Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τα ελληνοτουρκικά χαιρετίζοντας την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, την οικονομία αναλύοντας το έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα αλλά κάνοντας λόγο και για το τις τριετίες και το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και για το βαθύ κράτος που ταλανίζει την Ελλάδα και όπως είπε είναι πιο αποφασισμένος να το καταπολεμήσει.
«
«Με μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας όλα θα βρουν το δρόμο τους», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις εκλογές και ξεκαθαρίζοντας ότι «η κάλπη της 21ης Μαΐου θα κρίνει τα πάντα». Στη συνέχεια, τόνισε ότι «πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες αλλά ο λαός θα κρίνει τα πάντα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τις εκλογές τόνισε: «Τα διλήμματα είναι πολύ σαφή, αν θα πάμε μπροστά ή πίσω. Αν θα προστατεύουμε τα σύνορα μας. Αν η φωνή της Ελλάδας θα μετράει στην Ευρώπη ή θα παρακαλάει για υποστηρικτικές παροχές. Αυτά τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Όταν έρθει η ώρα της κρίσης οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν. Θα αναλογιστούν αν η κατάσταση είναι καλύτερη από το 2019. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα. Αν χρειαστεί και δεύτερη, τότε πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν για σταθερότητα. Αν έχουμε ισχυρό ποσοστό εκεί, μετά τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη.
Με την απλή αναλογική, δύσκολα θα βγουν τελικά αποτελέσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το σύστημα όμως, ενώ αυτός εκλέχτηκε με αυξημένη αναλογική. Τι θα συνέβαινε στην κρίση στον Έβρο, στην πανδημία, αν έπρεπε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;».
Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε: «Πάντα επιδιώκαμε την εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία, αλλά χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή η στροφή που βλέπουμε είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια σε αυτή τη στάση και να λύσουμε τα προβλήματά μας, δηλαδή αυτά των θαλασσίων ζωνών. Δεν θέλουμε να είμαστε σε διαρκή τροχιά σύγκρουσης, αλλά αν επιμείνει σε αυτό, θα υπάρχει μεγάλο κόστος. Πολλά θα εξαρτηθούν κι από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία. Η Τουρκία απομονώθηκε διεθνώς, κι αυτό είναι αποτέλεσμα και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Για τον φράχτη στον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς πόρους είτε με ευρωπαϊκά χρήματα. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται – πώς είναι δυνατόν να ζητάει ο κύριος Παπαδημούλης να μην χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο; Το κόστος μόνο της επέκτασης είναι 100 εκατομμύρια ευρώ, θα επιδιώξω να μην το πληρώσουμε αυτό εμείς. Όσοι τρων τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών, τους καλώ να έρθουν στον Έβρο να δουν την πραγματικότητα και μετά θα αλλάξουν άποψη».
Για τη χθεσινή δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση είπε: «Είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποια κόμματα έχουν αλλεργία να αναγνωρίσουν το έργο της Αστυνομίας. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους. Υπάρχει χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας. Είχαμε πει ότι αυτά τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει καμιά δεκαριά φορές τη δική μου παραίτηση, καθώς και του μισού υπουργικού συμβουλίου… Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νερό και τα fake news περί ιδιωτικοποίησης είπε: «Όσον αφορά στα όσα ακούγονται για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣΤΕ και οι δύο εταιρείες θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου, έτσι ώστε να παραμείνουν για πάντα υπό κρατικό έλεγχο».
Καραμανλής: Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το «δίλημμα» υποχωρήσεις ή πόλεμος
Για τις αλλαγές στο κράτος: Μεγάλη τομή για το gov.gr, που έκανε τη ζωή όλων των πολιτών πιο εύκολη, αντί για τις ουρές, όλα διεκπεραιώνονται από το κινητό. Στο τέλος της επόμενης 4ετίας πρέπει να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κράτος. Το δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε μια κακή νοοτροπία ωχαδερφισμού. Είμαι αποφασισμένος να τα αλλάξω αυτά. Πλέον οι συντάξεις βγαίνουν σε διάστημα 2 μηνών -δώσαμε βήμα γραφής πως μπορούμε να αλλάξουμε το κράτος.
Για το ΕΣΥ: Το υγειονομικό σύστημα εξαντλήθηκε από την πανδημία. Η δημόσια υγεία είναι μια από τις τρεις πρώτες προτεραιότητες για την επόμενη 4ετία, με προσλήψεις γιατρών, εκσυγχρονισμό των κέντρων υγείας. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και ο προσωπικός φάκελος του ασθενούς (MyHealth) είναι σημαντικές τομές, όπως και πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού. Έχουμε εντοπίσει πάνω από 5.000 γυναίκες που έμαθαν ότι έχουν καρκίνο του μαστού, δεν το γνώριζαν, λόγω του προγράμματος. Και επειδή το έμαθαν νωρίς, έχουν καλές πιθανότητες να γιατρευτούν.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων: «Πλέον μπορούμε να εκδίδουμε συντάξεις εντός δύο μηνών», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να παρέμβει στον σκληρό πυρήνα του κράτους. «Το κράτος όταν καθυστερεί πρέπει να λογοδοτεί. Και πρέπει να πληρώνει», είπε, όσον αφορά στη ρύθμιση για την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης.
