Θεωρείτε πιθανό το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου να δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης; Και ποια μπορεί να είναι αυτή;
Είναι ελάχιστα πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν μπορεί να αποκλείεται. Τρία κόμματα μιλούν για δήθεν «προοδευτική» κυβέρνηση, αλλά δεν συμφωνούν σε τίποτα.
Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως αυτά που λένε προεκλογικά δεν ισχύουν μετεκλογικά. Αν επομένως τους βγαίνουν τα κουκιά δεν θα διστάσουν. Γι’ αυτό στην κάλπη της 21ης Μαΐου θα κριθούν τα πάντα. Τόσο η πρότασή μας για αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και η πρόταση της αντιπολίτευσης για «προοδευτική» κυβέρνηση, που ούτε οι ίδιοι ξέρουν ποια είναι και προς τα πού θα πάει.
Γιατί, ενώ βρίσκουν απήχηση οι ιδέες για συνεργασία, η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην αυτοδυναμία;
Οι περισσότερες από τις χώρες που έχουν απλή αναλογική δεν μπορούν να συγκροτήσουν σταθερές κυβερνήσεις και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακυβερνησίας. Η Βουλγαρία σε δύο χρόνια είχε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά κυβέρνηση δεν έχει ακόμη.
Δεν αντέχει κάτι τέτοιο η χώρα μας. Δεν μπορεί στο σημερινό περιβάλλον της διεθνούς αβεβαιότητας και των απρόβλεπτων τουρκικών προκλήσεων, να μην έχει κυβέρνηση που μπορεί να παίρνει γρήγορα τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν μπορεί να έχει μια κυβέρνηση αιχμάλωτη σε κομματικά παζάρια, που μπορεί να παραλύσει ή να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορεί την ώρα μιας μείζονος κρίσης να μην έχει κυβέρνηση που μπορεί να δώσει απαντήσεις.
Γι’ αυτό η αυτοδυναμία δεν είναι ούτε αλαζονεία ούτε κομματική σκοπιμότητα. Είναι εθνική αναγκαιότητα.
Ποια είναι, πιστεύετε, τα διλήμματα για τους πολίτες μπροστά στην κάλπη;
Το κυρίαρχο δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μπορεί να οδηγεί τον τόπο σταθερά μπροστά ή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα που μπορεί να σύρει τη χώρα σε νέα περιπέτεια; Βαδίζουμε σταθερά μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Συνεχίζουμε με σιγουριά ή διακινδυνεύουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά;
Τι θα λέγατε σε ψηφοφόρους που κοιτάζουν σε κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας;
Συμφωνούμε πρώτα απ’ όλα ότι κάναμε λάθη. Τα αναγνωρίζουμε και τα αντιμετωπίζουμε. Δεν τα κρύβουμε και δεν κρυβόμαστε στις δύσκολες ώρες. Δεν λέμε πως ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε λάθος. Δεν λέμε πάλι τα ίδια θα κάναμε.
Σίγουρα, όμως, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά και η πατρίδα μας είναι σήμερα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Και κανένας δεν μπορεί να ξεχνά ότι πηγαίνοντας πιο δεξιά αβαντάρει την αριστερά. Αβαντάρει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους νέας χρεοκοπίας, αστάθειας και παραλυσίας. Αβαντάρει πολιτικές υποχωρήσεων και παραχωρήσεων στις αξιώσεις των γειτόνων μας. Αβαντάρει τους αρνητές της ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων και τους σαμποτέρ του φράχτη στον Εβρο.
Αναφερθήκατε στον φράχτη στον Εβρο. Τι απαντάτε σε όσους θέλουν είτε να μη χρηματοδοτηθεί η επέκτασή του από την Ε.Ε. είτε σε όσους θεωρούν ότι «παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα»;
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Ε.Ε. να μη χρηματοδοτήσει την επέκταση του φράχτη στρέφεται ευθέως εναντίον του Ελληνα φορολογούμενου και ταυτόχρονα επιχειρεί την υπονόμευση ενός έργου εθνικής σημασίας.
Οταν στελέχη του δηλώνουν ότι ο φράχτης παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, διασύρουν τη χώρα και επιδιώκουν έξωθεν παρέμβαση σε βάρος της.
Και, βέβαια, δεν είναι τα μόνα που έγιναν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στα μυθεύματα για τη δήθεν νεκρή Μαρία στον Εβρο, αλλά και οι αβάσιμες καταγγελίες ευρωβουλευτών του για δήθεν επαναπροωθήσεις και δήθεν βιαιότητες του Λιμενικού, που διέσυραν τη χώρα.
Και όλα αυτά δεν συνιστούν απλά και μόνον εθνική εξαίρεση, αλλά σαμποτάζ. Και το ερώτημα είναι τι θέλουν και τι θα έκαναν εάν γίνονταν κυβέρνηση.
Θα ξαναζούσαμε την ντροπή της Μόριας και της Ειδομένης;
Τον κατακλυσμό των νησιών μας από παράτυπους μετανάστες;
Μια χώρα ξέφραγο αμπέλι, στην οποία οι μετανάστες το μεσημέρι λιάζονται και τη νύχτα εξαφανίζονται;
Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη γειτονική Τουρκία και πόσο μπορεί το όποιο αποτέλεσμα να επηρεάσει τα νερά στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο;
Είναι βέβαιο ότι η τουρκική κοινωνία θα βγει από τις εκλογές αυτές εκρηκτικά διχασμένη όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα κι αυτό θα έχει συνέπειες για τις οποίες δεν μπορεί να αδιαφορούμε. Αλλωστε, παρά την αλλαγή τακτικής του τελευταίου διαστήματος, η διεκδικητική στρατηγική της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας παραμένει αναλλοίωτη.
Είναι ωστόσο κρίσιμο αν θα υπάρξει στη γειτονική χώρα μια ηγεσία που θα επιδιώξει επαναπροσέγγιση με την Ε.Ε. και γενικότερα τη Δύση ή την εδραίωση και την περαιτέρω σκλήρυνση του σημερινού καθεστώτος με τη σημαία του οθωμανισμού.
Σε κάθε περίπτωση η δική μας θέση, όπως την έχει ξεκάθαρα διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν και είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία, με απαράβατη όμως προϋπόθεση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις αποκλείονται.
Ειδήσεις σήμερα
Αλβανία: Δεν έχει αφεθεί ελεύθερος ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στήριξη συνταξιούχων μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά