Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επιπλέον ιδιαίτερη δυναμική στις διμερείς σχέσεις θα δώσει η σύμβαση για την αποφυγή διπλής φορολογίας, που όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους και η οποία αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις εμπορικές συναλλαγές και να πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις.
Αναλυτικότερα, οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν ήδη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία είναι οι ακόλουθες:
– Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Το 2024 οι δύο χώρες θα γιορτάσουν τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, ανακηρύσσοντας τη χρονιά σε έτος Πολιτισμού και Τουρισμού, με σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.
– Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας.
– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI).
– Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO).
– Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.
Την Τρίτη στην Αθήνα ο Μαρκ Ρούτε – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια και Γεραπετρίτη
Στην Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida, υπάρχουν σημαντικές αναφορές των δύο ηγετών στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών απ’ όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας και στη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Ελλάδα και Ιαπωνία «ως ναυτικά κράτη», όπως αναφέρεται, υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία της συμμόρφωσης με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Στις συμφωνίες ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δέσμευση των δύο χωρών στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, και στο ρόλο της κάθε χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της. Ρητή αναφορά σε αντίθεση σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo διά της βίας ή καταναγκασμού.
Ταυτόχρονα ενισχύονται οι δεσμοί για ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η πρόληψη καταστροφών και τα ανθρωπιστικά προγράμματα, η Κλιματική Αλλαγή, η κυβερνο-ασφάλεια, ο πυρηνικός αφοπλισμός και μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τον Ιάπωνα ομόλογό του στην Αθήνα, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας τονίζοντας ότι: «έχουμε εξ αρχής υποστηρίξει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Εχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας εμείς όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη ήταν μεταξύ των πρώτων άμαχων θυμάτων, τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου».
Επιπλέον ο πρωθυπουργός καταδίκασε τις πυραυλικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζοντάς τις εντελώς απαράδεκτες, ενώ ενημέρωσε τον Ιάπωνα ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Το τετ-α-τετ με το διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου
Συνάντηση με το διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, πρίγκιπα Ακισίνο, και την πριγκίπισσα Ακισίνο είχαν στο Τόκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο παλάτι Ακασάκα, συζητήθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ενημερώσει τον διάδοχο του αυτοκράτορα Ναρουχίτο της Ιαπωνίας για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και ειδικότερα για την πρωτοβουλία GReco islands, που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.