Όπως εξήγησε «οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ καταλογίζουν το διπλάσιο από το κέρδος που έβγαλε. Άρα για να είναι το πρόστιμο 800.000 ευρώ, το παράνομo κέρδος από τα φάρμακα ήταν 400.000 ευρώ και αυτό είναι μόνο για το 2024. Θα γίνει έλεγχος και για τα προηγούμενα». Με αφορμή όσα είπε στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε ξανά μήνυμα στους γιατρούς που προχωρούν σε υπερσυνταγογράφηση: «μην το κάνετε, με τα συστήματα σε ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ θα σας πιάσουμε έναν-έναν. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνονται. Δεν πρόκειται να γλιτώσεις κανείς. Παρακαλώ πολύ όσους γιατρούς το κάνουν, να το σταματήσουν.
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες «όσοι βλέπουν ότι έχει συμβεί αυτό στον ΑΜΚΑ τους να το καταγγέλλουν στον ΕΟΠΥΥ «γιατί με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή μπορεί στο μελλον να μην τους επιτρέπεται η συνταγογράφηση φαρμάκων επειδή τους έχουν γράψει φάρμακα που δεν χρειάζονται».
Πώς έπιασαν τους 100 γιατρούς
Τα anti-fraud (κατά της απάτης) συστήματα που εφαρμόζει η ΗΔΙΚΑ, σε συνδυασμό με τους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ έχουν οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο το τρέχον έτος ώστε να εντοπίζονται φαινόμενα υπερ-συνταγογράφησης. Τα νέα φίλτρα που έχουν… στα σκαριά το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ως στόχο να μην αφήσουν κανέναν γιατρό να παρανομεί, κανέναν ασθενή να είναι «θύμα» απάτης και τη φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεφεύγει εξαιτίας παραβατικών συμπεριφορών.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα μηνύματα Μητσοτάκη με την επιλογή Τασούλα
H χρήση πληροφοριακών συστημάτων κατά της απάτης που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ «έπιασε» 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερ-συνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι συγκεκριμένοι ιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.
Συγκεκριμένα παραδείγματα παρουσιάστηκαν χθες από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε για αυτό το θέμα. Κάποια, μάλιστα, έγιναν viral με πλέον χαρακτηριστικό εκείνο μιας παθολόγου από τη Μυτιλήνη που έγραφε στατίνες στην 15χρονη κόρη της και έλαβε τηλέφωνο από τον Υπουργό Υγείας, απαντώντας του ότι «έχει μια πολύ σπάνια πάθηση» και «δεν θα ξαναγίνει».
Σήμερα, στους γιατρούς αποστέλλεται μήνυμα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όταν ξεπερνούν το μέσο όρο συνταγογράφησης που έχει τεθεί για παθήσεις, τεμάχια φαρμάκων κτλ. Δεν μπορεί το κράτος να «κόψει» τον γιατρό από το να γράψει φάρμακα. Μπορεί, όμως, όταν βλέπει περίεργες συμπεριφορές να τον καλέσει σε εξηγήσεις. Η ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων έχει ως στόχο να μην μπορούν οι γιατροί να γράφουν φάρμακα όταν δεν είναι διαγνωσμένοι οι ασθενείς με την πάθηση στην οποία στοχεύουν τα φάρμακα.