Νίκες
Η Ν.Δ. έχει πετύχει ήδη, πριν ανοίξουν οι κάλπες, μια σημαντική νίκη: Να εξουδετερώσει την προσπάθεια δημιουργίας ενός αντικυβερνητικού μετώπου με στόχο να συρθεί ο Κ. Μητσοτάκης σε πρόωρες εκλογές. Ο πολυκατακερματισμός της αντιπολίτευσης και η έντονη αντιπαλότητα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κατήργησαν ντε φάκτο, όχι μόνο την δημιουργία «μετώπου», αλλά και την ανάδειξη εναλλακτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι ευρωεκλογές δεν έγιναν «δημοψήφισμα» κατά του Κ. Μητσοτάκη.
Εχει πετύχει όμως ακόμα μια σημαντική νίκη. Ηττήθηκαν πάλι, η τοξικότητα, ο λαϊκισμός των «λεφτόδεντρων», οι θεωρίες συνωμοσίας και η προσπάθεια μετατροπής του δημόσιου βίου σε βούρκο.
Η επαναβεβαίωση της πολιτικής και αριθμητικής κυριαρχίας της Ν.Δ. λύνει τα χέρια του Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά και στις αναγκαίες αλλαγές στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, παίρνοντας αυτό που ζήτησε από το εκλογικό σώμα, φέρεται αποφασισμένος με τις κινήσεις του, να καταστήσει σαφές πως πήρε τα μηνύματα της κάλπης και τα μετουσιώνει σε πράξη. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές σε υπουργεία, στα οποία δεν έχει υπάρξει αποτελεσματικότητα, αλλά και ενσυναίσθηση για υπαρκτά προβλήματα. Ενας γρήγορος ανασχηματισμός δεν αποκλείεται καθόλου, προκειμένου να καταστεί σαφής η πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη για γκάζι στις μεταρρυθμίσεις και φρένο στην αλαζονεία και στη μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Νέο τοπίο
Το νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί σήμερα το βράδυ, όπως εκτιμάται -εκτός δραματικών ανατροπών- θα εξασφαλίσει ένα άνετο 10μηνο στον Κ. Μητσοτάκη να διορθώσει την κυβερνητική μηχανή, να προσαρμόσει το μίγμα της πολιτικής του και να περάσει σχεδόν ανενόχλητος τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την Υγεία, την Παιδεία, το δημογραφικό, την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Και μάλιστα την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι εγκλωβισμένα σε ένα νέο υποχρεωτικό κύκλο εσωστρέφειας.
Η επίτευξη ή και η υπέρβαση του στόχου του 33%, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, όπως εκτιμά το Μ. Μαξίμου, διευκολύνει αυτή την προσπάθεια, υπό τον απαράβατο όρο πως δεν θα τροφοδοτήσει νέα φαινόμενα αλαζονείας ή έλλειψης επαφής με τα υπαρκτά και σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας, με πρώτη την ακρίβεια.
Ατού της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι σε συνθήκες παγκόσμιας ρευστότητας ενισχύεται ο ρόλος της χώρας τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη Δύση. Η επιτυχία της εκλογής της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σημαντική. Καθώς αυξάνει το διπλωματικό κεφάλαιο και τα χαρτιά της, σε μια περίοδο που το Διεθνές Δίκαιο θα έχει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις (εν μέσω των δυο πολέμων) και αναμένεται αναθέρμανση των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Επιστολική ψήφος στις εθνικές κάλπες
Στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού, μετά την ανασύνταξη και τη στελέχωση του Μ. Μαξίμου, είναι να ανοίξει ευρύς διάλογος, ώστε να ψηφιστεί η ισχύς της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Η επιτυχημένη και αδιαμφισβήτητη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές ανάβει πράσινο φως για την επέκταση και στις εθνικές κάλπες, κυρίως για τους ομογενείς.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Το φιάσκο Κασσελάκη και η αποχή
Με την απλόχερη χορηγία του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος με κορωνίδα τον ατυχέστατο, αλλά και προκλητικό χειρισμό του μη «πόθεν έσχες» του, υπάρχουν εκτιμήσεις για σημαντικές επιπτώσεις στο σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ακήρυχτος εσωκομματικός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες πήρε διαστάσεις ανταρσίας και εκλογικού «σαμποτάζ».
Η βίαιη αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τις δηλητηριώδεις αιχμές περί «συναλλαγής» μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. για να πέσει δήθεν στα μαλακά το επανειλημμένως ελεγχθέν «πόθεν έσχες» του Κ. Μητσοτάκη, φαίνεται πως έβαλε «φωτιά στα τόπια». Μένει να φανούν σήμερα το βράδυ η ένταση και η έκταση του φαινομένου, το οποίο ενισχύεται και από το υπερτροφικό εγώ του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος στο Σύνταγμα δεν ζήτησε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη στήριξη του ιδίου για «να αντέξει»…
Το ενδιαφέρον είναι πως δεν είναι μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν ότι παραμένει ακόμα ανοιχτή η μάχη για τη δεύτερη θέση. Υπάρχουν πλέον και στελέχη της Κουμουνδούρου, που βλέπουν αυτόν τον εφιάλτη. Πέραν των γεγονότων του προσκηνίου, υπάρχει και το πολύ μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, αλλά και τα υπόγεια ρεύματα των αυξημένων μετακινήσεων προς τα μικρότερα κόμματα. Υπ’ αυτήν την έννοια, υπήρχε έως το τέλος έντονη ρευστότητα.
Ολα δείχνουν ότι η αποχή, που θα είναι μεγάλη, θα είναι και κρίσιμη ως προς τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Οσα κόμματα έχουν οργανωμένες δυνάμεις, τις οποίες μπορούν να κινητοποιήσουν, είναι πιθανόν να δουν αυξημένα ποσοστά σε ένα μικρότερο εκλογικό σώμα. Σε κάθε περίπτωση, η γενική εικόνα του παγιωμένου πολιτικού σκηνικού δεν δείχνει να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Αντιθέτως οι εκπλήξεις είναι αρκετά πιθανές στην επιμέρους καταγραφή των κομματικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει ως επιταχυντής των προδιαγεγραμμένων διεργασιών στους κόλπους της κεντροαριστεράς. Εκκρεμεί ποιος θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση να βάλει την ατζέντα. Αλλά και ποια πρόσωπα, τα οποία δεν βρίσκονται στην ηγεσία κάποιου κόμματος, μπορούν να παίξουν τον ρόλο που δεν μπορεί να παίξει ο αποκομμένος Στ. Κασσελάκης ή ίσως και ο Ν. Ανδρουλάκης, εφόσον υποστεί «πολιτική ήττα», καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.