Για την οικονομία: Ο κ. Τσίπρας μιλάει για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και είναι ο άνθρωπος που τσάκισε στους φόρους της μεσαίας τάξης. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τα αντίθετα από αυτά που λέει τώρα. Το πακέτο παροχών του κοστίζει 45 δισ., δεν το ήξερε καν όταν τον ρώτησα. Στη Βουλή όταν τον πίεσα να μου πει πόσα στοιχίζει η κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα μου είπε «αυτά θα συζητήσουμε τώρα». Θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα που πρέπει αν έχουμε ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε αυτό θα γίνει πριν το τέλος του 2023.
Αυτό θα μας δώσει μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες. Με νέο εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, περίπου 60.000 επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα. «Υλοποιείται σήμερα που μιλάμε», είπε. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και άλλοι τρόποι μόχλευσης ευρωπαϊκών πόρων.
Η ανάπτυξη που θα έλθει σημαίνουν καλύτεροι μισθοί. Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών όταν πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Ξεπεράσαμε τον στόχο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που έφθασε τα 780 ευρώ. Είναι μια ανακούφιση αυτό και ξέρω ότι η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά αυτή ήταν σημαντική παρέμβαση.
Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να μειωθεί έως και να μηδενισθεί ο φόρος επιτηδεύματος, υπό τον όρο της φορολογικής συμμόρφωσης, κάτι που δρομολογείται με εργαλεία φορολογικών ελέγχων.
Για τις συντάξεις: Για πρώτη φορά ξεπάγωσαν οι συντάξεις και είδαν αύξηση 7,75% όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά. Το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς το δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας – εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους την έχουν. Όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, δεν θα πληρώνουν φάρμακα.
Για το Καλάθι του Νοικοκυριού: Το Καλάθι του Νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, έχει δουλέψει πολύ καλά. Το μιμείται και το Βέλγιο. Δημιουργεί διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό. Το market pass έχει ημερομηνία λήξης, θα δούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα προκειμένου να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους. Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φανεί στον πολίτη, αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Έχουμε ακρίβεια, αλλά και τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. Η λύση είναι περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, με τα διάφορα εργαλεία που έχουμε όπως το e-katanalotis. Μην περιμένετε ότι το Πάσχα θα υπάρξει άλλη εξαγγελία. Κλείσαμε με τις παροχές. Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους. Αντιστάθηκα στις πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ. Γιατί πιστεύω ότι δεν θα ωφελήσει τον καταναλωτή», είπε, εξηγώντας ότι σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε δεν υπήρξε πτώση των τιμών. Αναφερόμενος στα τρόφιμα, σημείωσε ότι η λύση είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, που επιτεύχθηκε με τα εργαλεία που έχουν εφαρμοστεί.
Για το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων στους νέους: Μου έλεγαν νέοι ότι δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους. Δημιουργούμε το πρόγραμμα για ανακαινίσεις και επισκευές με επιδότηση των επιτοκίων. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό. Εφόσον συμπληρωθούν οι αιτήσεις των νέων ζευγαριών, θα διπλασιάσω τους πόρους για το πρόγραμμα.
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για θετική πρώτη ανταπόκριση, που είναι απολύτως λογικό: «Μιλούσα συχνά με νέα παιδιά και νέα ζευγάρια και μου έλεγαν τον πόνο τους», ότι δεν μπορούσαν να φύγουν από την οικογένειά τους. «Δημιουργούμε το πρόγραμμα Σπίτι μου, για παλαιότερα σπίτια έως το 2007, γιατί θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ανακαινιστούν παλαιά διαμερίσματα, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση του δανείου να είναι πολύ χαμηλότερη απ’ όσο θα πλήρωνε κάποιος για το ενοίκιο. Εφόσον εξαντληθούν οι πόροι και συμπληρωθεί ο αριθμός, είμαι απολύτως έτοιμος να εγκρίνω τον διπλασιασμό του προγράμματος, εφόσον τρέξει καλά και έχει τη θετική ανταπόκριση», είπε.
Επίσης ανέφερε ότι θα ξαναδούμε το πρόβλημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση των εργαλείων.
Για την α’ κατοικία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διευκόλυνε τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την πώληση των δανείων στα funds: «Υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, έχουμε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που αρχίζει και τρέχει», με κούρεμα οφειλών. Αναβιώνουν οι 120 δόσεις και διευκολύνσεις για όσους δημιούργησαν χρέος την περίοδο της πανδημίας. Η ΝΔ θέλει να διευκολύνει τους πολίτες, αλλά όχι να αναβιώσει το πρόβλημα του «δεν πληρώνω» και των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Για το δυστύχημα στα Τέμπη:Ήταν μια από τις χειρότερες μέρες της ζωής μου, μια γροθιά στο στομάχι. Ανέλαβα την ευθύνη γιατί το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν ήταν έτοιμο επί των ημερών μας. Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Εγγυώμαι ότι τα τρένα θα ξαναλειτουργήσουν καλά και δεν υπάρχει καμία απολύτως συγκάλυψη. Αξιολόγηση στο δημόσιο θα γίνει παντού.
Ερωτηθείς για την τροπολογία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο» για να μην εγκρίνει ο Άρειος Πάγος το κόμμα Κασιδιάρη, ανεξαρτήτως του ποιος παίζει τον ρόλο. «Αυτοί που γκρινιάζουν να έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και από εκεί και πέρα, η αρμοδιότητα περνά στον έλεγχο της Δικαιοσύνης».
«Έθεσα τις βάσεις για να αλλάξει η χώρα πίστα – το βράδυ της 21ης Μαϊου θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», κατέληξε ο πρωθυπουργός. «Από τη στιγμή που εκλέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχηγός, δύο φορές ζήτησα να τον δω κι αυτός αρνήθηκε να με συναντήσει», σημείωσε.