Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αναφέρει για τον ΣΥΡΙΖΑ και την σιγήν ιχθύος που τηρεί για την υπόθεση των «38» στον Έβρο πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα» ενώ περιμένει ακόμα να ζητήσει συγνώμη για τον λάθος χειρισμό της στην υπόθεση.
O Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε και στις εκλογές μες την απλή αναλογική τις οποίες χαρακτηρίζει «βάσανο για την χώρα» αλλά και στην ακρίβεια που όπως αναφέρει υπάρχει μια «κωλυσιεργία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρει μια κοινή απάντηση απέναντι στο πρόβλημα που απασχολεί όλους μας».
Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες νέες αποκαλύψεις για τα όσα έγιναν στον Έβρο τον Αύγουστο σχετικά τους 38 μετανάστες και το νεκρό παιδί. Έχετε εικόνα από πού στήθηκε η ιστορία;
Τον Αύγουστο, η χώρα μας έπεσε θύμα μιας οργανωμένης επικοινωνιακής επίθεσης και αυτό αποδείχθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των 38 του Έβρου. Στις 19 Σεπτεμβρίου απέστειλα επιστολή προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην οποία παρέθετα την θέση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό με βάση τα στοιχεία που είχαν συλλέξει από την οργανωμένη έρευνά τους οι ελληνικές αρχές.
Τα τρία σημεία τα οποία επισημάναμε ήταν τα εξής. Κατ’ αρχάς πως οι εν λόγω μετανάστες δεν βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, στη συνέχεια πως δεν υπήρξε ποτέ ούτε αγνοούμενο, πόσω μάλλον νεκρό παιδί και πως επίσης δεν υπήρξε βαριά τραυματισμένο παιδί από τσίμπημα σκορπιού, όπως είχε γραφτεί στα σχετικά ρεπορτάζ. Όλα αυτά, αλλά και άλλα στοιχεία, τα έλαβε υπόψιν η εισαγγελία στην εν εξελίξει έρευνά της. Από την πλευρά του το Der Spiegel προς τιμήν του απέσυρε τις εν λόγω αναφορές.
Από εκεί και έπειτα, κάτι που έχω επισημάνει πολλές φορές είναι ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν θα τελειώσει ποτέ, υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει με διαφορετική ένταση κάθε περίοδο και προσαρμοσμένο στις γεωπολιτικές και κλιματικές συνθήκες. Η Ελλάδα έθεσε προς το παρόν το μεταναστευτικό ζήτημα υπό έλεγχο όπως φανερώνουν και τα στοιχεία, ενώ παράλληλα δημιούργησε τις διαδικασίες και τις υποδομές, ακόμη κι αν υπάρξει ξανά έξαρση του φαινομένου να μπορεί να το διαχειριστεί. Προς το παρόν υπάρχει πίεση στα σύνορά μας, είτε από τους λαθροδιακινητές είτε ορισμένες φορές από επιλογή των τουρκικών αρχών, η οποία ωστόσο δεν έχει μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των ροών χάρις στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών.
Τέλος, όπως σας ανέφερα προηγουμένως η Ελλάδα γίνεται στόχος οργανωμένης επικοινωνιακής επίθεσης, καθώς υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια από την εγχώρια και ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και από αριστερά Μέσα προκειμένου η Ελλάδα να ανοίξει ξανά τα σύνορά της. Αυτό δεν αποτελεί θέση ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πρόκειται να συμβεί.
Στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής είδαμε την αποκάλυψη για την ΜΚΟ HumanRights360 για τα οικονομικά της. Εσείς την 1η Σεπτεμβρίου πήγατε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και καταθέσατε στοιχεία. Πόσο έχει προχωρήσει η έρευνα;
Αμυράς: Ο κ. Τασούλας έχει ενωτικά χαρακτηριστικά και θα είναι άξιος Πρόεδρος
Η κατάσταση από τότε έχει αλλάξει άρδην. Η υπόθεση έχει καταρρεύσει όπως και οι κατηγορίες κατά της Ελλάδας. Το Der Spiegel απέσυρε τα εν λόγω άρθρα ενώ σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος επιχειρεί να αποκαταστήσει την αλήθεια. Εμείς από την πλευρά μας επισημάναμε τις ανακολουθίες που εντοπίσαμε εξ αρχής στην υπόθεση και από εκεί και ύστερα η υπόθεση είναι στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την υπόθεση της ΜΚΟ που αναφέρετε, δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι παρά μόνο ότι είμαστε βέβαιοι ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους έτσι ώστε να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση.
