Τα… σπουδαία αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιουλίου, που έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων θα έχει την ευκαιρία να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του και των στελεχών του κόμματος, αναπτύσσοντας το πλάνο του για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο και φυσικά να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ζητάει να υπάρχει πλήρης κάλυψη στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προλάβει αντιδράσεις και διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στη συνεδρίαση αναμένεται αρκετά στελέχη του κόμματος, που μέχρι τώρα έχουν εκφραστεί παρασκηνιακά, να εκφράσουν την αγωνία τους αλλά και τη δυσφορία τους για πολλούς από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Οι χειρισμοί αυτοί -όπως λένε κομματικά στελέχη- έχουν εγκλωβίσει την κυβέρνηση και το κόμμα σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και δεν επιτρέπουν να αξιοποιηθούν τα όποια θετικά στοιχεία από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Κομματικός παράγοντας, με καλή γνώση των εσωτερικών διεργασιών, υποστηρίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως στην Κ.Ε. δεν αποκλείεται να διατυπωθούν «γκρίνιες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για το συντονισμό του κόμματος, αλλά και για τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό», ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει έντονη κριτική για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση, όπως είναι η πλήρης ταύτιση και η κάλυψη των χειρισμών του Πάνου Καμμένου. «Ούτε η ομάδα των 53 δεν έχει ασκήσει κριτική για το θέμα Καμμένου, συνεπώς δεν είναι πιθανό να γίνει αυτό στην Κ.Ε. Μην ξεχνάμε πως είναι μια συνεδρίαση προγραμματική και όχι απολογιστική. Με τους ΑΝ.ΕΛ. πράγματι υπάρχουν σημαντικές διαφορές που κάθε τόσο βγαίνουν στην επιφάνεια, ακόμη και σε εθνικά θέματα, αλλά δεν μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα», τονίζει αρμόδια κομματική πηγή.
Το αναπτυξιακό σχέδιο
Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα είναι η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, η επαναφορά των θεμάτων της οικονομίας και η παρουσίαση μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες του κυβερνητικού προγράμματος, με έμφαση στις κοινωνικές παρεμβάσεις. «Αν δεν προκύψει κάποιο άλλο στοιχείο στην υπόθεση Καμμένου, τότε σύντομα ο θόρυβος θα καταλαγιάσει και θα αλλάξει το κλίμα», επισημαίνει στέλεχος της Κουμουνδούρου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, έσπευσε να θριαμβολογήσει για τον τερματισμό της διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος από την Κομισιόν, κάνοντας λόγο για «επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει πολύ σοβαρά την πιθανότητα δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και πάντως πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Επιπλέον, το κυβερνητικό επιτελείο έχει επενδύσει πολλά στην παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού στα 13 αναπτυξιακά συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, τα οποία «θα αποτελέσουν ευκαιρία για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες». Το λεγόμενο αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομίας το επόμενο διάστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κοζάνη, στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία, προχώρησε σε μια σειρά εξαγγελιών για τη Βόρεια Ελλάδα, όπως το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ υποστήριξε και πάλι πως «τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε 260 χιλιάδες περισσότερες θέσεις εργασίας». Ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «καταστροφολόγους και κινδυνολόγους», ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Θα κριθούμε όλοι. Μέχρι τότε υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Δουλειά, δουλειά, δουλειά».
Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης περιλαμβάνει 7 άξονες για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας:
1. Παρουσίαση αναπτυξιακού προγράμματος.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
2. Επιστροφή στις αγορές.
3. Θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
4. Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας.
5. Παρεμβάσεις για τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.
6. Μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση του κράτους.
7. Παρεμβάσεις κοινωνικής στήριξης.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής