Τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με μια βαθιά βουτιά στην επετηρίδα, αναλαμβάνει ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Δημήτρης Χούπης. Με καταγωγή από τις Σέρρες, ο κ. Χούπης είναι απόφοιτος της τάξης του ’87, ενώ νυν αρχηγοί είναι 3 και 4 χρόνια μεγαλύτεροι.
Παράλληλα αποφασίστηκαν νέοι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ).
Κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αποφασίστηκε η επιλογή ως αρχηγού ΓΕΣ του αντιστρατήγου Γεώργιου Κωστίδη. Η επιλογή ως αρχηγού ΓΕΝ του αντιναυάρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα. Και η επιλογή ως αρχηγού ΓΕΑ του αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.
Στον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο απονεμήθηκε ο επί τιμή τίτλος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στους απερχόμενους αρχηγούς του ΓΕΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΝ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, αντιστράτηγο Αγγελο Χουδελούδη και αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, απονέμεται ο επί τιμή τίτλος του αρχηγού ΓΕΑ, Αρχηγού ΓΕΣ και αρχηγού ΓΕΝ αντίστοιχα.
Ευχαριστίες
Σε δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον τ. αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο τόνισε: Η τετραετής θητεία του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ως αρχηγού του ΓΕΕΘΑ συνέπεσε με μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων. Αλλά και με χρόνια σημαντικής αμυντικής και διπλωματικής αναβάθμισης της χώρας. Η συμβολή του υπήρξε υπερπολύτιμη. Τόσο απέναντι σε προκλήσεις συμβατικής ή και υβριδικής μορφής όσο και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο στρατηγός επέβλεψε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τη θωράκιση της Εθνικής Αμυνας, ύστερα από χρόνια αδράνειας. Προώθησε τη διακλαδική συνεργασία. Τον ενισχυμένο ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων. Και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας. Πρωτοστάτησε στη στρατηγική μας συμπόρευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες. Ενώ εργάστηκε μεθοδικά για τη στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.
Τέλος, έδωσε νέα διάσταση στην παράδοση της καθοριστικής συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων. Ως αληθινός Αρχηγός, πάντοτε υπηρέτησε πρώτος το καθήκον προς την πατρίδα. Στρατηγέ, σε ευχαριστούμε για μια τόσο παραγωγική θητεία, που βοήθησε να γίνει η Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και περήφανη. Αυτά τα χρόνια είναι ένα ακόμη παράσημο στα πολλά που συνοδεύουν το στήθος σου δίπλα στο εθνόσημο που τίμησες».
Σεβασμός
Ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κ. Φλώρο τόνισε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον τ. αρχηγό: «Το όνομά σας, Αρχηγέ, εμπνέει αναγνώριση και σεβασμό σε όλους, συμμάχους και μη, και αυτό θα σας συνοδεύει πάντα ως παρακαταθήκη».
Στόχοι
Από τη μεριά του ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι: «Η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια. Την Εθνική Στρατηγική για τις Ενοπλες Δυνάμεις του 2030. Στόχος της αλλαγής που ξεκινά σήμερα είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες» τόνισε και πρόσθεσε πως η αλλαγή αφορά σε τρεις βασικούς πυλώνες. «Οι σύγχρονες Ενόπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων μέσων. Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της αμυντικής βιομηχανίας, με αφετηρία τις αλλαγές στην ΕΑΒ στο αμέσως προσεχές διάστημα και ακολούθως στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), με τη δημιουργία μιας υγιούς βάσης συνεργασίας με την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Κατά την επιλογή των νέων αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους οι παρακάτω αξιωματικοί:
- Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Διοικητή 1ης Στρατιάς.
- Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.
- Αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας.
- Αντιπτέραρχος Γεώργιος Κυριάκου, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ.
Ειδήσεις σήμερα
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 13 Ιανουαρίου
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 13 Ιανουαρίου
Η γελοιογραφία της ημέρας από τον Γιάννη Δερμεντζόγλου – Κυριακή 14 Ιανουαρίου