Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλαρότητα στις υπόλοιπες 14 ημέρες «θα ήταν όντως καταστροφική, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος». Ο τ. υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει οποιαδήποτε σενάρια για «Πρέσπες του Αιγαίου» και μιλά για την επόμενη ημέρα στα Ελληνοτουρκικά. Τέλος, αναφερόμενος στις προτεραιότητες, ο κ. Δένδιας υποστηρίζει: «Η Ν.Δ. είναι ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα και αυτό θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη και η επόμενη κυβέρνησή της».
Στην Τουρκία είδαμε τον πρόεδρο Ερντογάν να σχηματίζει μια νέα κυβέρνηση, αφήνοντας έξω τον «φίλο» σας Τσαβούσογλου αλλά και άλλους υπουργούς. Οπως τον Ακάρ, τον Σοϊλού. Πρώτα από όλα, πείτε μας εάν θεωρείτε ότι αυτό σημαίνει αλλαγή στρατηγικής της Αγκυρας και, δεύτερον, εάν πιστεύετε ότι «πλήρωσε» τα όσα συνέβησαν μεταξύ σας σε αυτήν την περιβόητη συνέντευξη Τύπου.
Εξυπακούεται ότι ο πρόεδρος οιασδήποτε κυβέρνησης σε κάθε σημείο του πλανήτη έχει το απόλυτο δικαίωμα, πολύ δε περισσότερο μετά από μια νωπή λαϊκή εντολή, να επιλέγει τη σύνθεσή της με τα πρόσωπα που κρίνει ο ίδιος ότι θα είναι πιο αποδοτικά. Το τι συνεπάγονται οι αλλαγές αυτές στις οποίες αναφέρεστε σε επίπεδο προσώπων εκτιμώ ότι είναι πρόωρο να το αποτιμήσουμε όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σίγουρα παίζουν ρόλο οι προσωπικότητες και οι ατομικές ιδιοσυγκρασίες, αλλά αδιαμφισβήτητα παίζει ρόλο και η κεντρική κατευθυντήρια οδηγία που θα δώσει ο πρόεδρος Ερντογάν. Εύχομαι και ελπίζω να είναι στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στον οποίο θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, να πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήσαμε με τον φίλο μου όντως Μεβλούτ Ταβούσογλου μετά τους σεισμούς στην Τουρκία. Θα ήθελα πάντως να υπενθυμίσω ότι ο κ. Τσαβούσογλου διετέλεσε επί 8 συναπτά έτη υπουργός Εξωτερικών και συνολικά 9 έτη. Συνεπώς, η αντικατάστασή του δεν προσφέρεται από μόνη της για σενάρια και συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να προδικάζουμε τις εξελίξεις είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Και για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο σενάριο.
Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο να στήνεται μια… νέα «Μαρία» στις νησίδες. Εκτιμάτε ότι η ένταση στα σύνορα επιστρέφει;
Βέβαιο είναι αυτή τη στιγμή ότι το μεσοδιάστημα μεταξύ εκλογικών αναμετρήσεων στις δύο χώρες ταυτοχρόνως λειτούργησε σαν έναυσμα σε εγκληματικά κυκλώματα από την άλλη γραμμή των συνόρων, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο και την πιθανή απώλεια ζωών. Δεν μπορώ να αποκλείσω όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει και προσπάθεια εκμετάλλευσης μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως επίσης το ενδεχόμενο υβριδικών απειλών ή και προβοκάτσιας σε συγκεκριμένο σημείο κοντά στη μεθοριακή γραμμή. Για τον ίδιο λόγο χρειάζεται απόλυτη επαγρύπνηση και προσοχή. Οπως χρειάζεται και στοιχειώδες κλίμα εθνικής συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, παρά την προεκλογική περίοδο, ώστε να μη γίνει αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής διαμάχης το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως συνέβη με την περίπτωση της «Μαρίας» στην οποία αναφερθήκατε. Είμαι βέβαιος ότι «έχουν γνώση οι φύλακες» τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Πιστεύετε ότι οι αλλαγές στην Τουρκία είναι μια κίνηση που προϋποθέτει και εδώ αλλαγές υπουργών, για να μπούμε σε έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τους απέναντι; Κάποιοι έχουν κάνει λόγο για «Πρέσπες του Αιγαίου».
