- τον ψηφιακό εγγραμματισμό των πολιτών,
- την τεχνητή νοημοσύνη υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
- την πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Στο πάνελ που επεξεργάστηκε το θέμα αυτό συμμετείχε και ο Καθηγητής Jeffrey Sachs, ο οποίος εξήρε με ενθουσιασμό τις μεταρρυθμίσεις και τις καινοτομίες της τελευταίας τριετίας στην Παιδεία στη χώρα μας.
Η Υπουργός απηύθυνε, επίσης, ομιλία στην καταληκτική συνεδρίαση της Ολομέλειας, καθώς η Ελλάδα, δια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην προετοιμασία της Συνόδου, ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Συνόδου και ως από κοινού επικεφαλής (μαζί με τη Σιγκαπούρη) στη θεματική ενότητα για την ψηφιακή μάθηση και τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Επιπλέον, η Ελλάδα διοργάνωσε δύο γύρους εθνικών διαβουλεύσεων και συμμετείχε ενεργά στην προπαρασκευαστική Σύνοδο Κορυφής Υπουργών Παιδείας στο Παρίσι τον περασμένο Ιούνιο. Εναρκτήρια ομιλία της τελευταίας συνεδρίασης της ημέρας απηύθυνε ο Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Gordon Brown, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρόσβαση όλων των παιδιών στην ποιοτική εκπαίδευση.
Στη συνέχεια, η Νίκη Κεραμέως πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Leonardo Garnier, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres για τη Σύνοδο για το Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης και πρώην Υπουργό Παιδείας και Υπουργό Σχεδιασμού και Οικονομικής Πολιτικής της Κόστα Ρίκα. Η Υπουργός τού παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει συντελεστεί στην Παιδεία την τελευταία τριετία και τις καινοτομίες που έχουν εισαχθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, η Νίκη Κεραμέως συνομίλησε με τον Ιταλό Υπουργό Παιδείας Patrizio Bianchi, τον Επικεφαλής της Διεύθυνσης Παιδείας και Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ και εμπνευστή του διεθνούς προγράμματος αποτίμησης επιδόσεων μαθητών PISA Andrea Schleicher, την αν. Γενική Διευθύντρια της UNESCO, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης Stefania Giannini.
Η Υπουργός επισκέφθηκε επίσης αμερικανικές start-up επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία, και ειδικότερα όσον αφορά την επανακατάρτιση, απόκτηση ή την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, το λεγόμενο upskilling και reskilling.
Ειδήσεις σήμερα
ΔΕΘ 2022-Αλέξης Τσίπρας: Το «Πρόγραμμα-Θεσσαλονίκη νούμερο 2» και η αφωνία
Οι τρεις «ένοχες» σιωπές του ΣΥΡΙΖΑ