Και αυτό γιατί η Τουρκία και ο Ερντογάν γνωρίζουν ότι η παραλαβή των πρώτων μαχητικών 5ης γενιάς, που υπολογίζεται ότι θα γίνει από την Ελλάδα το 2028, αλλάζει οριστικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο σε βάρος της Τουρκίας και βάζει φρένο στην κυρίαρχη αναθεωρητική πολιτική του Τούρκου προέδρου.
Ο «σουλτάνος» λογικά έχει νεύρα, καθώς βλέπει να μην του βγαίνει η στρατηγική που έχτιζε χρόνια, την ώρα που η Αθήνα παραμένει ψύχραιμη και συνεχίζει να απαντά χωρίς ακραία ρητορική στα όσα λένε και κάνουν ο Ερντογάν και το καθεστώς του. Τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, χωρίς, από την άλλη, να υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» και τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του χθες, επεσήμανε αναφερόμενος στην παραγγελία των F-35: «Είναι μια καλή ημέρα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μια καλή ημέρα για της ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Υπεγράφη και απεστάλη προς την αμερικανική πλευρά η επιστολή αποδοχής – το Letter of Acceptance- για τα F-35, για την απόκτηση των πιο σύγχρονων αεροσκαφών στον πλανήτη σήμερα.
Με την απόκτηση των F-35, ένα πολύ σημαντικό βήμα στην “Ατζέντα 2030”, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά το πρώτο αεροσκάφος 5ης γενιάς -όπως είπα το καλύτερο αεροσκάφος στον πλανήτη σήμερα- και περνάει σε μια καινούργια εποχή. Θα πρέπει αυτό το μεγάλο βήμα να το δούμε συνδυαστικά με όλα τα άλλα τα οποία συμβαίνουν, ώστε να μπορέσουν οι Eνοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας να πραγματοποιήσουν αυτό που όλοι πιστεύουμε: την πιο ισχυρή παρουσία αποτροπής στην περιοχή μας, στην Ιστορία του ελληνικού έθνους».
Αυτό είναι το ένα από τα δύο γεγονότα που έχουν προκαλέσει την κλιμάκωση των προκλήσεων και των δηλώσεων τόσο από τον ίδιο τον Ερντογάν όσο και από υπουργούς του και τον επικεφαλής του ψευδοκράτους, αλλά και από τουρκικά ΜΜΕ.
Ο δεύτερος λόγος που είναι στα… κάγκελα ο Τούρκος πρόεδρος αφορά τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Ερντογάν, εδώ και καιρό, παίζει… καθυστερήσεις μέχρι να φτάσει στον Νοέμβριο και στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί μετά την πόρτα τεσσάρων ετών που… έφαγε από τον Μπάιντεν, καθώς δεν πέρασε, παρά τις πιέσεις που άσκησε, το κατώφλι του Λευκού Οίκου, πόνταρε όλα του τα λεφτά στην εκλογή Τραμπ. Και τα πράγματα έδειχναν ότι η καθυστέρηση θα του έβγαινε. Η παραίτηση, όμως, του Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα και η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις ενδέχεται να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου. Καθώς και η Χάρις δεν έχει διαφορετική πολιτική διαχείριση σε σχέση με την Αγκυρα από ό,τι ο Μπάιντεν.
Αυτό πιθανότατα να οδηγήσει σε νέα περιθωριοποίηση της Τουρκίας, κάτι που ο Ερντογάν δεν το αντέχει για άλλα τέσσερα χρόνια. Με βάση τα παραπάνω, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «άρα, αυτή τη στιγμή, όταν μιλούμε για ένα ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο, για οικονομική ισχύ και για αμυντική δύναμη, μιλάμε από θέση ισχύος», αποκτά μια άλλη βαρύτητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
Μαχητικό με μοναδικές δυνατότητες
Από τη μεριά του, ο αντιπτέραρχος Mike Schmidt, διευθυντής και εκτελεστικός υπεύθυνος του προγράμματος F-35 στο Joint Program Office-JPO, τόνισε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε την Ελλάδα στην Ομάδα του F-35», ενώ η Bridget Lauderdale, αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin, πρόσθεσε: «Το F-35 είναι το μοναδικό μαχητικό που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την κυριαρχία και ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στο να επιχειρεί με τους συμμάχους της».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Ρητορική έντασης για Κάσο και Κυπριακό
Μπορεί τα ήρεμα… νερά να επέστρεψαν στο Αιγαίο, αλλά τα… απόνερα ενός θερμού επεισοδίου νοτίως της Κάσου, που αποσοβήθηκε στο παρά ένα, ανεβάζουν το θερμόμετρο. Χθες υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ για το σκηνικό έντασης ανοιχτά της Κάσου που έστησε η Αγκυρα με στόχο να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ακυρώνοντας την οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ βάσει της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και να παγιώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Οι αναφορές τους μιλούσαν για το ότι η διπλωματία απέτρεψε την κρίση στο Αιγαίο και αυτό την ώρα που ήταν η σειρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να διατηρήσει «ζωντανό» το θέμα από πλευράς Αγκυρας, συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική. Ο Φιντάν, σε ερώτημα του ΣΚΑΪ (Μ. Κωστίδης) εάν θα επανεξεταστεί το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία το 2019, απάντησε ότι «εμείς με τη Λιβύη, όπως ξέρετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο αυτό που κάνουμε γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε».
Οσο για το Κυπριακό, επανέλαβε την ανιστόρητη ρητορική του ότι «διαπράχθηκαν μεγάλες θηριωδίες εναντίον της τουρκικής κοινότητας από τις συμμορίες της ΕΟΚΑ» και ότι «το 1974 πραγματοποιήθηκε η “Ειρηνευτική Επιχείρηση” (σ.σ.: εισβολή) της Κύπρου. Από τις 20 Ιουλίου 1974 επικρατεί ειρήνη στο νησί και έκτοτε δεν έχει πεθάνει κανείς», λησμονώντας σκόπιμα και τις δολοφονίες από την Τουρκία των αγνοουμένων της εισβολής, αλλά και τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Real FM, απάντησε στους ισχυρισμούς Φιντάν τονίζοντας: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο -το προ τετραετίας τουρκολιβυκό μνημόνιο- είναι άκυρο και ανυπόστατο νομικά. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, πλην όμως η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί τη βάση της πολιτικής της. Αρα, εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε αυτό εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη. Θέλω να σας θυμίσω ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε έρθει στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης. Παρήχθη απολύτως το ωφέλιμο αποτέλεσμα, το οποίο έγινε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αναδόχου εταιρίας. Και επιπλέον κάναμε τη δήλωση ότι πρόκειται για δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης διέγραψε Πολάκη, αλλά όχι τον… πολακισμό