Όπως ανέφερε η κυρία Μιχαηλίδου, στόχος είναι με αυτήν τη συμβολική ιστορία να αναδειχθεί η σπουδαιότητα και η αξία της αναδοχής, να μάθουμε τι είναι η αναδοχή, να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και να γίνουμε ανάδοχοι.
«Για εμάς, η σημασία της αναδοχής είναι τεράστια», σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας, δίνοντας έμφαση στον καθοριστικό της ρόλο στην αποϊδρυματοποίηση. Τόνισε ότι οι δομές, όσο υπεύθυνες κι αν είναι, δεν μπορούν να αναπληρώσουν αυτό που προσφέρει μια οικογένεια στα παιδιά.
Η κυρία Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία, διότι τα παιδιά που προορίζονται για αναδοχή έχουν οικογένεια, χρειάστηκε, όμως εισαγγελική παρέμβαση για να απομακρυνθούν από αυτή λόγω κακοποιητικών ή άλλων παραβατικών συμπεριφορών ενός ή και των δύο γονιών. Όπως είπε, το 2021, στην Αττική, 166 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν σε δομές παιδικής προστασίας. «Αυτό που θέλουμε είναι για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να απομακρύνεται ένα παιδί από τη βιολογική οικογένειά του, να μην πηγαίνει σε δομή, όσο καλή κι αν είναι αυτή, να πηγαίνει σε ανάδοχη οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας.
Η κυρία Μιχαηλίδου παρουσίασε ορισμένα στοιχεία που αφορούν τις υιοθεσίες και τις αναδοχές, επισημαίνοντας ότι σήμερα 1.400 παιδιά ζουν σε δομές παιδικής προστασίας. «Από αυτά, αν εξαιρέσουμε παιδιά που πρόκειται να επιστρέψουν στη βιολογική οικογένειά τους ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, απομένουν 700 παιδιά, από τα οποία μόνο τα 100 προορίζονται για υιοθεσία και τα υπόλοιπα 600 παιδιά είναι κατάλληλα μόνο για αναδοχή» απαρίθμησε η υφυπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα που εμφανίζει το εθνικό μητρώο υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων είναι πλήρως αντεστραμμένη. Ενδεικτικά, σημείωσε ότι από τις περίπου 1.500 αιτήσεις, μόνο 28 είναι για αναδοχή, εκατοστιαία λιγότερο από το 2%. «Άρα καλούμαστε να μετατρέψουμε αυτήν την πολιτική προτεραιότητα σε κοινωνική προτεραιότητα. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα» υπογράμμισε η κυρία Μιχαηλίδου.
Η υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις ενέργειες τις οποίες έχει υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ξεκινώντας από την ολοκλήρωση της καταγραφής των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα.
Παράλληλα, διευρύνθηκαν τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε πολίτες από 25 έως και 75 ετών. «Διευρύναμε τα ηλικιακά όρια για το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες οικογενειακής αποκατάστασης για τα ίδια τα παιδιά», εξήγησε η κυρία Μιχαηλίδου.
Προς την ίδια κατεύθυνση, τόνισε, δόθηκε δικαίωμα στην αναδοχή σε οροθετικούς και σε πάσχοντες από ηπατίτιδα Β, αλλά και σε οικογένειες με βιολογικά παιδιά με αναπηρία, οι οποίες μπορούν να γίνουν κι αυτές ανάδοχες.
Η υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι χορηγείται μηνιαία οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες και συμπλήρωσε ότι πλέον το σύστημα είναι πλήρως ηλεκτρονικό, ενώ παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται μέσα από την ιστοσελίδα paidi.gov.gr για κάθε ζήτημα που αφορά στο παιδί.
Ολοκληρώνοντας τον σύντομο απολογισμό, η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε ότι από την έναρξη της λειτουργίας του νέου συστήματος αναδοχών και υιοθεσιών έχουν βγει από τα ιδρύματα περίπου 940 παιδιά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στην προσπάθεια αυτή να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα «η κοινωνία πρέπει να σταθεί δίπλα μας και γι’ αυτό, θα πρέπει να απευθυνθούμε σ’ αυτή και να ζητήσουμε τη συμμετοχή της. Για να πετύχουμε, πρέπει η αποϊδρυματοποίηση από πολιτική προτεραιότητα, που είναι σήμερα, να εξελιχθεί σε κοινωνική προτεραιότητα» επέμεινε η κυρία Μιχαηλίδου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν επίσης η Ειδική Παιδικής Προστασίας της UNICEF Ελλάδας Μαριέλα Μιχαηλίδου, ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και ο εικονογράφος Κωστής Παπαθεοδώρου, που τόνισαν ότι στόχος είναι μέσα από το παραμύθι «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου» να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τον θεσμό της αναδοχής.
Η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα έδωσε φωνή στους ήρωες του παραμυθιού, διαβάζοντάς το. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.
Ειδήσεις σήμερα
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Συναγερμός για τα τρία πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα
Βόλος: Χτυπημένη μεταφέρθηκε έγκυος στο νοσοκομείο – Συνελήφθη ο άνδρας της
Μόνο «έξω οι βάσεις» δεν είπε ο Τσίπρας στη Βουλή
Eurovision 2022: Οι 25 χώρες του τελικού – Σε ποια θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα