Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην τοποθέτησή του ενώπιον της Βουλής σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση κρατικών πανεπιστημίων».
Απευθυνόμενος προσωπικά στον Σωκράτη Φάμελλο σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε ο αριθμός των μεταπτυχιακών με δίδακτρα, καθώς και ότι υπήρξε μαχαίρι σε κρατικές επιχορηγήσεις.
Αναφερόμενος στην παρουσία των ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα τόνισε ότι με το νομοσχέδιο υπάρχει μέριμνα για την μη κερδοσκοπικότητα καθώς σε διαφορετική περίπτωση η άδεια αφαιρείται.
Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος προς τον Παναγιώτη Δουδωνή, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Παιδείας είπε: «Κύριε Δουδωνή ήταν χάρμα να σας ακούω να διαφωνείτε με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έλεγε ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο, ήξερε, χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής. Απολύτως κατανοητό ότι η σημερινή σας τοποθέτηση φυσική συνέχεια όσων έγιναν χτες».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλος χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο λέγοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί την καταστρατήγηση του Συντάγματος. «Η τήρηση του Συντάγματος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία, γ’ αυτό καταθέσαμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας και περιμένουμε να το κάνουν όλα τα προοδευτικά κόμματα», είπε με αιχμή στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «είστε ασύδοτη κυβέρνηση και τα κάνετε για τους κολλητούς σας και βαφτίζετε το κρέας ψάρι».
«Είναι η πρώτη φορά που εθνικό κοινοβούλιο κράτους μέλους θα πει ότι υποχωρεί το εθνικό Σύνταγμα ενόψει υποτιθέμενης σύγκρουσης με το Ενωσιακό», είπε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Δουδωνής ο οποίος στην τοποθέτηση του επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις περί συνταγματικότητας της ρύθμισης. «Οι γνωμοδοτήσεις είναι σαν τις ακτινογραφίες. Πρέπει να τις διαβάζουν ακτινολόγοι. Είναι σα να γκουγκλάρει την ασθένεια του ο ασθενής και να μη τη βλέπει ο γιατρός», σημείωσε.
Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη πως «θα γραφτείτε στην ιστορία κύριε Πιερρακάκη ως ο μόνος υπουργός που πέρασε αυτό το νόμο γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια το Σύνταγμα της χωρας, είναι βαρύ αυτό το φορτίο. Καταστρέφετε το Σύνταγμα, αυτό θα το κουβαλάτε όλη την υπόλοιπη ζωή σας».
Μη κρατικά πανεπιστήμια: «Χαστούκι» στη Νέα Αριστερά – Καταψήφισαν την πρόταση μομφής-«δώρο» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ
Αρνητικά απάντησαν στο κάλεσμα της Νέας Αριστεράς για την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Αναμένεται η στάση που θα κρατήσει η Πλεύση Ελευθερίας, η οποία ωστόσο αριθμεί 6 βουλευτές και άρα δεν συμπληρώνει τον αριθμό που απαιτείται βάση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για να προχωρήσει το συγκεκριμένο αίτημα.
Υπενθυμίζεται ότι για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η υπογραφή 50 τουλάχιστον βουλευτών.
Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς έκανε λόγο για αμήχανη απάντηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύει το μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της δημόσιας δωρεάν παιδείας» επισήμανε.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι «ακόμα και αν όλα τα κόμματα της αριστεράς συμφωνήσουν η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης» και διερωτήθηκε: «Θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές;».
Την πρόταση της Νέας Αριστεράς σχολίασαν και πηγές της Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο ότι δεν προτίθεται να κάνουν τέτοιο «δώρο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα έχει ως αποτέλεσμα να συσπειρώσει τις δυνάμεις του.
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ποιος ο σκοπός του νομοσχεδίου
Σκοπός του συγκεκριμένου μέρους του νομοσχεδίου είναι «η ρύθμιση της αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων μητρικών ιδρυμάτων υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) κατά τρόπο σύμφωνο με τον συνταγματικό προορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης». Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, «η λειτουργία των παραρτημάτων – Ν.Π.Π.Ε. συμβάλλει αφενός μεν στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης θέτοντας κριτήρια και όρους ποιότητας, αφετέρου δε στη διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών ευκαιριών στη χώρα μας κατά τρόπο συμβατό με την κοινωνική αποστολή της ανωτάτης εκπαίδευσης. Επιπλέον, επιδιώκονται η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων της χώρας για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων για εργασία σε αντίστοιχο πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα τους.
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και στη γνώμη της αντιπολίτευσης ότι το επίμαχο μέρος του νομοσχεδίου παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης επικαλέστηκε σειρά διακεκριμένων συνταγματολόγων που θεωρούν τα Συντάγματα ζωντανούς οργανισμούς που «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες». Όσο για την πρόθεση εισηγητών της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019. Οι απόψεις όλων μας θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών, είπε ο υπουργός Παιδείας.
Στην επιτροπή Μορφωτικών, και στην επί της αρχής ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους.
Στο συζητούμενο νομοσχέδιο έχουν επίσης κατατεθεί δύο τροπολογίες της κυβέρνησης: Με την πρώτη αυξάνεται το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, κατά 500 ευρώ. Με τη δεύτερη τροπολογία προβλέπονται – μεταξύ άλλων – ρυθμίσεις κοινωνικής προστασίας προς πολίτες μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές καθώς και ρυθμίσεις για την επαναπρόσληψη πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.