Τι έχετε να πείτε για την αντιπολίτευση που τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα, ενώ το προηγούμενο διάστημα ξεσπάθωναν ενάντια της κυβέρνησης;
Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα με την υπόθεση των «38». Δεν αποτελεί όμως καμία έκπληξη το γεγονός πως για ακόμη μία φορά έπεσε έξω, όπως για παράδειγμα συνέβη με την σκευωρία της Novartis. Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση σεβόμενη τον ρόλο που της έχει δώσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός να ζητήσει μία συγγνώμη για έναν ολότελα λάθος χειρισμό που εν τέλει έκανε κακό στην πατρίδα μας. Ξέρω, ζητάω πολλά…
Συμμετείχατε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό. Πώς αντιμετωπίζεται η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Μεσογείου;
Για ακόμη μια φορά, τόνισα πως οι διαδικασίες για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα πρέπει να επιταχυνθούν. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις. Προφανώς η κρίση αφορά την Ευρώπη, συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο θέμα της προστασίας των κοινών μας συνόρων, και στο θέμα της δίκαιης και αναλογικής κατανομής των προσφύγων. Σε αυτή την συζήτηση η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή. Με την πλειοψηφία των 16 κρατών, στην Δήλωση του Βίλνιους που αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Παράλληλα ηΕλλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του μηχανισμού MED5, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος, σηκώνουμε βάρη δυσανάλογα των δυνατοτήτων μας στο Μεταναστευτικό. Είναι άδικο από όποια σκοπιά και να το δει κανείς, στην Ευρώπη του 2022, πέντε χώρες να προσπαθούν να επωμιστούν όλο το βάρος για τις υπόλοιπες χώρες μια ολόκληρης ηπείρου, την ώρα μάλιστα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και έχουμε να δεχτούμε ροές και από εκεί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε και τη συμφωνία του Βίλνιους, όπου μαζί με τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Αυστρία, συμφωνήσαμε πως πρέπει να αλλάξει η πολιτική φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.
Τι αίσθηση έχετε για την υπόθεση των υποκλοπών;
Είναι σαφές πλέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό τοξικότητας στον πολιτικό διάλογο υιοθετώντας λίστες δίχως τεκμηρίωση και αποδείξεις. Το είδαμε και στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή όπου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε αμείλικτα ερωτήματα προς τον κ. Τσίπρα ο οποίος όχι μόνο δεν απάντησε αλλά συνέχισε να αναπαράγει δήθεν αποκαλύψεις χωρίς να φέρνει κανένα στοιχείο για να στηρίξει τα λεγόμενά του. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το Predator, δεν έχει αγοραστεί ποτέ κακόβουλο λογισμικό και η μόνη επισύνδεση που έχει γίνει, και αυτή νόμιμη, έχει γίνει στον κύριο Ανδρουλάκη, όταν ήταν ευρωβουλευτής. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε πως επισυνδέσεις μπορεί να γίνουν για λόγους εθνικής ασφάλειας, πάντα κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πέσει φως και έχουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, όπως από τα μέχρι τώρα στοιχεία διαφαίνεται πως η υπόθεση θα εξελιχθεί σε ακόμη μία… Novartis, όπως συνέβη και με τους 38 στον Έβρο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ζητήσει ακόμη μία «συγγνώμη» για τα fake news που διέσπειρε και την κατασυκοφάντηση της χώρας μας.
Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για τις εκλογές. Πόσο εγκλωβίζει την Ελλάδα το ζήτημα της απλής αναλογικής και πόσο κρίσιμες είναι οι πρώτες εκλογές;
Είναι αλήθεια πως η απλή αναλογική αποτελεί μία «βάσανο» για τη χώρα και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να πάμε σε δεύτερη κάλπη προκειμένου η χώρα να έχει κυβέρνηση και στο μεσοδιάστημα θα είμαστε με υπηρεσιακή κυβέρνηση εν μέσω απειλών από την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ έστω και τώρα να αντιληφθεί σε τι φάση θα φέρει με ευθύνη του τη χώρα και να αποδεχθεί κκαι να ψηφιστεί από τη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου έτσι ώστε να ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Ο κ. Τσίπρας ενώ κυβέρνησε δύο φορές χάρις στα προνόμια της ενισχυμένης αναλογικής, την ψήφισε στη δύση της διακυβέρνησής του για να δυναμιτίσει την επόμενη εκλογική μάχη. Ευτυχώς για την πατρίδα μας και δυστυχώς για τον ίδιο, θα του γυρίσει μπούμερανγκ, στην τελική ευθεία για την κάλπη, η Νέα Δημοκρατία, απολαμβάνει δημοσκοπικά την εμπιστοσύνη των πολιτών καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πως μόνον σταθερές κυβερνήσεις που δεν εξαρτώνται από μικροσυμφέροντα μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, και είναι αλήθεια πως η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε πληθώρα εξωγενών κρίσεων με το πρόσημο στο τέλος της ημέρας να είναι θετικό. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα πάμε στην κάλπη, στο τέλος της τετραετίας, με αυτοπεποίθηση, την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν τα έργα που κάναμε και το πώς αυτά τα έχουν αναγνωρίσει οι πολίτες.
Η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Πώς σχολιάζετε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση αλλά και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δώσει μία κοινή και πειστική λύση.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια απογοήτευση για την κωλυσιεργία, θα έλεγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρει μια κοινή απάντηση απέναντι στο πρόβλημα που απασχολεί όλους μας. Ειδικά στο θέμα της ενέργειας, η Ελλάδα έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει τους ευάλωτους οικονομικά πολίτες, με διαρκείς παρεμβάσεις και με την συνολική πολιτική της η οποία έχει αυξήσει το εισόδημα των πολιτών. Παρεμβάσεις ουσιαστικές, όπως η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023, η επιταγή ακρίβειας η οποία θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα αλλά και το «Καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο έβαλε φρένο στην αισχροκέρδεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.