Με 159 θετικές ψήφους πέρασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη εγκαθίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα στην επί της αρχής ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας και τον ανεξάρτητο Χαράλαμπος Κατσιβαρδά να υπερψηφίζουν. Αντίθετα, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 δήλωσαν «παρών».
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Το καψώνι της Κωνσταντοπούλου
Σημειώνεται ότι ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων έσπασε κάθε ρεκόρ. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία γίνεται με το ηλεκτρονικό σύστημα που διευκολύνει την επιτάχυνση της ψηφοφορίας και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών έχουν ήδη ψηφίσει – μιας και το προηγούμενο διάστημα επεξεργάστηκαν τις ρυθμίσεις και γνωρίζουν το περιεχόμενο τους – στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και οι βουλευτές της Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καρεγεωργοπούλου διάβαζαν μια προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.
Έτσι χρειάστηκαν δύο ώρες πάρα ένα τέταρτο να ολοκληρώσει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου , αφού από τις 9. 27 το βράδυ που ξεκίνησε την ψηφοφορία τελικά κατάφερε να ψηφίσει στις 11.15.
Εξάλλου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για «καψόνι» εκ μέρους της, αφού η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε την κεντρική της ομιλία λίγο πριν αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να δυσανασχετούν λόγω της μεγάλης διάρκειας της ομιλίας της και η ίδια να δείχνει την ενόχλησή της και να τους νουθετεί περί της ανάγκης να επιδεικνύουν ανοχή στον ομιλητή και επιπλέον να αποκτήσουν παιδεία που αρμόζει στους κοινοβουλευτικούς.
Πιερρακάκης: Ξεκινά μια μεγάλη ιστορική αλλαγή
Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης στη δευτερολογία του πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου είχε και ιστορικά χαρακτηριστικά, επειδή ορίζει μία νέα φάση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας».
Σχετικά με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ανέφερε πως «μία συζήτηση δεκαετιών, με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα», ενώ δεν παρέλειψε να στείλει τα δικά του μηνύματα: «Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση, στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Σε εκείνους που δεν την υποστηρίζουν σήμερα, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε και η ευθύνη είναι πάνω μας στην εφαρμογή για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε».
Κλείνοντας και καλώντας τους παριστάμενους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα με αυτή την πράξη, ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο πλανήτη εκπαιδευτικά. Κλείνω με μία απλή σκέψη και σύσταση: Μετά από δεκαετίες συζήτησης,απόψε το βράδυ μπαίνει στα βιβλία του νόμου,
γίνεται νόμος του κράτους, εκκινεί αυτή η μεγάλη ιστορική αλλαγή. Σας καλώ να την υπερψηφίσουμε όλοι μαζί».
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Μητσοτάκης: Γενναία και ριζική τομή στη δημόσια εκπαίδευση
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Το τέλος για τα δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές εκτός συνόρων και τις οικογένειές τους που ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα και πολύτιμους πόρους έβαλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως με το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε δημιουργείται «μια γενναία και ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση» με τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα. Εθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμια και μετατρέπουν το Δημοκρίτειο σε μητροπολιτικό διεθνές πανεπιστήμιο, για να γίνει εμφανές ποιος στηρίζει έμπρακτα τη θωράκισή τους και θέλει να είναι στα κορυφαία Ιδρύματα παγκοσμίως.