Είναι προφανές, όσον αφορά στην Ελλάδα, ότι αν και πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σύστημα από αυτό της Τουρκίας, οι επιλογές προσώπων για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο αποτελούν συνταγματική προνομία και στη χώρα μας του προέδρου της κυβέρνησης, δηλαδή του πρωθυπουργού. Δεν εκτιμώ όμως ότι το κριτήριο θα είναι αυτό στο οποίο αναφέρεστε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν άλλωστε σταθερά επί 4 χρόνια υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για τη μοναδική διαφορά μας. Σας υπενθυμίζω όμως ότι ήταν και η κυβέρνηση που έδωσε απαντήσεις όπου και όποτε χρειάσθηκε και κινήθηκε με αυτοπεποίθηση στα εθνικά μας θέματα, διευρύνοντας τις συμμαχίες μας και εκσυγχρονίζοντας μετά από πολλά χρόνια το αμυντικό οπλοστάσιο της χώρας. Σε ό,τι με αφορά, με τη δική του εξουσιοδότηση ενήργησα στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε διεθνή fora ή σε επίπεδο συμμάχων και εταίρων. Αυτό θα συνεχίσει να πράττει και ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, όποιος κι αν είναι αυτός, τηρώντας τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οσον αφορά τέλος στον όρο «Πρέσπες του Αιγαίου», να υπενθυμίσω ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός της κυβέρνησής του και όχι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας τον χρησιμοποίησε. Οπως είναι αυτονόητο και για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους, δεν υπάρχει περιθώριο για «Πρέσπες του Αιγαίου».
Σκέρτσος:Στόχος της κυβέρνησης είναι τα πειθαρχικά του δημοσίου να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες
Είμαστε σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Πού πιστεύετε ότι θα κριθεί η ισχυρή αυτοδυναμία που ζητά η Ν.Δ.;
Η αυτοδυναμία θα κριθεί από την ικανότητά μας να πείσουμε καταρχάς τους πολίτες που ήδη μας ψήφισαν στις 21 Μαΐου, χωρίς το παραμικρό ίχνος αλαζονείας αλλά με σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη, ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να επαναβεβαιώσουν την ψήφο τους στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Ευχής έργον βεβαίως είναι να πείσουμε και πολίτες που για διάφορους λόγους δεν μας ψήφισαν στις 21 Μαΐου ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στις 25 Ιουνίου, αντί για μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας που θα σημάνει η μη επίτευξη αυτοδυναμίας, εν μέσω μάλιστα εξελίξεων στην ευρύτερη γειτονιά μας. Θα πρέπει να αποδείξουμε επίσης στο «αφεντικό» μας, όπως συνηθίζω να λέω τον ελληνικό λαό, ότι η ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν συνεπάγεται «παντοδυναμία» αλλά απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Μήπως το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών σάς… χαλάρωσε;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει εικόνα χαλαρότητας στον κομματικό μηχανισμό, αλλά ούτε και μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που επισκέπτονται όλα τα σημεία της Ελλάδας, όπως και ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσωπικά, όπως γνωρίζετε, πραγματοποιώ συνεχείς εκδηλώσεις στην εκλογική μου περιφέρεια, σαν να εκλέγομαι και πάλι με σταυρό προτίμησης. Αλλωστε, η κάλπη το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδεια και είναι αυτονόητο ότι η εκλογική μάχη ξεκινά πάλι από την αρχή. Αυτό φαίνεται να το έχουμε ενστερνισθεί όλοι μας και έτσι οφείλουμε να συνεχίσουμε. Τυχόν χαλαρότητα σε αυτό το χρονικό σημείο θα ήταν όντως καταστροφική, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
Ακουσα τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι σκέφτεται να κάνει rotation στην κυβέρνηση και κριτήριό του δεν είναι ο αριθμός των σταυρών που πήρε κάποιος στην εκλογική αναμέτρηση. Πώς το ακούσατε εσείς, μια και είχατε ρεκόρ ψήφων;
Ο πρωθυπουργός έχει την προνομία να επιλέγει τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του με τα κριτήρια τα οποία εκείνος θέτει και ορίζει. Μόνο τότε τα πρόσωπα μπορούν να εκφέρουν άποψη. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω σε αυτό. Αυτό το οποίο με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι πώς η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Σε αυτό βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Βεβαίως, η εμπιστοσύνη 100.000 ψηφοφόρων στην υποψηφιότητά μου με καθιστά περήφανο αλλά και υπεύθυνο απέναντί τους.
Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης;
Η επόμενη κυβέρνηση οφείλει με τις ενέργειές της να γυρίσει οριστικά σελίδα σε σχέση με τη δεκαετή κρίση που ταλάνισε τη χώρα. Η Ελλάδα οφείλει να είναι υπερήφανο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γέφυρα όχι μόνο με τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και με τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Μια χώρα με αυτοπεποίθηση που όχι μόνο θα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις, αλλά και θα τις συνδιαμορφώνει. Η επόμενη κυβέρνηση οφείλει όμως να έχει ενσυναίσθηση για τα προβλήματα των πολιτών στην καθημερινότητά τους και να επιδιώξει το συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, με έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που θα έχουν αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Οπως άλλωστε επισημαίνω σε κάθε ευκαιρία, η Ν.Δ. είναι ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα και αυτό θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη και η επόμενη κυβέρνησή της.