Η επερχόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Μίτσκοσκι θα προσέλθει ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο. Εκτός και αν βρει κάποιο φθηνό κόλπο, όπως η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία πλέον αναφέρεται απλώς ως… πρόεδρος!
Σε ετοιμότητα
Η ελληνική αποστολή θα είναι σε επιφυλακή και εμφανίζεται διατεθειμένη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση ή… παράλειψη του κ. Μίτσκοσκι.
Αν και πολλοί θεωρούν ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα έχει κάνει την απαραίτητη κωλοτούμπα σε ό,τι αφορά τους προεκλογικούς ισχυρισμούς της και θα προσαρμοστεί στα νέα και ρεαλιστικά δεδομένα, υιοθετώντας πλήρως και χωρίς παρέκκλιση τη συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Μπλόκο
Σε διαφορετική περίπτωση, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει κάθε συζήτηση για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το έχει κάνει ξεκάθαρο πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειδικά κατά τις περιοδείες του στη Βόρεια Ελλάδα. «Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μας βρουν απέναντι», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ενώ ερωτηθείς για τις κουτοπονηριές της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα απάντησε: «Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Β. Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και πρέπει να σοβαρευτούν». «Πιστεύω ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, ήδη υπήρξε αντίδραση από την πρόεδρο της Κομισιόν μετά από ελληνική παρέμβαση. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν, γιατί εμείς θέλουμε καλές σχέσεις», συμπλήρωσε και τόνισε: «Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία των Σκοπίων δεν αλλάζουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εξηγήσουμε τη διεθνή πίεση ότι αυτή η πολιτική τους θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση και αυτό δεν το θέλουν. Δεν είμαστε αφελείς και ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε μικροκομματικά παιχνιδάκια».
Φθηνά κόλπα
Μαρινάκης: Οι δύο μεγάλοι πολιτικοί πόλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είναι στην πλευρά των μη τοξικών κομμάτων
Την ίδια ώρα, τα Σκόπια δείχνουν να επεξεργάζονται τα μηνύματα που έλαβαν τόσο από την Αθήνα όσο και από Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ωστόσο, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξακολουθεί να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της προεδρίας της γειτονικής χώρας απλώς ως… πρόεδρος, όπως, άλλωστε, την αναφέρουν και τα Δελτία Τύπου που στέλνει για τις συναντήσεις της. Ο επίσης προερχόμενος από το VMRO εντολοδόχος πρωθυπουργός, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προσπαθεί με κολπάκια να ξεγελάσει τους συνομιλητές του, ενώ ισχυρίζεται ότι αποτελεί «βασικό ανθρώπινο δικαίωμά του» να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει (!), προτρέποντας την Ελλάδα να προσφύγει στη Χάγη αν θεωρεί ότι καταπατά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Βολές Βορίδη κατά ΣΥΡΙΖΑ
Διαπραγματευτικό χαρτί τα… μετέωρα μνημόνια
Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ενώ η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιχειρεί να ανατρέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να επιβάλει το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπάρχουν φωνές στην Ελλάδα που καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κύρωση των τριών μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών! Ενα ενδεχόμενο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απορρίψει κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι η μη κύρωση αποτελεί ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας.
Μοχλός πίεσης
«Σοφά δεν έχουμε κυρώσει τα μνημόνια. Σοφότατα. Διότι αυτό αποτελεί βασικό μοχλό πίεσης για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας με έναν εσωτερικό μηχανισμό που δεν υπάρχει μέσα στη Συμφωνία. Το να μπορείς να έχεις διαπραγματευτική δύναμη στα χέρια σου, αυτό είναι πολύ σημαντικό και ευτυχώς που ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε. Δικαιώνεται απολύτως τώρα», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και πρόσθεσε: «Το εντυπωσιακό είναι ότι έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που μας φόρτωσε αυτήν τη Συμφωνία, και λέει: “Να πάμε τώρα, αυτήν τη χρονική στιγμή, να κυρώσουμε τα μνημόνια”. Τώρα, που οι άλλοι λένε ότι δεν τους αρέσει το όνομα. Το διαπραγματευτικό όπλο, που έχουμε στα χέρια μας, να πάμε να το δώσουμε. Αυτό πραγματικά (που) με ξεπερνά (είναι) για την αντίληψη που έχουν (σ.σ.: στην αξιωματική αντιπολίτευση) για την εξωτερική πολιτική».
Οπως και να έχει, έξι χρόνια μετά την υπογραφή της, η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να ταράζει τα πολιτικά «νερά» στις δύο χώρες.