Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «βεβαίως, πώς δεν μπορούμε να έχουμε;». Διευκρίνισε πάντως, ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα.
Στην ίδια συζήτηση ο Ν. Φίλης υποστήριξε ότι στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι οι άνθρωποι, Πομάκοι και τσιγγάνοι».
Στο σχόλιο του παριστάμενου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελου Συρίγου, ότι «ο υποψήφιος βουλευτής σας λέει διαρκώς ότι έχουμε τουρκική μειονότητα», ο Νίκος Φίλης απάντησε υποστηρίζοντας ότι «δεν λέει αυτό» και συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να γίνει απογραφή μειονοτήτων στην περιοχή».
Όταν, δε, ο Α. Συρίγος σημειώνει ότι «από το 1951 δεν γίνονται απογραφές μειονοτήτων στην Ελλάδα», ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός είπε ότι «η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων μιλά για απογραφές» και αφετέρου ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν έχει κυρωθεί».
«Και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά αυτός που εξελέγη στη Ροδόπη λέει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα» επέμεινε ο Άγγελος Συρίγος με τον Νίκο Φίλη να του απαντά «σημασία έχει άλλο, ότι τον διώκουμε επειδή έχει μια άποψη».
Υπενθυμίζεται ότι ειδική αναφορά στις θέσεις του Νίκου Φίλη για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη έκανε πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο σε ανάρτησή του σημείωσε ότι «στη Ροδόπη δεν κερδίσαμε εμείς αλλά το τουρκικό προξενείο».
Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το πράγμα.
Μπορούμε να έχουμε υποψήφιο που υποστηρίζει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα. Αποκαλυπτικός Φίλης! pic.twitter.com/FX2QydsKpH
— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) June 8, 2023
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Άγη Τάτση, να ζητά αποπομπή του πρώην υπουργού από τα ψηφοδέλτια των εκλογών του Ιουνίου κάνοντας λόγο για «5η φάλαγγα». Σύμφωνα με τον κ. Τάτση στόχος της ομάδας αυτής, στην οποία εντάσσει τον Νίκο Φίλη, είναι «η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους».
Κατά τον ίδιο, δε, «δεν προκαλεί βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν καμιά έκπληξη, όταν αυτή η ομάδα σε κεντρική επιτροπή, ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια!».
Αναλυτικά ο Άγης Τάτσης γράφει:
«Μην τσιμπάτε!
Η 5η φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς το συνθετικό Προοδευτική Συμμαχία) δίνει αγώνα επιβίωσης. Στόχος της είναι η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά δίνουν αγώνα έτσι ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων.
Έτσι λοιπόν για το συγκεκριμένο “σύντροφο” δεν υπάρχει κανένα θέμα, αν κάποιος δηλώνει ότι στην Θράκη υπάρχει “τουρκική μειονότητα”. Δηλαδή για τον συγκεκριμένο δεν υπάρχει κανένα θέμα για το αν κάποιος ισχυρίζεται ότι ουσιώδη στοιχεία της συνθήκης της Λωζάνης δεν τυγχάνουν εφαρμογής στην Θράκη.
Φαντάζομαι ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων.
Δεν προκαλεί βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν καμιά έκπληξη, όταν αυτή η ομάδα σε κεντρική επιτροπή, ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια !
Η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε αυτό το οργανωμένο σχέδιο είναι η ελάχιστη πράξη αντίστασης.»
Ροδόπη: Πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «καίει» Τσίπρα και συγχαίρει Μητσοτάκη – «Δεν κερδίσαμε εμείς, αλλά το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής»
Ο αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί και εμπεριέχει και εσωκομματικά πυρά. Μετά την ανάρτηση της Ελένης Λαφτσή, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δήμου Κομοτηνής, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και είχε κάνει λόγο για «παρέμβαση» του τουρκικού προξενείου στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη με αφορμή την εκλογή του Οζγκιούρ, τη σκυτάλη έλαβε για το ίδιο ζήτημα ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, πρώην μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης και πρώην αναπληρωτής συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Κομοτηνής.
Ροδόπη: Η καταγγελία του πρώην στελέχους
Ο Θανάσης Καλογιαντσίδης, ο οποίος παραιτήθηκε, όπως είχε δηλώσει, από τη θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, «ανθρωποφαγίες, μηχανισμούς, εσωστρέφεια» και «παράδοση στο Προξενείο», είχε προβεί σε ανάρτηση την Κυριακή, στην οποία έκανε λόγο για επικράτηση στο νομό Ροδόπης του τουρκικού προξενείου, με τον Φερχάτ, σύμφωνα με τον ίδιο, να πριμοδοτείται «με συμπαγώς κατευθυνόμενη ψήφο», έναντι του συνυποψηφίου του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου.
Στην ανάρτησή του, ο Θανάσης Καλογιαντσίδης ανέφερε συγκεκριμένα:
Σε σχέση πάντως με την κομματική ιδιότητα του Θανάση Καλογιαντσίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει πως αυτή «είναι σε αναστολή από τον Δεκέμβριο για την αντικομματική του συμπεριφορά και δεν παραιτήθηκε όπως ο ίδιος αναφέρει». Χαρακτήριζε, δε, «ψευδή και ανυπόστατα», τα όσα κατήγγειλε στην ανάρτησή του τότε για τη λειτουργία της κομματικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη.
Καλογιαντσίδης: «Δυστυχώς, ο Μητσοτάκης είχε δίκιο…»
Ο κ. Καλογιαντσίδης σε άλλη ανάρτηση στο Facebook εξαπέλυσε πυρά με στόχο τον Νίκο Φίλη για την εκλογή του Οζγκιούρ Φερχάτ, κάνοντας λόγο για «τουρκοτουρκική προεκλογική εκστρατεία» του εκλεγμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Ροδόπης, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «φίλα προσκείμενο» στο κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, MHP.
