Παράλληλα, παρουσιάζονται οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας για τα επόμενα τρία χρόνια, οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για υπερβολικές διαμαρτυρίες και στρέβλωση της εικόνας του ΕΣΥ από μεμονωμένους συνδικαλιστές:
«Είναι αδύνατο το ΕΣΥ, με 80.000 επαφές καθημερινά με τους πολίτες, να μη σημειώνει αστοχίες. Στόχος μας είναι να τις ελαχιστοποιήσουμε. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να δημιουργείται η εντύπωση πως το ΕΣΥ έχει εγκαταλειφθεί. Ναι, υπάρχουν ελλείψεις, όμως η ένταση με την οποία παρουσιάζονται είναι υπερβολική. Η κυβέρνηση μας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει μέγιστη φροντίδα για το ΕΣΥ, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις», τόνισε.
«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφεντεύει τα μισά νοσοκομεία», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα δύο κύρια προβλήματα του ΕΣΥ:
«Τα ζητήματα αφορούν είτε στη διαρροή ιατρικού προσωπικού στο εξωτερικό είτε στις διαχρονικές παθογένειες που σχετίζονται με την έλλειψη οργάνωσης. Το κράτος οργανώνει το σύστημα, και θα δείτε αυτό να υλοποιείται. Προχωράμε σε παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει εδώ και 40 χρόνια».
Σχετικά με τον προσωπικό γιατρό και την τηλεϊατρική, ανέφερε: «Το θέμα του προσωπικού γιατρού τίθεται σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, με στόχο την προσθήκη άνω των 2.500 νέων προσωπικών ιατρών. Παράλληλα, θα ιδρύσουμε 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, τα οποία θα αναλάβουν και την τηλεϊατρική, με έμφαση στα νησιά».
Παίρνοντας τον λόγο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει θέσεις, αλλά οι προσλήψεις καθυστερούν από τον ΑΣΕΠ. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο “Ευαγγελισμός” έχουν περισσότερους γιατρούς από ό,τι είχαν πριν από μερικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο “Ευαγγελισμός” έχει 165 παραπάνω γιατρούς και το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης 190».
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έγινε αύξηση στις αποδοχές των γιατρών περίπου 19%, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Από το 2025 θα υπάρξουν και δομικές αλλαγές στα νοσοκομεία, τα οποία θα πληρώνονται με βάση το τι παράγουν, ανέφερε επίσης.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασε το συνολικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα.
Έδωσε έμφαση στη συμβολή του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και στο σύστημα εμβολιασμών κατά της COVID-19.
Ο υφυπουργός αρνήθηκε τον ισχυρισμό πως το σύστημα υγείας καταρρέει, επισημαίνοντας ότι 3.500 ασθενείς χειρουργούνται και 6.500 εξυπηρετούνται καθημερινά με σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπονόησε ότι όσοι υποστηρίζουν την άποψη της κατάρρευσης ευνοούν τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως το 2019 το ΕΣΥ διέθετε 78.272 υπαλλήλους, ενώ σήμερα αριθμεί 86.138, σημειώνοντας αύξηση κατά 10%. Οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αποδίδονται στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, με τον υφυπουργό να παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι 12.500 θέσεις έχουν παραμείνει άγονες.
Αναφερόμενος στις απολαβές των γιατρών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς, ενώ τον Αύγουστο του 2022 δόθηκαν επιπλέον 800 ευρώ στους γιατρούς. Αυξήσεις υπήρξαν και στα επιδόματα και τις εφημερίες, με τα ποσά να κυμαίνονται από 20 έως και 600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τη δυσκολία της. Από τον Ιανουάριο, οι εφημερίες θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση.
Οι μισθολογικές αυξήσεις κυμαίνονται από 19% έως 22% για γιατρούς, με το ύψος των αποδοχών να εξαρτάται από τη θέση και την περιοχή υπηρεσίας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε στις κατηγορίες περί κατάρρευσης του συστήματος αναφέροντας ότι φέτος 280.000 ασθενείς έχουν χειρουργηθεί, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 7,5%.
Τόνισε ότι το 2023-2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 480 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο συνολικός τομέας της Υγείας έλαβε επιπλέον 980 εκατομμύρια.
Από το 2025, τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτούνται με βάση τις υπηρεσίες που παράγουν, όπως οι νοσηλείες και τα χειρουργεία.
Σχετικά με τη λίστα αναμονής για χειρουργεία, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σύστημα που θεσπίστηκε το 2017 λειτουργούσε άναρχα, όμως από το 2024 έχει καθαριστεί και αναπτυχθεί ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που επιτρέπει στα νοσοκομεία να παρακολουθούν τις αναμονές. Σταδιακά, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα όπου οι ασθενείς δεν θα μπορούν να παρακάμπτουν τη σειρά αναμονής.
Ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, με τη συμβολή των γιατρών των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.
Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα έργα αναβάθμισης υποδομών μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας, υπογραμμίζοντας ότι πολλά νοσοκομεία, ηλικίας 20-45 ετών, δεν έχουν ανακαινιστεί από το 2009. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 1,5 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των νοσοκομείων.
Ειδήσεις σήμερα
Λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης – Το σχέδιο της ΕΥΔΑΠ
Καιρός: Μετά την «ATENA» έρχεται και κακοκαιρία τύπου Π – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει
Μαρινάκης: Θα επανασχεδιάσουμε κάθε λεπτομέρεια για τα σχολεία και οι αλλαγές θα είναι συνεχείς
Καμάλα Χάρις: Πώς εξαφάνισε με τη στάση του σώματος τον Τραμπ
Γαύδος: Αγιασμός με 4 μαθητές – Πρώτη φορά λειτουργεί γυμνάσιο