Κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 286 βουλευτές εκ των οποίων οι 285 ψήφισαν υπέρ της άρσης και μόλις 1 καταψήφισε, επομένως οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών θα καταθέσουν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος της εξαπάτησης των εκλογέων.
Σπαρτιάτες: Τι έγινε στη Βουλή
Τον λόγο αρχικά στην Ολομέλεια πήρε ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας ο οποίος επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, επιτιθέμενος συνολικά στα ΜΜΕ και στα κόμματα. «Οι ολετήρες του έθνους δεν μπορεί να είναι δικαστές Σπαρτιατών και να λένε ότι είμαι αχυράνθρωπος και πως εξαπατήσαμε το εκλογικό σώμα. Μα πως το κάναμε; Είπαμε ψέματα; Μας στήριξε ο Κασιδιάρης όπως θα μπορούσε οποιαδήποτε άλλο κόμμα. Κοροϊδέψαμε κάποιον; Έγινε κάτι κρυφά; Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει δημόσια ένα κόμμα. Πού είναι το έγκλημα; » αναρωτήθηκε και υπογράμμισε προς τα κόμματα ότι αν δεν τους φτάνει η χρηματοδότησή μας που διακαώς τη θέλετε πεταχτείτε στις Βρυξέλες να πάρετε καμία βαλίτσα από τη Ε. Καϊλή ή στη ΝΔ να πάνε στη Γερμανία που είναι η αγαπημένη σας Siemens.
Επανερχόμενος στα περί καθοδήγησης από τον Η. Κασιδιάρη, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει δείξει ποτέ κάτι τέτοιο. «Το ποιος χειραγωγείται κοιτάξτε τους εαυτούς και πολιτικούς αρχηγούς σας. Δεν μοιάζω με κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς εδώ μέσα. Τιμώ τα παντελόνια που φορώ και δεν θα δεχόμουν να εκτελώ εντολές. Δεν θα κορόιδευα και δεν θα εξαπατούσα τον λαό όπως κάνουν σχεδόν όλοι». Υποστήριξε, δε, πως αν νομίζουν ότι θα κάμψουν το ηθικό μου οι μακελάρηδες κάνουν λάθος, καθώς «η χώρα χρειάζεται κοινωνική επανάσταση από πολίτες ψυχωμένους με έγνοια να υπηρετήσουν λαό και έθνος. Επανάσταση ήθους και αξιοπρέπειας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα γράφει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν βασίζονται σε αποδείξεις αλλά σε εικασίες στο πρόσωπό του. «Ουδέποτε στη ζωή μου καθοδηγήθηκα από κάποιο τρίτο. Έπραττα πάντα στη βάση των ηθικών μου πεποιθήσεων. Δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα, η συμπεριφορά και οι πράξεις μου δεν έχουν προσβάλει κανέναν σας. Σαν άνθρωπος πιστεύω στη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Το να βρίσκομαι σήμερα εδώ βάσει των αναφορών ότι λαμβάνω οδηγίες από αλλού και προσπαθούν να με ανατρέψουν ως πρόεδρο με θλίβουν βαθύτατα. Διαταράσσεται η οικογενειακή μου ζωή όταν δημοσιογράφοι αποκαλούν ναζιστικό μόρφωμα τους Σπαρτιάτες».
Από την πλευρά του ο Χ. Κατσιβαρδάς προέτρεψε την Ολομέλεια να υπερψηφίσει την άρση της ασυλίας του και υποστήριξε ότι έχουν στοχοποιηθεί με αβάσιμα στοιχεία. «Όταν έλαβα γνώση ότι ο Κασιδιάρης θα υποστηρίξει το κόμμα είπα καλοδεχούμενη. Ουδέποτε είχα οργανική σχέση ούτε με τη Χρυσή Αυγή ούτε με το κόμμα Ελλήνων. Αμιγώς επαγγελματική ήταν η σχέση μου με τον Η. Κασιδιάρη. Το αδίκημα εξαπάτησης εκλογέων είναι αβάσιμο γιατί ο λαός γνώριζε ότι ψηφίζει κόμμα με τον Ηλ. Κασιδιάρη. Το αδίκημα προβλέπει εξαπάτηση του εκλογέα ότι ήρθαμε χειραγωγούμενοι από εκείνον και εξαπατήσαμε ή με αθέμιτη απόκρυψη για να παραπλανήσουμε ψηφοφόρους. Το αδίκημα αυτό στενά νομικά δεν ευσταθεί ως προς την αντικειμενική του υπόσταση γιατί απαιτεί δόλο επί σκοπό», είπε.
Υπέρ της άρσης της ασυλίας του δήλωσε και ο Πέτρος Δημητριάδης. « Δεν πιστεύω στην βουλευτική ασυλία, ο βουλευτής δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πείτε ότι θέλετε, κωλοτούμπας δεν θα γίνω ποτέ. Η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να κρίνει ούτε τα ΜΜΕ ούτε τα καφενεία και να μη παραβιάζετε τεκμήριο αθωότητας», προσέθεσε.
Περιμένουν τους Σπαρτιάτες, ράβουν βουλευτικά κοστούμια
Μπορεί όλα τα βλέμματα να έχουν πέσει πάνω στις δικαστικές εξελίξεις που αφορούν τους έντεκα βουλευτές των Σπαρτιατών που έχουν κληθεί για εξηγήσεις από τη δικαιοσύνη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.
Αλλά υπάρχει και ένας ακόμη υπόγειος πόλεμος για το τι θα γίνει εάν εκπέσουν και επικρατήσει η άποψη ότι οι έδρες τους θα διανεμηθούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα, όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Είναι μια άποψη που μπορεί να φέρει μια σειρά από ανατροπές και να φέρει στη Βουλή κάποια πρόσωπα που ενώ είχαν εκλεγεί στις κάλπες του Μαΐου, στις εκλογές του Ιουνίου, με την είσοδο οκτώ κομμάτων, βρέθηκαν εκτός.
Ηδη κάποιοι έχουν προστρέξει σε αναλυτές, αλλά και στον υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, για να δουν πού μπορεί η Ν.Δ. να βγάλει έδρα παραπάνω και πού τα άλλα κόμματα.
Να θυμίσουμε τους Σπαρτιάτες: Αθανάσιος Χαλκιάς από την Α’ Αθηνών, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς από τον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Γεώργιος Μανούσος από τον Δυτικό Τομέα Αθηνών, Βασίλειος Στίγκας από τον Νότιο Τομέα Αθηνών, Αλέξανδρος Ζερβέας από τη Β’ Πειραιώς, Ιωάννης Δημητροκάλλης από την Ανατολική Αττική, Διονύσιος Βαλτογιάννης από την Αιτωλοακαρνανία, Γεώργιος Ασπιώτης από την Αχαΐα, Μιχάλης Γαυγιωτάκης από το Ηράκλειο, Ιωάννης Κόντης από την Α’ Θεσσαλονίκης, Πέτρος Δημητριάδης από τη Β’ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνος Φλώρος από τη Λάρισα.
Σε αυτές τις περιφέρειες θα γίνει και η ανακατανομή αν βέβαια τεθούν εκτός Βουλής οι Σπαρτιάτες, από το Εκλογοδικείο, στο οποίο έχουν γίνει προσφυγές. Αρα τα χτυποκάρδια είναι για όσους βρίσκονται ως αναπληρωματικοί στις συγκεκριμένες περιφέρειες.
Ειδήσεις σήμερα
Μόνικα Μπελούτσι: Αυτό είναι το πρωινό που απόλαυσε η διάσημη Ιταλίδα σταρ [εικόνες & βίντεο]