Είπε πως πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της ήττας στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ απέδωσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι από το 2012 δεν κατάφερε να αποκτήσει ιδεολογική ενότητα και δεν κατάφερε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα.
Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει σε ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις, ταυτότητα και συγκεκριμένη φυσιογνωμία.
Σημείωσε πως έχει καταθέσει πρόταση για το πώς θα πρέπει να πορευτεί το κόμμα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος και πως δεν θα συμμετάσχει σε εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.
Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει σε ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις, ταυτότητα και συγκεκριμένη φυσιογνωμία
Όσον αφορά το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα των εκλογών τόσο του Μαΐου όσο και του Ιουνίου, ο κ. Τεμπονέρας, ο οποίος ήταν μέλος της εκλογικής επιτροπής στις δεύτερες κάλπες, είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε απλώς, έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα. Ένα κόμμα έχασε το 50% της εκλογικής του δύναμης και δεν μπορούμε να λέμε ότι ευθύνεται η απλή αναλογική ή τα ΜΜΕ».
Πλην της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, των οποίων η βάση υποστήριξης φέρεται να εφάπτεται σε ορισμένα σημεία, για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρονται να ενδιαφέρονται οι Παύλος Πολάκης, Ρένα Δούρου και Νικόλας Φαραντούρης, ενώ το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δεν απέκλεισε χθες και ο Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «πρέπει να αφοσιωθούμε στο πού πρέπει να πάει το κόμμα. Δεν θα κάνω καμία κουβέντα για τα πρόσωπα». «Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στο ποιες πολιτικές επιλογές θα κάνουμε και ποιες πολιτικές θα ακολουθήσουμε, δεν θα πω τίποτα ούτε για μένα ούτε για πρόσωπα», παρατήρησε.
«Όταν πήγαμε στο 35% πήγαμε γιατί πείσαμε κεντρώους και μετριοπαθείς να έρθουν στην κάλπη μας» πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς και συνέχισε: «Μήπως πονέσαμε και πληγώσαμε την μεσαία τάξη; Μήπως πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς να ξανακερδίσουμε την μεσαία τάξη; Ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος έχει τη αίσθηση ότι ανήκει στη μεσαία τάξη, ανεξάρτητα εάν ανήκει σε αυτή ή όχι. Πυξίδα μας είναι η επικαιροποιημένη ταυτότητά μας, είμαστε ένα κόμμα που εκτείνεται από την ριζοσπαστική Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο».
Από πλευράς του, ο πρώην Υπουργός, Δημήτρης Βίτσας εκτίμησε πως «δεν υπήρχε η αναγκαία συλλογικότητα, κάποτε είχαμε πολύ υψηλότερα επίπεδα στο εγγύς παρελθόν» στον ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε στο γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου πως «δεν πιστεύω ότι φοβούνται και δεν ανακοινώνουν υποψηφιότητα. Το να το σκέφτονται είναι φυσιολογικό γιατί κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει με ήττα στις ευρωεκλογές, λέω εγώ, και σμίκρυνση του κόμματος».
Μεταναστευτικό – Απάντηση Μαρινάκη σε Ερντογάν για την Πύλο: Ποιος μιλάει…
ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκαν τα συντροφικά «μαχαιρώματα» – Στο στόχαστρο το επιτελείο του Τσίπρα