Μήνυμα στους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του μέσω facebook. Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης αναφορά στη ρύθμιση για το αφορολόγητο στα
φιλοδωρήματα, στην αναθεώρηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από ΕΛ.ΣΤΑΤ. και Eurostat, καθώς και την έναρξη του διαλόγου με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, που αφορά την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού μετά το 2027.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, ακόμα, σε μία μεταρρύθμιση που υλοποιείται -χωρίς ίσως να έχει γίνει ευρέως αντιληπτή- και έχει ως στόχο την οδική ασφάλεια και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των οχημάτων, καθώς και την ενίσχυση των εκπτώσεων (από 2% έως 4%) στο τελικό ποσό φόρου για όσους πολίτες υποβάλλουν νωρίτερα τις δηλώσεις τους.
«Η ελληνική οικονομία ενισχύεται και συγκλίνει ταχύτερα με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης: «Συγκεκριμένα, η οικονομία μας έχει αυξηθεί κατά 6,8% στην πενταετία, έναντι της αύξησης 3,5% που σημειώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Λόγω αυτής της αναθεώρησης, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα σημείωσε την 1η μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη. Και μια ακόμη θετική είδηση από το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούμε για τη μείωση της φοροδιαφυγής: Φτάσαμε στις 407.000 συνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές, ξεπερνώντας κατά 7.000 τον στόχο που είχαμε θέσει. Μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας, αυτή η μεταρρύθμιση συνέβαλε σημαντικά στο να έχουμε υψηλότερα έσοδα από ΦΠΑ κατά 10,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Δεν επαναπαυόμαστε, συνεχίζουμε την προσπάθεια».
Σχετικά με τις απαράδεκτες παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από κάποιους γιατρούς, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν τις αρχές και τις αξίες του ιατρικού λειτουργήματος, κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα και επιβαρύνοντας τελικά τόσο το σύστημα υγείας όσο και τους φορολογουμένους: Ξέρω και πιστεύω ότι οι γιατροί αυτοί αποτελούν μια μειοψηφία. Όμως να ξέρουν και εκείνοι ότι έχουμε τα εργαλεία για να τους εντοπίσουμε. Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται και δεν θα γίνονται ανεκτές».
Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη και νέες θέσεις
Σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να παραβρεθεί στην εκδήλωση που διοργανώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη βιομηχανική πολιτική, όπου θα παρουσιαστούν νέες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για ασφάλεια στους δρόμους
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης σε μία μεταρρύθμιση που υλοποιείται -χωρίς ίσως να έχει γίνει ευρέως αντιληπτή- και έχει ως στόχο την οδική ασφάλεια και τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των οχημάτων. «Τι είχαμε διαπιστώσει πριν από δύο χρόνια; Οτι υπήρχαν 7 συναρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς (υπουργεία Μεταφορών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη, ΕΛ.ΑΣ. και ΑΑΔΕ) και 17 διαφορετικά κρατικά μητρώα που κατέγραφαν τον κύκλο ζωής ενός οχήματος, χωρίς όμως να υπάρχουν ψηφιακές διαλειτουργικότητες μεταξύ τους, ώστε να γίνονται ενιαίες διαδικασίες διασταυρώσεων και ελέγχων. Αυτό δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στους ελέγχους και τις διασταυρώσεις, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες μη ταυτοποιημένα οχήματα ιδιωτικής χρήσης. Δεν γνωρίζαμε αν είναι πράγματι αδρανή ή όχι, αν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ ή είναι ασφαλισμένα, όπως οφείλουν, αν καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας που τους αναλογούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Σε μια χώρα που κατέχει τους χειρότερους δείκτες τροχαίων στην Ευρώπη, δυστυχώς είναι μια απαράδεκτη αρνητική πρωτιά μας. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανασφάλιστα ή επικίνδυνα οχήματα στους δρόμους μας. Βάζουμε πλέον τάξη σε αυτό το χάος συναρμοδιοτήτων, μέσα από απλούς και εφαρμόσιμους κανόνες που έγιναν νόμος του κράτους πριν από λίγους μήνες και πλέον τίθεται σε εφαρμογή. Οσοι φορείς και μητρώα έχουν να κάνουν με τον κύκλο ζωής ενός οχήματος θα «επικοινωνούν» ψηφιακά μεταξύ τους, ώστε να έχουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο εποπτείας της οδικής ασφάλειας. Μαζί με τις αλλαγές στην Τροχαία, στην αστυνόμευση με κάμερες και τον νέο ΚΟΚ που σχεδιάζουμε και θα παρουσιάσουμε σύντομα, ένα πιο αποτελεσματικό, ψηφιακό και φιλικό στον πολίτη κράτος μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή για όλους μας».