Ο πρωθυπουργός αφαίρεσε τις μάσκες της υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ και των παλινωδιών του ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «πώς μπορείτε να λέτε “όχι” όταν έχετε πρόεδρο που σπούδασε σε ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο, μη κρατικό, στο University of Pennsylvania, όπου όλοι πληρώνουν δίδακτρα; Και ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει με υποτροφία, γιατί από τα δίδακτρα που λαμβάνει το πανεπιστήμιο χτίζει κατεπιστεύματα και υπεραξία. Σ’ αυτό το πανεπιστήμιο σπούδασε ο κ. Κασσελάκης» και ρώτησε ευθέως «αν ερχόταν το University of Pennsylvania εδώ να κάνει παράρτημα, ο κ. Κασσελάκης θα έλεγε όχι, να μη φτιάξει παράρτημα και να δώσει τη δυνατότητα σε Ελληνες να φοιτήσουν με υποτροφία εδώ; Πώς εξηγείτε αυτή τη βασική σας αντίφαση; Ο κ. Κασσελάκης, που σπούδασε με υποτροφία στο ίδιο πανεπιστήμιο, θα έλεγε “όχι”;». Και στρίβοντας ακόμα περισσότερο το μαχαίρι στις εσωκομματικές πληγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Καλά να μας τα λέει αυτά ο κ. Τσίπρας, που σπούδασε στο ΕΜΠ, αλλά να τα λέει ο κ. Κασσελάκης; Πόση υποκρισία πια;».
Ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε ευθέως και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντάς του πως «η πολυφωνία σας σταδιακά μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία με δική σας ευθύνη. Από τις πιρουέτες και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις δεν μπορούμε πια να σας παρακολουθήσουμε». Του υπενθύμισε ότι «στο ΠΑΣΟΚ έχετε προϊστορία, όταν και ο Γιώργος Παπανδρέου, το 2007, έκανε “πίσω” και χάθηκε η ευκαιρία να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το κόμμα σας πράγματι μου δίνει την εντύπωση ότι έχει βγει από τη μηχανή του χρόνου, μόνο που αντί να πάτε μπροστά, πάτε πίσω. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι μηχανή του χρόνου, ο κ. Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον». Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις αιτιάσεις περί δήθεν αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου του κ. Ανδρουλάκη με Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Μανιτάκη, και του σημείωσε πως «η ίδρυση μη δημόσιων, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ήταν στο προεκλογικό σας πρόγραμμα και εσείς ο ίδιος μας λέγατε ότι δεν θα σταθείτε εμπόδιο. Αυτό λέγατε και βάλατε στους βουλευτές σας κομματική πειθαρχία. Αυτό λέει και το 55% των ψηφοφόρων σας»! Σχολίασε την «πιρουέτα» του ΠΑΣΟΚ μέσω της πρότασης περί υιοθέτησης του σκανδιναβικού μοντέλου λέγοντάς του πως «αυτό σε μένα μοιάζει περισσότερο ως σκανδιναβικό σταυρόλεξο, που κανείς δεν καταλαβαίνει τι είναι, γιατί άλλα ισχύουν στη Σουηδία, άλλα στη Δανία…». Του γνωστοποίησε πως το παρουσιαζόμενο ως θαύμα φινλανδικό μοντέλο προβλέπει ότι μόλις το 30% των αποφοίτων των Λυκείων μπορεί να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο και τον ρώτησε: «Αυτό θέλετε να υιοθετήσουμε και στην Ελλάδα;».
Ο πρωθυπουργός όμως «σήκωσε το γάντι» και στις προσωπικές επιθέσεις στις οποίες επιδόθηκε ο κ. Φάμελλος για να θολώσει τις εντυπώσεις για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ευχήθηκε με νόημα «καλά ξεμπερδέματα» στον κ. Κασσελάκη για τα προβλήματα που έχει με το «πόθεν έσχες» του, λέγοντας πως «τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα που έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το “πόθεν έσχες του”, δεν θα τα κρύψετε μέσα από προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου, οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και έχουν γνωμοδοτήσει και τα σχετικά όργανα της Βουλής τόσες φορές. Διότι αυτή ήταν η στρατηγική σας εδώ και 7 χρόνια, να στοχοποιήσετε εμένα και τη σύζυγό μου».
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αμετανόητος ο Κουτσούμπας, που έφερε και… αγγελίες
Αντί για μια γενναία και ειλικρινή συγγνώμη… αντεπίθεση στη «σαπίλα του καπιταλισμού» έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να δικαιολογήσει την προχθεσινή του σεξιστική αναφορά ότι «οι φοιτήτριες αναζητούν sugar daddies για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους».
Ο κ. Κουτσούμπας, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, επέλεξε την επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για να δικαιολογηθεί… διά της επιθέσεως στον κακό καπιταλισμό! Στην προσπάθειά του αυτή, μάλιστα, εμφανίσθηκε ίσως ως και ο καλύτερος «πλασιέ» των αγγελιών για sugar daddies, δείχνοντας και καταθέτοντας στα πρακτικά φωτογραφίες και αγγελίες που όπως είπε προτρέπουν φοιτήτριες από τη Σουηδία και τη Δανία στην πορνεία.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ενδύθηκε το θύμα υποστηρίζοντας ότι έκανε αυτή την αναφορά γιατί «το ΚΚΕ δεν κλείνει ποτέ τα μάτια στην εκμετάλλευση και μιλά πάντα με ονόματα» και, προσποιούμενος ότι δεν κατάλαβε, είπε: «Γιατί ορισμένοι εμφανίζονται σοκαρισμένοι; Αυτά δεν συμβαίνουν γύρω μας; Γιατί ενοχλείστε όταν βγαίνει στην επιφάνεια το σάπιο σύστημά σας; Γιατί δεν καταγγέλλετε ότι κυκλώματα, ολόκληρες εταιρίες, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με αυτό τον τρόπο φοιτήτριες και φοιτητές για να πληρώνουν τα υψηλά δίδακτρα στις σχολές τους στις χώρες της ανεπτυγμένης Ευρώπης;».
Ο κ. Κουτσούμπας, μάλιστα, εγκάλεσε τα κόμματα που τον κατηγόρησαν ότι «αντί να καταγγείλετε όλους αυτούς τους εμπόρους λευκής σαρκός, καταγγέλλετε το ΚΚΕ, αλλά αυτό είναι το πρόβλημά σας. Μην τυχόν και αποκαλυφθεί αυτή η σαπίλα του δήθεν όμορφου αγγελικά πλασμένου κόσμου σας» που τόσο «η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και άλλοι εδώ μέσα, έχουν διαμορφώσει μια κόλαση με τις πολιτικές τους για τις γυναίκες των εργατικών, λαϊκών δυνάμεων υπερασπιζόμενοι τις κατευθύνσεις και οδηγίες της Ε.Ε.».
Απάντηση
«Τελικά, το ΚΚΕ αποδεικνύει ότι παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός αυτής της αίθουσας. Και μη σπεύσετε να μας κατηγορήσετε για αντικομμουνισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κοιτάζοντας κατά πρόσωπο τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που δεν είχε τη δύναμη να αναγνωρίσει την άστοχη και στην ουσία βαθιά σεξιστική αναφορά που έκανε.
«Δεν ξέρω αν πιστεύετε ότι όσες γυναίκες δεν έχουν χρήματα εκδίδονται. Ισως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος ευθέως στον Δημήτρη Κουτσούμπα και πρόσθεσε: «Ευτυχώς, αυτά τα ζητήματα τα έλυσε η Ιστορία», προειδοποιώντας τον: «Δεν θα παραμένετε άλλο στο απυρόβλητο ως δύναμη εκσυγχρονισμού που είναι υπεράνω κριτικής. Θα περίμενα, μετά τα απαράδεκτα σχόλιά σας, ότι δεν θα είχατε το θάρρος από το βήμα της Ολομέλειας να ζητήσετε συγγνώμη παραδεχόμενος το λάθος σας. Οι φωνές σας δεν θα συγκαλύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων σας».
Μη κρατικά πανεπιστήμια – Φάμελλος: Ερωτήσεις και επιθέσεις αλλά έλειπε η ουσία
Σειρά ερωτημάτων σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ έθεσε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας ότι θα πρόκειται για κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αρχικά, ο Σ. Φάμελλος ρώτησε τι άλλαξε από το 2019, που ο πρωθυπουργός έλεγε ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, «και τώρα προχωράτε αντισυνταγματικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων;».
