Αυτή τη στιγμή στο κομμάτι των εκκρεμοτήτων του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. βρίσκονται οι δύο εκκρεμότητες που θα κλείσουν έτσι και αλλιώς με τη διάλυση της Βουλής, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα γίνει το Σάββατο 22 Απριλίου. Η πρώτη από αυτές αφορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Είναι μια φαινομενικά τυπική εκκρεμότητα, αλλά έχει αρκετές παραμέτρους, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει με τα πρόσωπα που θα τοποθετήσει να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση του κόμματος, αλλά και τη «νέα εικόνα» που θα έχει η κυβέρνηση στην περίπτωση που κερδίσει εκ νέου τις εκλογές. Στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. είχε εκλέξει τους: Παναγιώτη Πικραμμένο, Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργο Γεραπετρίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και Χρήστο Ταραντίλη.
Ο μόνος που για την ώρα θεωρείται «σίγουρος» σε αυτό το ψηφοδέλτιο είναι ο Θόδωρος Σκυλακάκης που είχε μπει στο ψηφοδέλτιο ως πρώτος αναπληρωματικός στη θέση της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος από το Επικρατείας ήδη έχει ανακοινωθεί ως υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών και… τρέχει για το σταυρό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι πρόθεσή του είναι να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στο Επικρατείας. Τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα είναι η Σοφία Μπεκατώρου, η ολυμπιονίκης που στην ουσία ξεκίνησε το κίνημα Metoo στην Ελλάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αλλά και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς). Βέβαια ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και πάντα οι αποφάσεις του κρύβουν εκπλήξεις. Εκείνο που έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους είναι ότι θέλει το ψηφοδέλτιο να έχει άρωμα γυναίκας.
Ονομα που έχει ακουστεί για να εκπροσωπήσει τους απόδημους είναι αυτό του Κύπριου υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη.
Τασούλας για χρηματοδοτήσεις Βουλής: «Υπογράφηκαν πριν παραδώσω και ήταν σε ομοφωνία»
Το δεύτερο που ακολουθεί στην ατζέντα των εκκρεμοτήτων του κ. Μητσοτάκη είναι ο προγραμματισμός των περιοδειών του και οι περιοχές όπου σκοπεύει να ρίξει το βάρος της η Ν.Δ. Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να βρεθεί στην Κέρκυρα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι στο σχεδιασμό του είναι και οι μονοεδρικές των Ιονίων Νήσων: Λευκάδα και Κεφαλλονιά. Και αυτό γιατί είναι σημαντικό να τις κρατήσει η Ν.Δ. στο πλαίσιο της στρατηγικής της αυτοδυναμίας.
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν καθοριστικές τις δημοσκοπήσεις που θα γίνουν μετά το Πάσχα. Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι θα φανεί εάν αυτή η τάση επιστροφής ψηφοφόρων, που μετά την τραγωδία των Τεμπών είχαν μετακινηθεί στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, από τη μια παγιώνεται και από την άλλη συνεχίζεται. Κάτι τέτοιο το Μαξίμου πιστεύει πως είναι πιθανό αλλά και σημαντικό για το αφήγημα του 35% που θεωρείται κρίσιμο στους σχεδιασμούς για την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Από την άλλη στην Πειραιώς εκτιμούν ότι από εδώ και πέρα οι δημοσκοπήσεις μόνο θετικές θα είναι για την κυβέρνηση, καθώς πιστεύουν πως όσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται τόσο περισσότερο θα φαίνεται η γύμνια των επιχειρημάτων του και η στρατηγική του που θυμίζει τα όσα υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 αλλά ποτέ δεν υλοποίησε.
Τέλος, μπορεί να μην το… φωνάζουν, αλλά στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι, εάν ανάψει πράσινο για την επενδυτική βαθμίδα, αυτό θα ενισχύσει το ισχυρό χαρτί που «παίζει» το Μαξίμου και αφορά στην πορεία της οικονομίας.
Η οδηγία Μητσοτάκη προς τους βουλευτές
Να βρεθούν κοντά στους ψηφοφόρους τους είναι η… οδηγία που έδωσε στους βουλευτές και στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, με αφορμή την επιστροφή τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. «Επικοινωνήστε το έργο που έχουμε παραγάγει, ενημερώστε τους πολίτες», τους είπε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς εκτιμά ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία ώστε πριν ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία να γίνει μια πρώτη «επαφή» σε ένα ουδέτερο θεωρητικά πολιτικό χρόνο. Εξάλλου αυτό είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός και από τους υπουργούς του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι έχει παραχθεί «πλούσιο έργο», που είναι η ώρα να επικοινωνηθεί διά ζώσης με τους πολίτες. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό της ακρίβειας, αλλά όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, ακόμη και σε αυτό πήρε αποφάσεις με τις οποίες στήριξε τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.