Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να κατάθεσε ότι η έρευνα άρχισε, γιατί ο κ. Πιτσιόρλας διαπραγματευόταν την πώληση εθνικού εδάφους (το 1/5 ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμής) σε οικογένεια σχετιζόμενη με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να υποστήριξε ότι σε συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν του ανέφερε το όνομα του Στέργιου Πιτσιόρλα αλλά μίλησε για «παρακολούθηση τεχνοκράτη» και πως ο τότε πρωθυπουργός του ζήτησε να συνεχίζει την έρευνα και αν προκύψουν στοιχεία να τα στείλει στη Δικαιοσύνη.
Ο μάρτυραςαρνήθηκε στη συνέχεια να ενημερώσει τα μέλη της εξεταστικής αναφορικά με τις πληροφορίες που παρείχε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις με τον ισχυρισμό ότι αποτελούν ιδιωτικές συζητήσεις.
Σε ερώτηση για το αν είναι νόμιμη η παρακολούθηση βουλευτών ή ευρωβουλευτών για να υποστηρίξει ότι κατά την άποψή του είναι παράνομη ενώ φέρεται να επανέλαβε ότι για όλα τα θέματα που χειρίστηκε ο ίδιος ενημέρωνε τον τότε πρωθυπουργό είτε προφορικά είτε με γραπτά σημειώματα.
Ωστόσο, φέρεται να είπε πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αρκεί να υπήρχε τεράστιος όγκος πληροφοριών καθώς και ότι η αρμόδια εισαγγελέας για την εποπτεία της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου έχει τεράστια εμπειρία και δεν θα άναβε το «πράσινο φως» για την επισύνδεση χωρίς τεκμηρίωση.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να παραδέχθηκε ότι τα ηλεκτρονικά αρχεία της υπηρεσίας για τις επισυνδέσεις καταστρέφονται, διατηρούνται όμως γραπτές σημειώσεις για δύο χρόνια, εκτιμώντας πως και για την υπόθεση Ανδρουλάκη θα έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος δήλωσε: «Τηρώντας πλήρως την διαδικασία του απορρήτου σε ό,τι αφορά στην υπόθεση των επισυνδέσεων μπορούμε σήμερα να δηλώσουμε με όσα ακούσαμε από τον κύριο Ρουμπάτη είναι ότι πραγματικά φρίξαμε. κάποιοι από σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπόθεση έχει πάρει μια τελείως διαφορετική τροπή».
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του, τονίζει: «Μετά από πέντε ημέρες πληροφορήθηκα σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίπτει το αίτημά μου για έκτακτη σύγκληση της επιτροπής θεσμών, προκειμένου να ενημερωθούμε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους της ΕΥΠ αν παρακολουθούσαν και τον Χρήστο Σπίρτζη. Οτιδήποτε παραπέμπει σε θεσμούς και διαφάνεια προκαλεί αλλεργία και φόβο στον κ. Μητσοτάκη», σημειώνει και αναφέρει: «ας γνωρίζει ότι όσα αρχεία και να καταστρέψει, όσα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και να στήσει, τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Απλά επιβεβαιώνει την ενοχή του. Και δεν θα γλυτώσει στο τέλος από τις ευθύνες του».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπός Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Προφανώς, η δήλωση του κ. Τσίπρα μαγνητοσκοπήθηκε πριν από την κατάθεση στην
Εξεταστική Επιτροπή του κ. Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο που ήταν ο κ. Τσίπρας
Πρωθυπουργός. Γιατί, όπως φαίνεται από δημοσιεύματα, άλλες προσδοκίες έτρεφε ο κ.
Τσίπρας από την Εξεταστική και άλλα αποκαλύπτονται. Φαίνεται πως όχι μόνον η ΕΥΠ – επί των ημερών του- παρακολουθούσε τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώντας ότι επιχειρήθηκε η πώληση εθνικού εδάφους σε εταιρεία συριακών (!) συμφερόντων στην οποία είχε εμπλοκή ο
επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας τον αναβάθμισε και πολιτικά! Τώρα γίνεται κατανοητό γιατί ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε η Εξεταστική να ασχοληθεί και με τη δική του περίοδο ευθύνης. ΥΓ: Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει εξαρχής ότι είναι σταθερά υπέρ της σύγκλησης όλων των κοινοβουλευτικών οργάνων σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής».
Ειδήσεις σήμερα
Ενεργειακή κρίση: Αναλυτικά το σχέδιο της Κομισιόν – Υποχρεωτική η μείωση της κατανάλωσης στο ρεύμα