«Εμείς λέμε ότι είναι πολλά τα λεφτά, τα κέρδη των κολεγίων και των funds» σημείωσε, σχολιάζοντας πως δεν είναι απάντηση οι γνωμοδοτήσεις τριών συνταγματολόγων, «ενώ υπάρχουν άλλες, δέκα, για παράδειγμα, γνωμοδοτήσεις σε αντίθετη κατεύθυνση».
Ο κ. Φάμελλος ρώτησε τον υπουργό Παιδείας γιατί δεν αφαιρείται η άδεια από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις: «Δηλαδή, θα δίνει κάποιος τίτλους λαθραία και θα τον αφήσετε να λειτουργεί;».
Επίσης, ρώτησε «γιατί επιτρέπεται, με την πληρωμή παροχής υπηρεσιών και δικαιωμάτων franchising, η μεταφορά κερδών στη μητρική κερδοσκοπική εταιρεία», για να τονίσει ότι «πρόκειται επομένως για κερδοσκοπική δραστηριότητα, αφού η μητρική παραμένει κερδοσκοπική».
«Για ποιον λόγο να επενδύσει το όποιο CVC fund, φερόμενο ως υποψήφιος επενδυτής σε μια ιδιωτική ιατρική σχολή, εφόσον δεν πρόκειται να αποκομίσει κέρδος;» και «για ποιον λόγο, τόσα χρόνια, σοβαρά πανεπιστήμια δεν ήρθαν να επενδύσουν σε κολέγια και θα έρθουν τώρα;», συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Φάμελλος.
Επιπλέον, τόνισε ότι συνιστά αδικία να μπαίνει κάποιος στην ιδιωτική Ιατρική με 9.000 μόρια, ενώ στο δημόσιο πανεπιστήμιο με 19.000, ενώ επισήμανε ότι με την αναστολή της λειτουργίας 37 τμημάτων μειώθηκαν οι θέσεις εισακτέων κατά 41.000 μέσα σε τρία χρόνια, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
«Τόσοι είναι οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού, τόσες είναι οι θέσεις που μειώσατε τα πανεπιστήμια» πρόσθεσε, και σημείωσε ότι «ακόμα και γι’ αυτούς που δεν μπορούν να μπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο δημιουργείται μια κερκόπορτα, από την οποία, αν δεν έχεις λεφτά, δεν μπαίνεις».
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Απίστευτοι στο ΠΑΣΟΚ! Κάνουν «κωλοτούμπα» και για το άρθρο 16 – Μία δεκαετία με «κυβιστήσεις»
Προϋποθέσεις για τη στήριξη της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί και στη χώρα μας η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, φαίνεται πως βάζει πλέον το ΠΑΣΟΚ.
Όπως δήλωσε από την Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζιος για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την αναθεώρηση (απαιτούνται 180 ψήφοι στην προτείνουσα ή την αναθεωρητική βουλή), θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να συζητήσει για το περιεχόμενο των αλλαγών που θα προωθηθούν.
«Θέλουμε να είμαστε σαφείς και κρυστάλλινοι. Επειδή δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ειδικά μετά από αυτές τις δηλώσεις σας λέω το εξής για να είμαστε καθαροί. Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε. Εμείς δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς δεσμεύεστε το ίδιο; Να μας απαντήσετε έως το τέλος συνεδρίασης αν δεσμεύεστε σε αυτό που εμείς λέμε πολλά έτη τώρα», είπε.
