Παράλληλα σημείωσε ότι η ΝΔ βρίσκεται «μόλις δύο μονάδες κάτω από το εκλογικό της ποσοστό, που δεν είναι συνηθισμένο για μια κυβέρνηση στη δεύτερη τετραετία και με όλα αυτά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει».
Για την Αντιπολίτευση τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί περαιτέρω αφού φαίνεται να χάνει άλλες δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Ενώ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είναι πάνω από το εκλογικό τους ποσοστό, που φαίνεται να καρπώνονται αυτά τα δύο κόμματα ένα μέρος από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορούν να αναδιατάξουν το πολιτικό σκηνικό και την κατάταξη των κομμάτων».
Χαρακτήρισε αξιοσημείωτη την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «μοιάζει να είναι αντίφαση ή ένα παράδοξο το γεγονός ότι με τόσα πολλά προβλήματα στο εσωτερικό και με μια κυβέρνηση στη δεύτερη τετραετία της φαίνεται να μην πέφτει, αντίθετα να ενισχύεται και μια Αξιωματική Αντιπολίτευση με καινούργιο αρχηγό φαίνεται να χάνει».
Δίνοντας όμως μια άλλη οπτική του γεγονότος, τόνισε πως «δεν είναι παράδοξο, διότι ακριβώς επειδή είμαστε σε μια περίοδο που δεν είναι ούτε στο ένα άκρο, δηλαδή μια ρόδινη περίοδος που όλα είναι καλά και μπορεί κάποιος να δοκιμάσει μια εναλλακτική επιλογή διαχείρισης, αλλά ούτε και σε μια κατάσταση απόγνωσης η κατάσταση μνημονίων που θέλει ο άλλος να ρισκάρει με κάτι άλλο η επιλογή είναι αυτός που πείθει περισσότερο, αυτός που έχει την καλύτερη διαχειριστική επάρκεια, αυτός που έχει δείξει ότι μπορεί στις δύσκολες στιγμές – όπως αυτή που περνάμε – κρατάει το τιμόνι και να το στρέφει προς τη σωστή κατεύθυνση».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το κόμμα «κατέγραψε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό τον Ιούνιο, άρα και ο πήχης ήταν χαμηλά. Έχει έναν καινούργιο αρχηγό και όλοι θα περίμεναν να δούμε μια αρχική τουλάχιστον εκτόξευση για το πρώτο διάστημα του μέλιτος. Δεν συνέβη αυτό. Βλέπουμε το αντίθετο». Όμως υπογράμμισε πως αυτό «δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη» κάνοντας ειδική αναφορά και στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο αρχηγός αλλά και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, εκτός φυσικά από «έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, τον πρωθυπουργό, που έχει αποδείξει τις ικανότητές του» χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pulse.
Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει χώρος στην Αριστερά για ένα νέο αριστερό κόμμα (στην πιθανότητα που δημιουργήσουν όσοι απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ) ο κ. Αράπογλου τόνισε πως «αυτό θα είναι σωστό να το μετρήσουμε μόνο αν κάτι τέτοιο συμβεί».
Υπενθυμίζοντας πως σε δημοσκόπηση υπήρχε σχετική ερώτηση με το αποτέλεσμα των απαντήσεων των συμμετεχόντων να αποτυπώνουν πως «η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί αρκετά πιθανό το σενάριο σχηματισμού νέου κόμματος».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ο κ. Αράπογλου σημείωσε πως «στον ΣΥΡΙΖΑ έχει λίγο καλύτερη απήχηση απ’ ότι στο ΠΑΣΟΚ ένα τέτοιο σενάριο».
Αναφορικά για τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη) όπου όλοι μαζί μάζεψαν 13% σημείωσε πως εκεί φαίνεται να υπάρχουν μικρές μεταβολές, ενώ η μική αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας ενισχύει λίγο περισσότερο αυτά τα κόμματα και κυρίως την Ελληνική Λύση, ενώ η ενίσχυση της ΝΔ μισή μονάδα αφαιρεί αντίστοιχα από την Ελληνική Λύση. Υπογραμμίζοντας βέβαια πως οι μεταβολές της τάξης της μισής μονάδας δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές , μένοντας όμως στους Σπαρτιάτες που φαίνεται να έχουν κάποιες απώλειες «ίσως λόγω των τελευταίων εξελίξεων των εσωκομματικών τους».
