Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη δευτερολογία αλλά και στη σύντομη παρέμβασή του με την οποία απάντησε στην τριτολογία του πρωθυπουργού, αντέτεινε στις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη με τις οποίες κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μιλήσει συγκεκριμένα κι όχι αόριστα, ότι «συναίνεση Πόντιου Πιλάτου», δεν θα δώσει.
Προσέθεσε ότι η task force που προτείνει για τη Θεσσαλία δεν έχει σχέση με το επιτελικό κράτος της ΝΔ, το οποίο, όπως είπε, είναι πελατειακό και δεν είναι ανθεκτικό. «Η ζημιά που έγινε το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα ενός επιτελικού κράτους διαλυμένου» σημείωσε καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς είναι η μόνη χώρα που δεν εχει χάρτες ετοιμότητας κι αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα με αφορμή τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν είχε ενημερώσει προεκλογικά. «Είμαστε υπέρ του να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή με σύγχρονο τρόπο και μέσα. Δεν θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι αλλά εσείς είστε ευχάριστος με τους έχοντες του 41%» υπογράμμισε.
Οσον αφορά στα θέματα της κλιματικής κρίσης και τη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν πλήρη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Στην αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στη δευτερολογία του πως θα ήθελε να είναι μαζί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγ. Λιακούλη παρούσα να γκρεμίσουν αυθαίρετα κέντρα διασκέδασης στη λεκάνη απορροής του Πηνειού στη Λάρισα κι όχι να στηρίζει τις διαμαρτυρίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε δηκτικά: «Βεβαίως συμφωνούμε στο γκρέμισμα. Να πάρετε όμως και τον αρμόδιο υπουργό για να πει το “Βασίλη ρίχτο”».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Επέμεινε στη έλλειψη πρόληψης για τις φυσικές καταστροφές καθώς επίσης και στην ανάγκη ανακατανομής πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας που σημαίνει αντοχές σ΄όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. «Η χώρα είναι ευάλωτη σε όλες τις κρίσεις. Γι αυτό επιμένουμε στην ανθεκτικότητα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, το καλοκαίρι, ο οποίος, κατά τον κ. Ανδρουλάκη, ταύτισε τη κλιματική κρίση με τη προσφυγική κρίση.
Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης παρατήρησε πως η αντίδραση της κυβέρνησης στη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς δείχνει ότι μετακινείται πρός τη θέση του ΠΑΣΟΚ καθώς η νόμιμη άμυνα του Ισραήλ κινείται πέρα από τα προβλεπόμενα του Διεθνούς Δικαίου.
Αναλυτικά η σύντομη παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την τριτολογία του πρωθυπουργού
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι εμείς είμαστε κατά του φυσικού αερίου. Αν εξήγαγε αυτό το συμπέρασμα από την ομιλία μου, είναι λάθος. Εγώ μίλησα για εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Είναι ένα μεταβατικό καύσιμο που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην ηλεκτροπαραγωγή η Ελλάδα έχει μία τεράστια εξάρτηση αποτέλεσμα των τελευταίων χρόνων. Και δεν απαντήσατε, για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τη διαφορά μας, για ποιο λόγο οι Ίβηρες πήραν την εξαίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα Πορτογάλοι και Ισπανοί να περνούν την ενεργειακή κρίση με χαμηλότερο κόστος. Δεν την πήρατε γιατί έχουμε από τις υψηλότερες εξαρτήσεις σε φυσικό αέριο.
Εμείς θέλουμε ΑΠΕ για τους πολλούς και όχι μόνο ΑΠΕ για ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Και το φυσικό αέριο να είναι μεταβατικό καύσιμο, αλλά χαμηλής εξάρτησης στην ηλεκτροπαραγωγή.Δεύτερο θέμα, φορολογικά. Είμαστε εμείς λαϊκιστές; Θέλουμε να είμαστε εμείς ευχάριστοι; Σε ποιους; Εμείς λέμε άμεσα να υπάρχει διασύνδεση των μηχανών με τα POS. Άρα, εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι, ούτε χαϊδεύουμε τους φοροφυγάδες. Εσείς είστε ευχάριστος στην εγχώρια ολιγαρχία, όταν έχετε ως 4,8 εκατομμύρια χωρίς φόρο τις γονικές παροχές σε κινητά και ακίνητα. Ποιους αφορά αυτό;Τη μεσαία τάξη; Τους ευάλωτους; Ποιους ευνοεί ο οριζόντιος φόρος 5% στα μερίσματα, για μετοχές 1, 2, 3 και 4 εκατομμύρια ευρώ;
Ανδρουλάκης: Μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα κ. Μητσοτάκη, εγώ στην Ελλάδα και σεις στο Μονακό
Ποιοι έχουν αυτήν τη δυνατότητα, κ. Μητσοτάκη; Όλοι οι Έλληνες έχουν τόσα εκατομμύρια μετοχές;Μάλλον, ζούμε σε άλλη χώρα. Εγώ ζω στην Ελλάδα και εσείς στο Μονακό. Τώρα, όσον αφορά στο ζήτημα της ανθεκτικότητας. Μα, η ανθεκτικότητα δεν είναι μία λέξη που έχει να κάνει μόνο με την πολιτική προστασία και τις φυσικές καταστροφές. Η ανθεκτικότητα έχει να κάνει με το σύστημα υγείας, το σύστημα παιδείας, την οικονομία. Αυτός είναι ο όρος με τον οποίον προσεγγίζουν όλα τα κράτη τις παγκόσμιες αναταραχές για να θωρακίσουν τις κοινωνίες.Τώρα, αν θέλετε να κάνουμε εννοιολογική συζήτηση περί ανθεκτικότητας της χώρας, με μεγάλη χαρά. Απλά τυγχάνει, όποτε η χώρα ήταν γυμνή σε παγκόσμιες αναταράξεις, να έχει προηγηθεί κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και μιας και αναφερθήκατε σήμερα στον κ. Γιαννίτση, κοιτάξτε στα μάτια τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, διότι όλοι εσείς τότε ήσασταν απέναντι στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη».
Ειδήσεις σήμερα
ΑΣΕΠ: Δόθηκε το «πράσινο φως» για προσλήψεις 150 οδηγών στον ΟΑΣΘ
Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: Γίνατε κόμμα Black Friday με 50% παρουσία