Στον κ. Μάντζο απάντησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης λέγοντας – μεταξύ άλλων – πως το ΠΑΣΟΚ κάνει και έκτη κωλοτούμπα: «Αυτή τη στιμή βιώσαμε 6η κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Μάντζο είπατε ότι αν είναι προτείνουσα αυτή η βουλή δεν θα ψηφίσετε επειδή δεν μας εμπιστεύεστε. Καταρχάς ευχαριστούμε που λέτε ότι θα είμαστε κυβέρνηση ξανά. Λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε επικυρώνει αυτό το γιατί εφόσον υπήρχε ζωτικός χώρος για παραρτήματα το πράξαμε. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να περιμένει πότε θα συμφωνούσατε» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Μη κρατικά πανεπιστήμια – Βορίδης για ΠΑΣΟΚ: Είστε πλήρως αναξιόπιστοι
«Έχετε γίνει πλήρως αναξιόπιστοι και είστε εγκλωβισμένοι στις μικροπολιτικές στρατηγικές και τακτικές σας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην προοπτική αναθεώρησης του άρθρου 16.
«Σήμερα λέτε αυτό, αύριο θα λέτε το άλλο. Ακόμα κι αν συμφωνούσαμε, θα λέγατε ένα άλλο. Έχετε γίνει πλήρως αναξιόπιστοι, εγκλωβισμένοι δυστυχώς, στις μικροπολιτικές στρατηγικές και τακτικές σας» είπε ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε προηγούμενη παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βορίδης, μας ζητά «να δεσμευτούμε ότι η αναθεώρηση θα λέει ότι τα πανεπιστήμια θα είναι ”μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά”, και ότι αυτό θα είναι περιεχόμενο της συνταγματικής ρύθμισης».
Εξηγώντας την αρχιτεκτονική της αναθεώρησης, ο κ. Βορίδης είπε ότι η παρούσα Βουλή προτείνει στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, τα άρθρα που είναι προς αναθεώρηση, και αυτό διότι μεσολαβούν εκλογές, ενώ το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης αποτελεί διακύβευμα και αντικείμενο προς κρίση, των ψηφοφόρων: «(Οι ψηφοφόροι) ξέρουν και αποφασίζουν, και δίνουν την κατεύθυνση στην αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν σας νοιάζουν όλα αυτά», είπε ο κ. Βορίδης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι το περιεχόμενο της συνταγματικής διάταξης πρέπει να είναι «μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά» για το ψηφίσουν. Ωστόσο, σήμερα, «τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά» δεν ψηφίζουμε; Αλλά δεν τα ψηφίζετε.. είπε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προβάλλει, εκτός από την συνταγματική αιτίαση, και αιτιάσεις ουσίας. «Λέτε ότι τα φαντς που θα έρθουν, που θα κερδοσκοπούν εμμέσως, που θα κάνουν αουτσόρσιγκ, ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα.. Όταν η συνταγματική διάταξη θα λέει «μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά», αυτά δεν θα ισχύουν τότε; Ισχύουν μόνο σήμερα;» ρώτησε ο κ. Βορίδης.
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Τρεις δεκαετίες με… «κωλοτούμπες» από το ΠΑΣΟΚ
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, αφού για ακόμη μία φορά το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί «αγκάθι» και διχάζει βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος.
1996: Πρόταση ΓΑΠ
Τον Μάιο του 1996 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ως υπουργός Παιδείας, είχε υποστηρίξει με σθένος τη διάταξη για την ίδρυση του πρώτου μη κρατικού μη κερδοσκοπικού διεθνούς πανεπιστημίου ελληνικών σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία. Η αποκάλυψη έρχεται μέσα από την ανάγνωση των πρακτικών της περιόδου ότι ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ την είχε νομοθετήσει, παρά την αντίδραση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που επεσήμαινε την προφανή αντισυνταγματικότητα, η οποία συνίστατο στο ότι το υπό ίδρυση πανεπιστήμιο οριζόταν ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ το Σύνταγμα προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια είναι αυστηρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
2004: Στο πρόγραμμα
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την τετραετία 2004-2008, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, μεταξύ των έξι αξόνων-δεσμεύσεων, θέτει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Οταν, όμως, το 2007 ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και η υπουργός Παιδείας τότε, Μαριέττα Γιαννάκου, καταθέτουν στη Βουλή την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προηγουμένως είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα, υπό την πίεση των εσωκομματικών του αντιπάλων, αλλά και της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, υπαναχώρησε αποσύροντας την αρχική του υποστήριξη για αναθεώρηση του άρθρου 16 και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε συνολικά από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών.
