Ο κ. Πλεύρης ζήτησε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «να βγάλουν τα Τέμπη από την αντιπαλότητά τους για το ποιο θα είναι το δεύτερο κόμμα».
Αναφερόμενος στην πρόταση της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «ενώ η έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέας έχει έρθει στην Βουλή από τον Ιούλιο του 2013 όταν κατέθεσε το ΚΚΕ την πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή και η Κυβέρνηση δήλωσε ότι την αποδέχεται, την ημέρα εκείνη που στην ΔτΠ γινόταν η συζήτηση για το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την δική του πρόταση».
Για δε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πλεύρης παρατήρησε ότι « σήμερα που μιλάμε και γίνεται η συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε την δική του πρόταση περιοριζόμενη σε μια σύμβαση» Αυτό είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είναι «τακτικές κινήσεις»! Αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν διαβάζοντας το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο φάκελο δικογραφίας να καταλήγουν σε διαφορετικά πρόσωπα που θα πρέπει να ελεγχθούν για ποινικές ευθύνες». Χαρακτήρισε ασύλληπτο το γεγονός ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «οι νομικοί σας βρίσκουν για την σύμβαση 717 ποινικές ευθύνες σε Κώστα Αχ. Καραμανλή και σε Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά όχι και ενδιάμεσα για τον Χρήστο Σπίρτζη»!
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
Ο κ. Πλεύρης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγχει τον κ. Καραμανλή γιατί έδωσε δύο παρατάσεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717 και δεν την κατάγγειλε όταν ο κ. Σπίρτζης και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει νωρίτερα έξι παρατάσεις.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατά την έναρξη της τοποθέτησής του παράλληλα αναφέρθηκε στις πρώτες στιγμής της τραγωδίες όπως τις έζησε ο ίδιος τότε ως υπουργός Υγείας και ζήτησε «να μην υπάρχουν πλειοδοσίες συναισθήματος» και «να μην εμφανίζονται εδώ μέσα κάποιοι ως κήνσορες και προστάτες γιατί με τον τρόπο αυτό στην πραγματικότητα προσβάλλουν τα θύματα, τους συγγενείς τους αλλά και το καθένα μας ξεχωριστά».
«Θέλουμε» είπε ο κ. Πλεύρης «την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και όχι τακτικές κινήσεις πάνω στον πόνο των θυμάτων». Τόνισε πως «η Κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του δυστυχήματος. Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλαβε προσωπικά την πολιτική του ευθύνη και παραιτήθηκε, ενώ η Κυβέρνηση είπε ότι πρέπει να υπάρξει δικαίωση των θυμάτων».
Επισήμανε ότι η ΝΔ ψηφίζει την πρόταση σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής που κατέθεσε το ΚΚΕ διαφωνώντας μεν με το σκεπτικό που προτάσσει αλλά συμφωνεί στο ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα δομικά προβλήματα του σιδηροδρόμου» Πρόκειται είπε για μια διευρυμένη εξέταση στο σύνολο των αιτίων της τραγωδίας «που δεν αποκλείει τίποτα, εάν υπάρχουν ευθύνες και στην δική μας Κυβέρνηση να αποδοθούν αλλά πρώτα να διαπιστωθούν».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αμφισβήτησε το επιχείρημα της Αντιπολίτευσης ότι οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα λέγοντας ότι οι δύο Επιτροπές που συγκροτήθηκαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν αυτές που κατέληξαν σε αποτέλεσμα δείχνοντας ότι αυτή η Κυβέρνηση της ΝΔ και τα πορίσματα της πλειοψηφίας της είναι αντικειμενικά που εκτιμώνται μετά».