Η Γωγώ Φυρίγου-Consolo υπήρξε επί σειρά ετών πρωταθλήτρια στις καταδύσεις, το πόλο αλλά και την κολύμβηση. Τώρα, κάνει… βουτιά στο χώρο της πολιτικής ως υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών: «Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συστρατευτώ στην προσπάθεια του προέδρου και πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», αναφέρει στον «Ε.Τ.». Εχει υπηρετήσει τον αθλητισμό από διάφορες θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είχε την τιμή επίσης να είναι η συντονίστρια της ομάδας εργασίας του κυβερνητικού προγράμματος για τον αθλητισμό της Ν.Δ. (ΑΡΙΣΤΕΙΑ) 2016-2019.
«Τέσσερις είναι οι άξονες του προγράμματός μου: Αθληση, Αξία, Παιδεία και Ευεξία με άρωμα γυναίκας». Και επισημαίνει: «Στοχεύουμε στον υγιή αθλητισμό και τη μεταλαμπάδευση του ήθους και των αξιών, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι από τη νεαρή ηλικία. Στην προτροπή για σωματική και ψυχική ευεξία στην τρίτη ηλικία. Στην καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης και παρενόχλησης και την ενίσχυση των υγιών οικογενειακών σχέσεων. Και στην καταπολέμηση των διακρίσεων και τη δυνατότητα αποδοχής και άθλησης για όλες τις ηλικίες και φύλα χωρίς αποκλεισμούς».
Και προσθέτει: «Η επένδυση του σύγχρονου πολιτικού λόγου της Ν.Δ. στα κεφάλαια άθληση και νεολαία, κοινωνική άθληση και συμμετοχή, άθληση χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις ή ανισότητες θα πρέπει να έχει τη μορφή μιας ξεκάθαρης πρότασης για την καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και της δημιουργίας αθλητικών προτύπων (όλων των ηλικιών και φύλων), ενισχύοντας τον κοινωνικό ιστό και τροφοδοτώντας τους πολίτες με εφικτούς στόχους όχι μόνο για αθλητισμό υψηλών προδιαγραφών άλλα κυρίως για υγιή αθλητισμό που να ενισχύει το προσδόκιμο ζωής μέσω της θετικής επίδρασης της φυσικής άσκησης και ενασχόλησης.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Προτείνεται μια γενική πολιτική αρχή όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά γενικά για τις πολιτικές προς τον πολίτη ενισχύοντας τη θετική επίδραση της άθλησης στην υγεία και την ψυχοσωματική ανάταση του ατόμου, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και επαναπροσδιορίζοντας τις ανάγκες τους και τις επιλογές τους. Είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε τις δομές και τις διαδικασίες που θα διέπουν αυτή την αμφίδρομη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων (brain storm) με την κοινωνική βάση ή τις ομάδες εργασίας για κάθε κοινωνική και πολιτική πτυχή, καθώς ο δημιουργικός διάλογος είναι η καλύτερη διαδικασία για τη στρατολόγηση των δημιουργικά και σύγχρονα σκεπτόμενων πολιτών».
Η Γωγώ Φυρίγου-Consolo τονίζει: «Η συστηματική άσκηση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Πολιτείας και του κράτους για μια κοινωνική Ελλάδα με υγιείς και χαρούμενους πολίτες, βελτιώνοντας το βιολογικό επίπεδο των αθλουμένων, ανυψώνοντας το αίσθημα της αθλητικής συνείδησης, της βέλτιστης αξιοποίησης κοινωνικών συμπεριφορών και σχέσεων, και εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες».
Στο πλούσιο και με ορίζοντες πρόγραμμά της, περιλαμβάνεται και η δημιουργία της «Πλατείας της Χαράς», αρχικά/πιλοτικά στον Νομό Αττικής: «Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα», εξηγεί, «εθελοντές γυμναστές θα ασχολούνται με την εκγύμναση των πολιτών (χωρίς κόστος συμμετοχής) σε προκαθορισμένες πλατείες. Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ΓΓΑ και ΟΤΑ. Επίσης, την ίδια Κυριακή θα επιλέγεται και μια πλατεία με κατάλληλη προσβασιμότητα για ΑμεΑ. Βασικός στόχος είναι η επαφή όσον το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού με τον αθλητισμό και τη χαρά της άθλησης. Με τη συστηματική αθλητική δράση θα προωθηθεί η αθλητική κουλτούρα ως νέος τρόπος ζωής, αρχομένης από την προσχολική κινητική αγωγή έως την άσκηση και κίνηση της τρίτης ηλικίας. Παράλληλα το “αθλητικό αγαθό” θα διασυνδεθεί με την κουλτούρα του εθελοντισμού, την προαγωγή των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και την ενεργή ενσωμάτωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».
Ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού
Σημαντικό κεφάλαιο για πολλούς λόγους αποτελεί η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Η κ. Φυρίγου-Consolo έχει και εδώ πολύ τεκμηριωμένη άποψη και πρόταση: «Ο αθλητικός τουρισμός (παθητικός και ενεργητικός) υπολογίζεται σε 5-10% των συνολικών τουριστικών εσόδων στα ευρωπαϊκά κράτη. Δημιουργεί εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ, θέσεις εργασίας και πλούτο τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το κράτος, είναι μια καινοτόμος μορφή οικονομικής ανάπτυξης και μέσο προώθησης περιοχών, καθώς μέσω αυτού οι πόλεις γίνονται ενδιαφέροντες προορισμοί. Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το τουριστικό της πλεονέκτημα και να επενδύσει στον έντονα αναπτυσσόμενο αθλητικό τουρισμό, καθώς ο αθλητισμός αποτελεί ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα πεδία του παγκόσμιου τουρισμού και τα κράτη τον χρησιμοποιούν για να ανακινήσουν την οικονομική ανάπτυξή τους».