Βασικό αίτημα όσων τον αμφισβητούν είναι η άμεση σύγκληση των κομματικών οργάνων και η λήψη απόφασης για εκλογή προέδρου από τη βάση μέσα στο 2024, με τον ίδιο να προσπαθεί να «παίξει» άμυνα και να προκρίνει την τήρηση των συμφωνηθέντων, δηλαδή τη διεξαγωγή του επόμενου Συνεδρίου του κόμματος το 2025.
Οι πολλοί ωστόσο θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε διαδικασίες διότι χρόνος πολύς δεν υπάρχει, γι’ αυτό και το πλέον βασικό σενάριο είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης να κάνει πίσω και να ορίσει έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του φθινοπώρου, το οποίο θα πάρει απόφαση για εκλογή αρχηγού μέχρι το τέλος του 2024 ή το πολύ στις αρχές του 2025.
Ηδη ως πρώτα ονόματα διεκδικητών της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ ακούγονται ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ακόμα και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ενώ είναι βέβαιο ότι, είτε επιβάλλει την καθυστέρηση που επιδιώκει είτε όχι, υποψήφιος θα είναι και ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.
Την αρχή έκανε ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος στήριξε θερμά την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη για την προεδρία και συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους θερμούς υποστηρικτές του νυν προέδρου και δημοσίως και στο παρασκήνιο, ως την κυριακή των ευρωεκλογών. Με επιστολή του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζητά την έναρξη των απαραίτητων κομματικών διαδικασιών, ώστε να γίνει εκλογή νέου αρχηγού το αργότερο ως το τέλος του 2024. «Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων», γράφει στην επιστολή του ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Οπως τονίζει, «για να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ του Κέντρου».
«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια να χαθεί σε λίγες μέρες», υποστήριζαν χθες το πρωί κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη για να απαντήσουν στην επιστολή Κωνσταντινόπουλου και παρέπεμπαν στη «δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».
Από τότε όμως η πίεση αυξήθηκε…
Με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο έσπευσε να συμφωνήσει ο βουλευτής της Α’ Αθήνας Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος εμφανίζεται από πολλές πλευρές και ως σχεδόν βέβαιος διεκδικητής της ηγεσίας, όταν ανοίξει η διαδικασία.
Ο κ. Γερουλάνος φέρεται να χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την επιστολή Κωνσταντινόπουλου, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι αντέδρασε και στην προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να τον εμφανίσει με συγκεκριμένες διαρροές ανάμεσα στους υπευθύνους για τη χαμηλή επίδοση του ΠΑΣΟΚ στην Αττική, στην προσπάθειά τους να βρουν εξιλαστήρια θύματα και να μην πέσει η κύρια ευθύνη στον αρχηγό. Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας παρουσίασε χθες νωρίς το πρωί στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε κατά 28% στην περιφέρειά του.
Το επόμενο κτύπημα κατά του κ. Ανδρουλάκη ήρθε από τον νεοεκλεγμένο με 123.294 ψήφους ευρωβουλευτή Νίκο Παπανδρέου.
«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», έγραψε ο κ. Παπανδρέου σε άρθρο του στο protothema.gr και ζήτησε απευθείας εκλογή προέδρου από τη βάση με τη φράση: «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έπαιξε ρόλο για τη στάση του Νίκου Παπανδρέου το γεγονός ότι πληροφορήθηκε ότι, παρά το ότι ήρθε πρώτος σε σταυρούς, ο κ. Ανδρουλάκης ετοιμαζόταν να ανακοινώσει πρώτο τη τάξει ευρωβουλευτή του κόμματος τον δεύτερο Γιάννη Μανιάτη.
Ακόμα και ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο», ότι «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία» και σχολιάζοντας την ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου είπε: «Ολα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και τώρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».
«Απαιτείται τώρα η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις», δήλωσε και η βουλευτής της Β’ Αθήνας, Μιλένα Αποστολάκη, ενώ ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής, μιλώντας στο Talk Radio σημείωσε μεταξύ άλλων πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία» και συμπλήρωσε: «Οχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια: Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα ή αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος».
Ο πρόεδρος παίζει καθυστερήσεις…
Είναι πολύ νωρίς για να προδικάσει κάποιος τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι η πλειονότητα των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων του κόμματος επιρρίπτει την ευθύνη για την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να πετύχει τους στόχους του στον αρχηγό και όχι στα στελέχη. Βέβαιο είναι επίσης ότι η Χαριλάου Τρικούπη εισέρχεται σε μία περιδίνηση, μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, και πολλοί πιστεύουν ότι καλό θα είναι να αποφασιστούν γρήγορες διαδικασίες.
Η προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη και των υποστηρικτών του να πείσουν ότι οι πράσινες κάλπες πρέπει να στηθούν, αλλά όχι νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2025, ούτε εύκολη είναι ούτε έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει. Ωστόσο, αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι πολλά θα φανούν από την επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να ελέγχει και το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή, αλλά στο νέο τοπίο, μετά τις ευρωεκλογές, αυτό μένει να αποδειχθεί. Συζητείται ήδη στους διαδρόμους ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πολλές εσωτερικές μετακινήσεις και έχουν αλλάξει οι εσωκομματικοί συσχετισμοί. Για παράδειγμα, συζητείται ότι αν ο κ. Ανδρουλάκης ήταν τόσο ισχυρός οργανωτικά όσο λένε οι δικοί του, τότε θα εκλεγόταν ευρωβουλευτής ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος και δεν θα ερχόταν έκτος…
Το πιθανότερο είναι το Πολιτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, αν και πολλοί θεωρούν μεγάλο το διάστημα των επτά ημερών. Η πλευρά Ανδρουλάκη θα επιχειρήσει να κερδίσει και άλλο χρόνο ως τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ σε αυτή τη φάση ο κ. Ανδρουλάκης δεν μιλά με κανέναν πλην των στενών του συνεργατών.
Οποια όμως και αν είναι η στάση του, η πίεση θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο έντονη. Οσοι τον αμφισβητούν και πιέζουν για αποφάσεις και εκλογή αρχηγού το αργότερο ως το τέλος του 2024 λένε ότι έχουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ με το μέρος τους και πως και οι ψηφοφόροι θέλουν έναν νέο αρχηγό που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Ν.Δ. και να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή.
Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη είναι έτοιμοι να καταγγείλουν μεθοδεύσεις και υπόγειες συμφωνίες των εσωκομματικών αντιπάλων του κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να τον «ηρωοποιήσουν» στα μάτια των ψηφοφόρων.