Στη συνέχεια το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει διά της σιωπηρής διαδικασίας την πώληση των F-35 και κατόπιν, αφού η Ελλάδα αποδεχθεί το LOA, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της σύμβασης, που θα συμπεριλαμβάνει τα χρονοδιαγράμματα, το επίπεδο εξοπλισμού, αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 θα δημιουργήσουν μία από τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα ήταν το χαρτί που έπαιξαν οι ΗΠΑ ώστε να πειστεί ο Τ. Ερντογάν να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η προειδοποίηση είχε δοθεί από τον ίδιο τον Α. Μπλίνκεν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.
Μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, το μεγάλο αγκάθι παραμένει η στάση του Κογκρέσου, αλλά η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι με την προώθηση του πακέτου των F-35 στην Ελλάδα θα καθησυχασθούν και οι ανησυχίες που υπάρχουν σε μέλη της Γερουσίας και της Βουλής για την ασφάλεια της Ελλάδας, ενώ είναι γνωστό ότι αρκετά μέλη του Κογκρέσου ζητούν και έγγραφες εγγυήσεις ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων χωρών.
Χθες πάντως, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ» από τον αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο στον αντιστράτηγο Σταύρο Παπασταθόπουλο, έκανε ακόμη μία αποκάλυψη που θωρακίζει τη χώρα μας. Οπως ανακοίνωσε, υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας ενός θόλου antidrone για τις Ενοπλες Δυνάμεις, δηλαδή των μέσων αυτών που θα επιτρέπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones. «Πρόθεσή μας είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο σύγχρονο, πολύπλοκο περιβάλλον να επιχειρούν υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου antidrone», εξήγησε.
Παράλληλα, τόνισε: «Στη Θράκη θα κατασκευαστούν την επόμενη διετία πάνω από 200 κατοικίες, αυξάνοντας κατά σχεδόν 40% τις διαθέσιμες κατοικίες για τα στελέχη μας, και άλλες άνω των 400 θα φτιαχτούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να μπορέσουν να ανακουφίσουν κατ’ αρχάς τα στελέχη και να βελτιώσουν τους όρους της ζωής τους».
ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Πατάμε γκάζι για τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις
«Τώρα θα προχωρήσω τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις, και για αυτό πατάμε “γκάζι”». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, στο πλαίσιο του επενδυτικού roadshow για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη.
Ξεκινώντας από την αναφορά του κ. Dimon στο εξώφυλλο του «Economist» για την Ελλάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Θυμάμαι ένα ακόμα εξώφυλλο του “Economist” που έδειχνε ένα ελικόπτερο να πετάει πάνω από την Ακρόπολη και ο τίτλος ήταν “Acropolis Now”, μια σαφής αναφορά στο “Apocalypse Now”, μια ταινία της δεκαετίας του ’70. Δεν μπορούσα παρά να αναλογιστώ την πρόοδο που έχουμε σημειώσει από τότε. Ειδικά από το 2019 και μετά, πιστεύω ότι αυτό που έχουμε πετύχει για λογαριασμό του ελληνικού λαού είναι σημαντικό. Και, βέβαια, οι επενδυτές που πίστεψαν στην ιστορία μας από την αρχή επωφελήθηκαν επίσης πάρα πολύ από την ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας. Ηρθαμε στην εξουσία το 2019 έχοντας κληρονομήσει πάρα πολλά προβλήματα, αλλά ήμασταν πολύ σαφείς από την αρχή ότι έπρεπε να θέσουμε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας θέση».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε την πρώτη φορά που πήγε ως πρωθυπουργός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το 2020, σημειώνοντας: «Υπήρχε δυσπιστία για τα επιχειρήματά μας σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Τώρα είναι προφανώς πολύ πιο εύκολο και υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές σε όλους τους τομείς για να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στην αλλαγή οικονομικού μοντέλου και στις επενδύσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Η ελληνική οικονομία δεν είναι μια οικονομία που εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση, αλλά πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Αν δείτε την αλματώδη αύξηση στις ξένες άμεσες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, ήταν εντυπωσιακή».
Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία, η οποία εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης υποστήριξης από τους πολίτες και κατέληξε: «Εχουμε μπροστά μας ένα καθαρό πεδίο, με την έννοια ότι δεν έχουμε εκλογές – έχουμε τις ευρωεκλογές, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν τη θεμελιώδη δυναμική. Ταυτόχρονα, παραμένω το ίδιο προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις όπως ήμουν και το 2019. Αρα, η δέσμευσή μου είναι: “γκάζι” για τις μεταρρυθμίσεις, πάντα με έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία».