Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ευχήθηκε καλή δύναμη στα καθήκοντά του στον κ. Σαρμά του παρέδωσε έναν ογκώδη μπλε φάκελο ο οποίος περιέχει όπως είπε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Απαντώντας από πλευράς του ο κ. Σαρμάς είπε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα εκτελέσει το έργο της για να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους, έως και τις εκλογές, μέχρι να έρθει ο φυσικός δικαιούχος που θα προκύψει από τη βούληση του λαού.
O Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ένα ογκωδέστατο φάκελο. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο φάκελος περιέχει τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των αποτελεσμάτων του κυβερνητικού έργου, το σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τα ορόσημα του επόμενου τριμήνου της χώρας.
Ο διάλογος Μητσοτάκη-Σαρμά
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και θα ήθελα να σας παραδώσω έναν ογκώδη φάκελο με στοιχεία που θα βρείτε χρήσιμα όπως τη συνοπτική κυβερνητική πολιτική, διεθνείς υποχρεώσεις και τα ορόσημα του επόμενου τριμήνου. Το επιτελικό κράτος διασφαλίζει τη συνέχεια του Κράτους. Πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση να γίνει με όλους τους κανόνες που επιβάλει η συνέχιση του κράτους. Θα είμαι στη διάθεσή σας.
Ιωάννης Σαρμάς: Ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε η κυβέρνηση αυτή θα είναι υπηρεσιακή αλλά και για να εφαρμόσει το νόμο μέχρι να έρθει ο πρωθυπουργός από τη λαϊκή βούληση. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και να εξασφαλίσει πως θα συνεχιστεί η εκτελεστική λειτουργία του κράτους.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης παρέδωσε και μία επιστολή προς τον κ. Σαρμά, στον οποίο τόνισε ότι παρότι τα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι για ορισμένο χρόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρόκειται για μια κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και συνεπώς απαιτείται η μέριμνα ώστε η μετάβαση να γίνεται με τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλει.
Αναλυτικά η επιστολή:
Επιδίωξή μου ήταν, από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, η εμπέδωση διαδικασιών και κανόνων που θα εγγυώνται τη θεσμική μνήμη και συνέχεια στην απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ο νόμος για το επιτελικό κράτος υπηρετεί ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία συνέπειας και συνέχειας ώστε να υπάρχει μεσομακροπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός, έγκαιρος ρυθμιστικός προγραμματισμός, αναβαθμισμένη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λογοδοσία προς τους πολίτες και επαρκής ετοιμότητα από κάθε κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις εθνικές και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.
α) Συνοπτική παρουσίαση του ρόλου, των λειτουργιών και των παραχθέντων αποτελεσμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης,
β) Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του 2023 όπως συντάχθηκε κατ’ εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 4622/2019,
γ) Συνολικό σημείωμα με διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καθώς και κανονιστικές αποφάσεις, οι οποίες μέλλει να εκδοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία τον μήνα Ιούνιο.
δ) Αρχείο με τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου των ετησίων σχεδίων δράσης των Υπουργείων.
Επιπροσθέτως, θα επιθυμούσα να σας ενημερώσω πως εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. Ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύνανται να ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες, αλλαγές και πράξεις της διοίκησης για τα ορόσημα και τα παραδοτέα αυτών, τα οποία κατατέθηκαν ως επιτευχθέντα από τις Ελληνικές Αρχές στις αρχές Μαΐου. Η οποιαδήποτε πρόσθετη τεκμηρίωση που αφορά μεταρρυθμιστικά ορόσημα πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.
Επίσης, για τον Ιούνιο προγραμματίζονται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών, υπό τον Συντονισμό της Γενικής Γραμματείας, με τα αντίστοιχα κλιμάκια των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ESM), στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της μετα-προγραμματικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στο τέλος τους τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών με τους ομολόγους τους του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αυτές τις ημέρες δημοσιεύονται η Εθνική Έκθεση (Country Report) και οι Εθνικές Συστάσεις (Country Specific Recommendations) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί των οποίων θα προβεί σε σχολιασμό η ελληνική κυβέρνηση δια της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Τέλος, εντός του Ιουνίου θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου για το τρέχον έτος.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως διατηρούνται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, και είναι στη διάθεσή σας, τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων για το 2023, αναφορά με τις εκκρεμότητες έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας κάθε Υπουργείου και αναφορά με τις παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κάθε Υπουργείου.
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και ο Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, μαζί με τα στελέχη των υπηρεσιών τους, είναι στην απόλυτη διάθεση σας για την επιβοήθηση του έργου σας καθώς και για την ενημέρωσή σας για οιοδήποτε θέμα κρίνετε σκόπιμο.
Σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία!
