Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, παρότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει την τελική απόφασή του, οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο, ούτως ώστε μέσα στον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος που περιλαμβάνει δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές είναι πολύ πιθανόν να προκηρυχθούν πριν από τις 16 Απριλίου που είναι το Πάσχα. Ωστε πριν αρχίσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις (2 Ιουνίου) να έχουν γίνει και οι δεύτερες εκλογές, χωρίς να επηρεάζουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων και αφήνοντας «καθαρή» την τουριστική σεζόν για την οποία ήδη υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.
Αυτή η επιλογή σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν με τα στοιχεία της νέας απογραφής, τα οποία επιφέρουν αλλαγές και στις έδρες ορισμένων εκλογικών περιφερειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., που περνούν από την «ψιλή κρησάρα» των Γ. Μπρατάκου, Θ. Νέζη και Π. Μαρινάκη, αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιανουάριο, ώστε οι νέοι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον 2,5 μήνες να διεκδικήσουν την εκλογή τους.
Καθοριστικό ρόλο στη μετάθεση των εκλογών ακόμα πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας, φαίνεται πως παίζουν και οι εξής δυο παράγοντες:
1 Η Ν.Δ. όπως δείχνουν και όλες οι γνωστές και άγνωστες δημοσκοπήσεις, δεν δέχεται καμία ουσιαστική πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ προϊόντος του χρόνου, αναγκάζεται να διαφοροποιεί συνεχώς την τακτική του, παρουσιάζοντας έτσι την εικόνα ενός κόμματος, το οποίο δεν έχει ξεκάθαρους ρεαλιστικούς στόχους και στρατηγική.
2 Η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο, ώστε να αποδώσουν και να γίνουν αντιληπτά τα φιλολαϊκά μέτρα που έχει προγραμματίσει. Οπως η εξέλιξη του Σχεδίου Ανάκαμψης, η είσπραξη της αύξησης των συντάξεων ύστερα από πολλά χρόνια, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η ωρίμανση ή ολοκλήρωση ορισμένων από τα μεγάλα έργα υποδομών που γίνονται σε όλη τη χώρα. Παράλληλα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα δημιουργήσει νέο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος μπορεί να μεταφραστεί σε νέο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο μπορεί να επιστρέψει στην κοινωνία, με τη μορφή πρόσθετων μέτρων στήριξης, χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Με βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Το πιθανότερο σενάριο τοποθετεί τις εκλογές την Άνοιξη και μετά στο τέλος της τετραετίας, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Με τη τοποθέτηση αυτή, συμφώνησε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ο οποίος έγινε πιο συγκεκριμένος, αναφέροντας το δίμηνο από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.
«Είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο τις κυβερνητικής θητείας» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι αυτές οι εκλογές έχουν το χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της απλής αναλογικής και των αντίστοιχων τοποθετήσεων που έχουν κάνει οι πολιτικές δυνάμεις σφοδρώς πιθανολογείται ότι οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε Βουλή η οποία μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση», είπε ο κ. Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Είπε ακόμα ότι «Επιθυμία της ΝΔ είναι να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση» και συνέχισε: «Στις πρώτες εκλογές πιθανολογώ σφοδρώς ότι δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα πρέπει να πάμε σε δεύτερες. Αυτός ο συνδυασμός μάς δημιουργεί έναν εκλογικό κύκλο μεγαλύτερο από συνήθως. Ενώ ο εκλογικός κύκλος είναι κατ’ ελάχιστον 21 μέρες και μέγιστο 30 μέρες, τώρα πρέπει να το κάνουμε επί 2, συν όσος χρόνος χρειάζεται για να εξαντληθούν οι διερευνητικές εντολές κατά το Σύνταγμα. Επίσης πρέπει να συγκροτηθεί η Βουλή, πρέπει να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους και μετά να αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής. Με αυτά τα δεδομένα έχουμε ένα χρονικό διάστημα, που όσο πιεσμένο και να είναι, θέλει 50, 60,70 μέρες» είπε ο κ. Βορίδης.
«Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον σχεδιασμό για τις εκλογές. Πότε να τις κάνουμε; Δεν είναι ότι θέλουμε 20 μέρες. Είναι ότι θέλουμε κάτι πολύ περισσότερο. Αυτό νομίζω είναι που είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για την άνοιξη» είπε για να καταλήξει ότι το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο θα είναι αυτό το δίμηνο.
Την 31η Δεκεμβρίου τα οριστικοποιημένα αποτελέσματα της νέας απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ
Όσο για το αν θα γίνουν οι εκλογές με την παλιά ή με τη νέα απογραφή, είπε ότι, «από τη στιγμή που μιλάμε γι αυτό το χρονικό διάστημα, εκ του Συντάγματος είμαστε υποχρεωμένοι, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωμένο να εκδώσει προεδρικό διάταγμα ανακατανομής των εκλογικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας απογραφής».
Ερωτηθείς για το πότε θα ανακοινωθούν τα εν λόγω αποτελέσματα, έκανε γνωστό ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει αναφέρει ότι θα έχει τα οριστικοποιημένα αποτελέσματα την 31η Δεκεμβρίου.
«Πρέπει να εκδοθεί επίσης ένα σχετικό προεδρικό Προεδρικό Διάταγμα με την ενσωμάτωση αυτών των αποτελεσμάτων. Νομίζω ότι το διαδικαστικό αυτό μέρος θα έχει τελειώσει στις αρχές μέσα Ιανουαρίου» σημείωσε ακόμα σχετικά.