Το θέμα που δίχασε το ΠΑΣΟΚ ήταν τοποθετήσεις δέκα κορυφαίων στελεχών του Κινήματος που τάχθηκαν υπέρ της καταψήφισης της επίμαχης διάταξης, και συγκεκριμένα οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Απόστολος Κακλαμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος, Πέτρος Ευθυμίου και Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ οι Βάσω Παπανδρέου, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέκριναν τις αλλαγές, παρά τον προβληματισμό που υπήρχε για τις πραγματικές προθέσεις της Ν.Δ. Θετικά αντιμετώπιζε την τροποποίηση του άρθρου 16 και η Μιλένα Αποστολάκη, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από πλήρεις εγγυήσεις για τις κοινωνικές και θεσμικές συνέπειες της συνταγματικής αλλαγής.
Αποτέλεσμα, η τρίτη κατά σειρά από την ψήφιση το 1975 του ισχύοντος Συντάγματος αναθεώρηση του 2008 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή είχε άδοξο τέλος και το επίμαχο άρθρο 16 παρέμεινε ακλόνητο.
2008: Πάλι υπέρ ο ΓΑΠ
Τον Νοέμβριο του 2008 ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του τονίζει ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ «είναι καθαρή και ότι είμαστε υπέρ της αναθεώρησής του άρθρου 16».
2023: Κυβίστηση Ανδρουλάκη
Στην προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλει στο κυβερνητικό πρόγραμμα της τετραετίας ως θέση και δέσμευση της Ν.Δ. την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δηλώνει ότι «αν ιδρυθεί ένα μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών Πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο, διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα».
Αναμενόμενη η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκη θα υποστήριζε κάποιος, καθώς ήταν θέση του κόμματος.
Ωστόσο, αποφάσισε πως «το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο».
«Τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ τη θέση του διαχώρισε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Τελικά, όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια εντυπωσιακή κυβίστηση.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι το σκανδιναβικό μοντέλο στην Παιδεία, το οποίο λειτουργεί έχοντας διαχωρίσει και απομονώσει το κέρδος με ισχυρές ρυθμίσεις και ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων στις σκανδιναβικές χώρες είναι υποχρεωτικός, ενώ υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών.
Βενιζέλος, Καμίνης υπέρ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και ο Βασίλης Σκουρής, ομότιμος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν γνωμοδοτήσει από κοινού ότι «έως ότου η διαφαινόμενη σύγκρουση μεταξύ του άρθρου 16 του Συντάγματος και του πρωτογενούς Ενωσιακού Δικαίου αρθεί οριστικά διά της οδού της συνταγματικής αναθεώρησης, η απόφαση για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ μπορεί να εφαρμοσθεί επί τη βάσει της σύμφωνης με το Ενωσιακό Δίκαιο ερμηνείας των κρίσιμων διατάξεων του άρθρου 16, παρ. 5 και 8 του Συντάγματος και με αξιοποίηση, κυρίως, της αρχής της αναλογικότητας».
Και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε με άρθρο του τη σύμφωνη γνώμη του για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η μη ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων «είναι συνταγματικός αναχρονισμός που θέτει τη χώρα μας στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων».
