους επικοινωνίας. Διότι η μετανάστευση είναι ένα τρομερό ζήτημα και δεν θέλουμε να το αφήσουμε στα χέρια των διακινητών και να αποφασίζουν εκείνοι ποιος θα μπει στην Ε.Ε. ή να τίθενται ζωές σε κίνδυνο». Τόνισε μεταξύ άλλων πως «χρειαζόμαστε έναν φράχτη όσο και μία μεγάλη πόρτα ανοιχτή, είναι σημαντικό η Ε.Ε. να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα». «Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και αφού διόρθωσε τη δημοσιογράφο και μίλησε για τα Γλυπτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά να βρίσκονται στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για «επανένωση και όχι επιστροφή».
Ο πρωθυπουργός είπε πως «έχουμε μια πολύ σοβαρή επιχειρηματολογία» και δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που βρίσκεται πολύ ψηλά στη δική του ατζέντα.
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΜΕ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει ομιλία σε εκδήλωση που διοργάνωναν οι ομογενείς στην Αστόρια, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδος ήταν προγραμματισμένη η τριμερής Ελλάδας – Γαλλίας – Κύπρου μεταξύ Μητσοτάκη – Μακρόν και Χριστοδουλίδη. Στη συνάντηση, εκτός των άλλων, θα εξετάζονταν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (GSI), στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αυτό και εταιρίας γαλλικών συμφερόντων.
Σημειώνεται ότι «υπογράμμισαν τη σημασία του εν λόγω έργου κοινού ενδιαφέροντος ως προς την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμενόταν να γίνει αναφορά και στην επικείμενη Σύνοδο Ηγετών του Med9, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο στις 11 Οκτωβρίου και στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος Μακρόν.