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα 3+2 ονόματα πριν την ανακοίνωση της απόφασης Μητσοτάκη
Τέλος, ο κ. Αράπογλου σημείωσε πως «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για οποιοδήποτε σενάριο ή εξέλιξη» στο πολιτικό σκηνικό ενώ αναφορικά με τα θλεματα που απασχολούν περισσότερο την κοινή γνώμη τόνισε πως στην πρώτη θέση βρίσκεται η ακρίβεια, οι τιμές, η οικονομία γενικότερα. Τονίζοντας πως «όχι μόνο οι 9 στους 10 ανησυχούν αρκετά πολύ, αλλά είναι και ένα θέμα στο οποίο είμαστε περισσότερο απαισιόδοξοι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα». Στην ατζέντα της επικαιρότητας βρίσκονται και τα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι μισοί δήλωσαν ότι παρακολουθούν μάλλον αδιάφορα ή ουδέτερα τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί με ενδιαφέρον, όλοι όμως ανησυχούν αυτά που γίνονται στην εσωτερική πολιτική σκηνή, στην οικονομία και στην καθημερινότητα.
Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά με 18,1 μονάδες η ΝΔ – Παλεύουν λίγο πάνω από το μονοψήφιο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Δεν πείθει ο Κασσελάκης
Μεγάλο προβάδισμα 18,1 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει μάχη με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, λίγο πάνω από το μονοψήφιο ποσοστό.
Η πρόθεση ψήφου
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 6,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νίκη 2,7%, το ΜέΡΑ25 2,5% οι Σπαρτιάτες 2%. Στο 20,8% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στην αναγωγή επί του συνόλου, τα ποσοστά των κομμάτων εμφανίζονται ως εξής:
ΝΔ: 38%
ΣΥΡΙΖΑ: 15,2%
ΠΑΣΟΚ: 13,9%
ΚΚΕ: 9,6%
Ελληνική Λύση: 7,7%
Πλεύση Ελευθερίας 3,8%
Κόμμα Νίκη: 3,4%
ΜέΡΑ25: 3,2%
Σπαρτιάτες: 2,5%
Άλλο κόμμα 2,7%
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,1% και ακολουθούν:
Ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,2%
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,4%
Ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,4%
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,1%
Και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%
Την ίδια στιγμή, το 61,5% απαντά πως το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ μετά τις εκλογές είναι χειρότερο από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Αντίστοιχα το 29,5% απαντά πως είναι το ίδιο καλό ή καλύτερο.
Το 63,9% αξιολογεί αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης, ενώ το 33,3% την αξιολογεί θετικά.
Πώς κρίνουν τον Κασσελάκη – Με ποια πλευρά συμφωνούν, τι λένε για τις διαγραφές
Το 70,8% των ερωτηθέντων, απαντά πως με την έως τώρα στάση του Στέφανου Κασσελάκη, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ χειροτερεύει, ενώ το 19,5% απαντά πως μάλλον ή σίγουρα βελτιώνεται.
Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 50% απαντά πως η πορεία του του κόμματος παραμένει το ίδιο κακή ή χειροτερεύει με τους μέχρι στιγμής χειρισμούς του κ. Κασσελάκη, ενώ το 39,4% απαντά πως παραμένει η ίδια ή βελτιώνεται.
Το 46,6% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί ούτε με τις τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ούτε με τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το 25,5% συμφωνεί με τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 42,4% συμφωνεί με τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη, το 35,6% με καμία από τις 2 πλευρές, και το 18,5% με τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Το 45,7% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τις διαγραφές που προανήγγειλε ο κ. Κασσελάκης, ενώ το 29,3% συμφωνεί.
Το 52,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις διαγραφές που προανήγγειλε ο κ. Κασσελάκης και το 35,8% διαφωνεί.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα
Ως μεγαλύτερο πρόβλημα αξιολογείται η ακρίβεια σε ποσοστό 52,2%, η οικονομική ανάπτυξη σε ποσοστό 25,4%, η Υγεία σε ποσοστό 21,3%, το ύψος των εισοδημάτων σε ποσοστό 16,6%.
Το 56,3% δηλώνει πως δεν πάνε καλά τα πράγματα στη χώρα, το 26,2% πώς δεν πάνε ούτε καλά, ούτε άσχημα, ενώ το 16,6% πώς τα πράγματα πάνε καλά.
Τι απαντούν οι πολίτες για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς
Το 46,3% αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ το 34,8% επικροτεί τις διπλωματικές κινήσεις του πρωθυπουργού.
Αντίστοιχα, το 57,1% αξιολογεί αρνητικά τη στάση των ΗΠΑ για το θέμα ενώ το 22,7% την αξιολογεί θετικά. Το 55,5% αξιολογεί αρνητικά τη στάση της ΕΕ και το 22% θετικ.α.
To 83,5% ανησυχεί αρκετά ή πολύ για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, ενώ το 13,6% δεν ανησυχεί.
Το 30,9% εκτιμά πως δίκαιο έχουν μάλλον οι Παλαιστίνιοι, το 22,5% πως έχουν δίκαιο και οι δύο, το 21,5% πως δεν έχει καμία από τις 2 πλευρές δίκαιο, και το 10,1% πως έχει δίκαιο το Ισραήλ.