Η συνάντηση, παρά τις αρχικές προβλέψεις, κράτησε περίπου 45 λεπτά και έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης – Ερντογάν βγήκαν μαζί από την αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν προς τη μικρή αίθουσα όπου θα λάμβανε χώρα η συνάντησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, την ευκαιρία να ανταλλάξουν λίγες κουβέντες περπατώντας, ωστόσο πριν την έναρξη της συνάντησης δεν έκαναν δηλώσεις. Μαζί τους μπήκαν στην αίθουσα οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι, Αννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι στη συνέχεια είχαν μεταξύ τους συνομιλίες, προκειμένου να συζητήσουν πρακτικές λεπτομέρειες του εν εξελίξει ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Μητσοτάκης και Ερντογάν επικεντρώθηκαν στη συνάντηση αυτή στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ειδικά στα θέματα της «θετικής ατζέντας», εν όψει της επανεκκίνησης του διαλόγου από το φθινόπωρο και της ουσιαστικής τους συνάντησης πιθανότατα τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Δέσμευση Ακρίτα: Αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα και θα πάω σπίτι μου
Να σημειώσουμε, όπως είχαμε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή, ότι οι δύο ηγέτες θα βρεθούν σε «παράλληλους δρόμους» στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα παραστεί στις εκδηλώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήμερα της 20ής Ιουλίου στη Λευκωσία για τη μαύρη επέτειο του Αττίλα, προσκεκλημένος του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.
Από την άλλη, ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα, παρακολουθώντας την παρέλαση που διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, ενώ προβαίνει σε όλο και πιο προκλητικές δηλώσεις, σε μια προσπάθεια παγίωσης της προοπτικής της λύσης δύο κρατών. Είναι προφανές ότι οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα, έστω επ’ ολίγον.
Ο πρωθυπουργός, τέλος, στην εισήγησή του στη Σύνοδο αναφέρθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.
Αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.
Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.
Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνέχισε, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. «Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.