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Σε βέρτιγκο ο Ανδρουλάκης
Από το «δεν σας δίνουμε καμία ανοχή» και από το «θα καταψηφίσουμε», στο «γιατί χαμογελάτε…» επειδή «θα ψηφίσουμε όλες τις διατάξεις για τα δημόσια πανεπιστήμια, δίνοντάς σας ανοχή»! Με αυτόν χαρακτηριστικό τρόπο χθες, ακόμα και στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έδειξε στη ζάλη που έχει περιπέσει από τις αλλεπάλληλες πιρουέτες, τις οβιδιακές του μεταμορφώσεις στην προσπάθειά του να γίνει ο «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εάν και έριξε «λευκή πετσέτα και απείχε της δευτερολογίας» πρόλαβε όμως με βαθυσπούδαστο ύφος να διαγνώσει ότι η ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων «είναι απομίμηση μεταρρύθμισης για να βαφτιστούν έτσι οι διευθετήσεις» Υποστήριξε ότι «κανένα μεγάλο και σοβαρό πανεπιστήμιο δεν θα έρθει στην Ελλάδα» αλλά κατήγγειλε ότι «συγκεκριμένα ισχυρά funs έχουν κάνει σοβαρές επενδύσεις εδώ και μήνες στην Ελλάδα»! Υποκρίθηκε ότι δεν γνωρίζει πως αποτελεί διεθνή πρακτική εταιρίες και funs να επενδύουν στην ακαδημαϊκή έρευνα εξυφαίνοντας σενάρια πως «ο στόχος τους είναι η έμμεση διανομή κέρδους και νόθευσης του μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Παρατήματος που θα ιδρυθεί». Δόμησε τις υποψίες του περί σκοτεινών εξυπηρετήσεων γιατί «οι ενδιαφερόμενοι είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παρατήματα στην Ελλάδα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού»!
Ο κ. Ανδρουλάκης μέσα από αντιφάσεις και αυτοαναιρέσεις υποσχέθηκε πως « το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης εγγυάται πως την ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα την κάνουμε όταν θα έρθουμε στην εξουσία σωστά και στέρεα».
Κωνσταντοπούλου: Δεν είμαστε δογματικοί για την ιδιωτική Παιδεία -Η κυβέρνηση να μείνει πιστή στο Σύνταγμα
«Η Παιδεία είναι ζητούμενο και όχι κεκτημένο. Εμείς δεν είμαστε δογματικοί. Θέλουμε καλή και προσβάσιμη Παιδεία σε όλους. Αναγνώριση όλων των τίτλων σπουδών» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μιλώντας στη βουλή επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά θα ψηφίσει αρκετά από τα άρθρα του.
Αιτιολογώντας την ψήφο της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε ότι «θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε επί της αρχής και ‘παρών’ γιατί υπάρχουν θετικά και αρνητικά, αλλά θα καταψηφίσουμε για να σας ενθαρρύνουμε να κάνετε περισσότερα και περισσότερες βελτιώσεις σε όλα τα θέματα της Παιδείας».
Αναγνώρισε στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερακάκης ότι είναι μια «νηφάλια παρουσία» προσθέτοντας πως «επειδή πραγματικά ανησύχησα με όσες θεωρίες και μπουρδολογίες ακούστηκαν, διάβασα προσεκτικά το νομοσχέδιο και εντόπισα ότι έχει γίνει στην διατύπωσή του μία σοβαρή μεταβολή σε σχέση με τα όρια και τις επιταγές του Συντάγματος». Έτσι, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας «σε αυτή την διατύπωση να παραμείνετε πιστός, εσείς και η κυβέρνησή σας, όταν άλλοι θα σας πιέζουν να υπερβείτε αυτά τα όρια που έχετε θέσει».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε «να δούμε την ουσία της Παιδείας. Δεν έχουμε να ωφεληθούμε εάν δούμε την Παιδεία κομματικά, αν συνεχίσει αυτός ο διαγωνισμός της ιδεολογικής επικράτησης. Ας δούμε τα σημεία στα οποία μπορούμε να ομονοούμε, καθώς η Παιδεία είναι αγαθό, δημόσιο δικαίωμα και όχι προϊόν». Όπως παρατήρησε «το Σύνταγμα παραβιάζεται καθημερινά εδώ μέσα, τόσο από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν όσο και από την κυβέρνηση που υποχρηματοδοτεί την Παιδεία». Το Σύνταγμα, είπε, μας λέει «Καλή Παιδεία, δημόσια και δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες. Υπό την εποπτεία του κράτους όχι κρατική Παιδεία, δηλαδή κρατική παρέμβαση στην έρευνα και στην ακαδημαϊκή έρευνα». Εμείς είπε «θέλουμε να καλυτερεύσει η Παιδεία στην χώρα μας». Ανέφερε ότι στην Πλεύση Ελευθερίας «δεν είμαστε δογματικοί. Η δημόσια Παιδεία δεν είναι εξορισμού καλή, και κακή εξ ορισμού η ιδιωτική Παιδεία. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει πρόσβαση δημόσια και δωρεάν καλή Παιδεία για όλα τα παιδιά και για όλους τους φοιτητές. Οι οικογένειες να μπορούν να παράσχουν καλή Παιδεία στα παιδιά τους. Να αναγνωρίζονται από την Πολιτεία όλοι οι τίτλοι σπουδών».
Η κ. Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε ότι «μέχρι η δημόσια Παιδεία να γίνει μια καλή Παιδεία», το κόμμα της δεν θα ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτησή της με αναφορά στις γυναίκες, και ασκώντας επίθεση, τόσο στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, όσο και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καταλόγισε στον κ. Κουτσούμπα, ότι «αντί να ζητήσει συγνώμη όπως τον κάλεσα, ήρθε να το τεκμηριώσει και να μας πει ότι έχει αποδείξεις και φωτογραφίες και πως αυτό που ήθελε να καταγγείλει ήταν το εμπόριο λευκής σαρκός».
«Ντροπή! Ντροπή! Σας παρακολουθούν πολλές φοιτήτριες και φοιτητές που απορούν τι λέτε και τι είναι αυτά που είστε διατεθειμένοι να πείτε στην κατεύθυνση της συντήρησης και της διατήρησης ενός κομματικού status» είπε απευθυνόμενη προς τον γ.γ. του ΚΚΕ και τόνισε ότι «εσείς δεν δικαιούστε να μιλάτε στο όνομα των αγωνιζόμενων και όσων παλεύουν, γιατί η κομματική σας γραφειοκρατία έχει γίνει καθεστώς. Γιατί κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται τις γραφειοκρατίες της Αριστεράς και του ΚΚΕ, ότι οι μόνοι που στήριξαν και το Πολυτεχνείο ήταν οι πολιτικοί κρατούμενοι της εποχής» τόνισε.
Από την άλλη, η κ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό, γιατί όπως είπε, σήμερα για την Ημέρα της Γυναίκας, «ήρθε εδώ και υιοθέτησε άλλα στερεότυπα, πάλι για την εκπόρνευση των γυναικών, αυτή την φορά για τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Στηλίτευσε επίσης και το ότι «ενώ ο κ. Μητσοτάκης μας είπε πως λεκτικά υιοθετεί τον όρο γυναικοκτονίες, δεν θα τις ποινικοποιήσει και έφυγε».
Η κα Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε ότι το κόμμα της «σήμερα πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα λέγετε ‘Ροζ Θάλασσα’ και μέσα από αυτή θα καλέσουμε και θα κάνουμε ορατές της γυναίκες αυτής της χώρας και της Διασποράς, στην κοινωνία μας».
Ειδήσεις σήμερα
Μιχάλης Κατρίνης στον ΕΤ: Να γίνει Ολυμπιάδα πολιτισμού στην Αρχαία Ολυμπία
Νοθεία καυσίμων με άρωμα Greek Mafia: Ο ιερέας, ο «μάγος» και η παίκτρια ριάλιτι
Καιρός: Ανοιξιάτικο το Σαββατοκύριακο – Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία [Βίντεο]