Κυριάκος Μητσοτάκης
Νωρίτερα ο Ιωάννης Σαρμάς στις 16:00 πέρασε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και ορκίστηκε ως ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ο κ. Σαρμάς ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ενώ θα ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στην αίθουσα των διαπιστευτηρίων βρισκόταν η σύζυγος του κ. Σαρμά και οι δυο γιοί τους. Επίσης, ο μέλλων υπουργός Επικράτειας και ανώτατος δικαστικός, Βασίλης Σκουρής και μέλλουσα γενική γραμματέας της κυβέρνησης και καθηγήτρια Νομικής, Εύα Παπαπετροπούλου – Ταλιαδούρου.
Δείτε το βίντεο:
Ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός σε λίγη ώρα αναμένεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπουργοί αναμένονται να ορκιστούν την Παρασκευή το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο ανήκουν σε ακαδημαϊκούς χώρους, με μακρά εμπειρία και θητεία στο αντικείμενο που αναμένεται να αναλάβουν.
Κρισιμότερα θεωρούνται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας λόγω των Τουρκικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή 28 Μαΐου. Όπως όλα δείχνουν, ο Πρέσβης ε.τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία, Βασίλης Κασκαρέλης προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών, ενώ το υπουργείο Άμυνας, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει ο υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής. Την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα αναλάβει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Σιακαντάρης.
Την θέση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα πάρει ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ενώ στο κρίσιμο λόγω της αντιπυρικής περιόδου Πολιτικής Προστασίας μοιάζει να «κλειδώνει» ο νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς. Επιπλέον, βέβαιο θεωρείται ότι η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου θα ορκιστεί υπουργός Υγείας. Στην θέση της θα παραμείνει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού για να «τρέξει» τις εκλογές. Την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ακούγεται πως θα αναλάβει ο νυν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης.
Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Υγείας το ‘12, Χρήστος Κίττας. Ο καθηγητής Νομικής, Φίλιππος Σπυρόπουλος ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας (‘08-’14), Ελένη Λούρη, βολιδοσκοπείται για το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς
Ο σημερινός πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο της δικαιοσύνης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το 1986 συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συμπληρώνοντας και στις δύο κατευθύνσεις την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων.
Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρέτησε ως δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1987 έως το 1993 και στη συνέχεια βρέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο υπηρετεί από τη θέση του προέδρου από το 2019.
Γεννημένος στην Κω το 1957 και πατέρας δύο παιδιών, ο Ιωάννης Σαρμάς ξεκίνησε τη φοιτητική του ζωή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοιτώντας με άριστα.
Ο επόμενος «κύκλος» της ζωής του τον βρίσκει στη Γαλλία, όπου με υποτροφίες από τη γαλλική κυβέρνηση και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), το δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985).
Συνέχισε να σπουδάζει στη Γαλλία, εκπονώντας διδακτορική διατριβή, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός. Χαράσσοντας τη διαδρομή του εκτός από το ΣτΕ, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έφτασε μέχρι την κορυφαία θέση του προέδρου, έχει διατελέσει μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ έχει διδάξει και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
«Δίκαιος και αποτελεσματικός»
Στα χρόνια της προεδρίας του Ιωάννη Σαρμά ψηφίστηκαν από τη Βουλή -με ευρεία πλειοψηφία- οι νόμοι 4700/2020 (Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και 4820/2021 (Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου).
Συνάδελφοι του κ. Σαρμά τον χαρακτηρίζουν ως έναν δικαστικό ιδιαίτερα οργανωτικό και μεθοδικό. Με αυτά τα χαρακτηριστικά κατάφερε άλλωστε να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις εκκρεμείς υποθέσεις που υπήρχαν στο Γ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν ήταν στην προεδρία του, από 30.000 σε λιγότερες από 8.000 υποθέσεις.
Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους νέους συναδέλφους του στη διάρκεια της ορκωμοσίας των νεοεισαχθέντων σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, δεν αρκεί ένας δικαστής να είναι δίκαιος, πρέπει επίσης να είναι και αποτελεσματικός.
Όπως είχε σημειώσει ο κ. Σαρμάς ο δικαστικός λειτουργός θα πρέπει να διαχειρίζεται τον χρόνο ενασχόλησής του με κάθε υπόθεση, ώστε η δικαιοσύνη να απονέμεται σε εύλογη προθεσμία, όπως απαιτείται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Ειδήσεις σήμερα
Qatargate: Ελεύθερη χωρίς βραχιολάκι η Εύα Καϊλή
Εκλογές 2023: Αποσύρονται οι «Κ.Ο.Τ.Ε.Σ» από τις κάλπες του Ιουνίου – Στηρίζουν ΚΚΕ