Στην ανάρτησή του, ο Θανάσης Καλογιαντσίδης αναφέρει:
«Ο Νίκος Φίλης, εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών της εσωκομματικής τάσης της λεγόμενης “Ομπρέλας” εντός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., άστραψε και βρόντηξε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και προς υπεράσπιση του Οζγκιούρ Φερχάτ. Ειλικρινώς απορούμε.
Ο κύριος Φίλης:
Δεν πήρε χαμπάρι πως ο “σύντροφος Οζγκιούρ” έκανε τουρκοτουρκική προεκλογική εκστρατεία;
- Γνωρίζει πως ο σύντροφός του συχνότατα παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις, τελετές κτλ παρακρατικών δομών που η Τουρκία συντηρεί εντός της Ελλάδος; Συμφωνεί με αυτές τις ενέργειες;
- Γνωρίζει ο κ. Φίλης, πως ο -δικός τους!- μέχρι πρότινος βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Δημήτρης Χαρίτου, σε συνέντευξή του σε τοπικό ΜΜΕ (Xronos Media Group) “φωτογράφισε” τον “σύντροφο Οζγκιούρ” θέτοντας το δίλημμα πως, εάν οι πολίτες τον επιλέξουν, θα είναι βουλευτής “… που θα κινείται εξωθεσμικά και θα δίνει πρώτα λόγο σε μηχανισμούς, σε παράκεντρα, άλλες δομές, για λογαριασμό ξένων χωρών”;
- Δεν γνωρίζει πως ο “σύντροφος Οζγκιούρ” μίλησε σε τουρκικό σταθμό ο οποίος μάλλον δεν είναι και πολύ Αριστερός, αφού θεωρείται φίλα προσκείμενος προς το τουρκικό κόμμα MHP (σσ “Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης”) του γνωστού τούρκου νεοφασίστα Ντεβλέτ Μπαχτσελί (Devlet Bahçeli), γνωστού και ως κόμματος των “Γκρίζων Λύκων”;
- Μάλλον δεν άκουσε, δεν διάβασε καν ο κύριος Φίλης την ανακοίνωση της κυρίας Ελένης Λαφτσή, παλαιού στελέχους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή», η οποία μεταξύ άλλων έγραψε: “Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη!… Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!”
- Ο κύριος Φίλης μιλά για “υποδαύλιση εθνοτικού μίσους”! Ποιος την πράττει; Εκείνοι που περιγράφουν την κατάσταση ή εκείνοι που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την Ελληνική Δημοκρατία;
- Είναι πολιτικά σύνηθες, όσο και απαράδεκτο, κάποιος ν’ απευθύνεται στους ψηφοφόρους ποντάροντας στην άγνοιά τους. Τι πιο λογικό από το να μη γνωρίζει ο Αθηναίος ή Νησιώτης ψηφοφόρος τα της Ροδόπης; Ο υπεύθυνος πολιτικός ωστόσο οφείλει να γνωρίζει και να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για μικροκομματικά οφέλη και εν προκειμένω, δυστυχώς, ο Μητσοτάκης είπε την αλήθεια, ενώ ο κύριος Φίλης φαίνεται να σπεκουλάρει κομματικά πάνω σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος.
- Και θέτουμε ένα τελευταίο ερώτημα; Τελικώς, αυτό το κόμμα ποιος το διοικεί; Η ηγεσία του ή οι δικαιωματιστές του 3%;
Παραθέτουμε απόσπασμα των όσων είπε ο κύριος Φίλης:
‘Ενθαρρυμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα η Ν.Δ. και τα στελέχη της βγάζουν στην επιφάνεια το πραγματικό τους πρόσωπο. Εκείνο του κοινωνικού αυτοματισμού και της ανθρωποφαγίας, χαρακτηρίζοντας ”ντεμοντέ” τις αγωνίες για τους πλειστηριασμούς και τα εργατικά ατυχήματα.
Μαζί, και το άλλο πρόσωπο: του επικίνδυνου τουρκοφαγικού εθνικισμού απέναντι στους μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ. Μάλιστα, αυτή η επίθεση απέναντι στο σύντροφό μας Οζγκιούρ Φερχάτ (Ferhat Özgür) στη Ροδόπη καθοδηγείται από τον ίδιο τον Μητσοτάκη και τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Σκέρτσο και έχει καθαρά εμφυλιοπολεμικό χαρακτήρα.
Σκληρά αντιδραστικός λόγος και ΚΥΠατζίδικοι – ασφαλίτικοι ισχυρισμοί απέναντι στον σ. Οζγκιούρ, σημαίνουν επιδίωξη κρίσης και όξυνσης στις σχέσεις της Ελλάδας με τη μουσουλμανική μειονότητα. Σημαίνουν υποδαύλιση εθνοτικού μίσους και ”βούτυρο” στο ψωμί της τουρκικής ηγεσίας να εγείρει ζητήματα σχετικά με τη μειονότητα. Αυτό θέλει η Ν.Δ; Αυτό θέλει ο κ. Μητσοτάκης;”, απαντώντας ο ίδιος, ”δυστυχώς, η απάντηση είναι ΝΑΙ”».
Μητσοτάκης: Στη Ροδόπη υπήρξε ανοικτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου
Η ΝΔ μιλά ανοικτά για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στα αποτελέσματα των εκλογών στη Ροδόπη, υπέρ του μουσουλμάνου υποψηφίου.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ευθέως στη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή ότι το τουρκικό προξενείο παρενέβη υπέρ του Οζγκιούρ.
«Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα» τόνισε, για να προσθέσει:
«Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα. Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους Χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους».