Πολλοί είναι εκείνοι που είχαν ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να “σπάσει” τη σιωπή του και να μιλήσει για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνος όμως επέλεξε να μην παραστεί ούτε στην Κεντρική Επιτροπή. Όμως, φαίνεται, ότι η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη και κυρίως η κριτική του στο “μαξιλάρι” των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα, έκαναν τον πρώην πρωθυπουργό να αλλάξει άποψη.
ΣΥΡΙΖΑ: «Κωλοτούμπα» Τσίπρα για Κασσελάκη
Πληροφορίες για άτυπη πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να ανακοπεί η πορεία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με συγκεκριμένες κινήσεις που θα κάνουν εμφανείς τις αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη, πέφτουν σαν «βόμβα» στο επιτελείο του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αλλοπρόσαλλες πρωτοβουλίες, αλλά κυρίως η προσβλητική αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που δημιούργησαν σε χρόνο dt την εικόνα ότι ο νέος πρόεδρος επιτίθεται κατά του προηγούμενου, φαίνεται ότι έφεραν τον Αλέξη Τσίπρα στα όριά του.
Ο κ. Τσίπρας δεν ανέμενε την αυτονόμηση του δίδυμου Κασσελάκη – Πολάκη. Καθησυχασμένος από τη δέσμευση του κ. Κασσελάκη ότι θα διαφυλάξει την υστεροφημία του, θορυβήθηκε μόνο όταν διαπίστωσε ότι στρατηγική του νέου ηγετικού διδύμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «καθαρό» κόμμα, στο οποίο δεν θα μείνει κανείς αν δεν συμφωνεί μαζί τους.
Στην αρχή, ο κ. Τσίπρας δεν έβλεπε με κακό μάτι την κόντρα του Στέφανου Κασσελάκη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την «Ομπρέλα». Αλλωστε και εκείνος ήθελε να τους διώξει, αλλά δεν τα κατάφερε. Στη συνέχεια όμως, όταν μάλιστα έγινε κοινωνός ανησυχίας ανθρώπων που εμπιστεύεται ότι έτσι όπως το πάει ο νέος αρχηγός θα μείνει στο κόμμα μόνο ο Πολάκης, φέρεται να ανησύχησε.
Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις ημιεπίσημες διαρροές ότι ο «μυστικός δείπνος» με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη δεν είχε να κάνει με την πολιτική, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε να κάνει μόνο με την πολιτική και δη τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη του κόμματος διαβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να πείσει την Εφη Αχτσιόγλου και τα άλλα στελέχη των «6+6» να μην προβούν σε βιαστικές κινήσεις και αποχωρήσουν άμεσα, όπως σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν συζητήσει. Και να περιμένουν ένα διάστημα, ώστε να του δώσουν χρόνο να βελτιώσει τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλη εκδοχή, την οποία κατέγραψαν και ΜΜΕ φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, απογοητευμένος από το δίδυμο Κασσελάκη – Πολάκη, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να βρει τον διάδοχό του. Και ό,τι αυτός είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Στην ίδια προσπάθεια εντάσσονται και οι πληροφορίες που θέλουν τη γραμματέα, Ρ. Σβίγκου, και τον αναπληρωτή γραμματέα, Γ. Βασιλειάδη, να συναντούν με δική τους πρωτοβουλία τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση χθες και να τους ζητούν να μη φύγουν από το κόμμα, αλλά να περιμένουν πριν αποφασίσουν οριστικά τις επόμενες κινήσεις τους.
Βουλή: Μια διμοιρία οι ανεξάρτητοι βουλευτές - «Πρωταθλητής» ο ΣΥΡΙΖΑ
Το timing και του «μυστικού δείπνου» Τσίπρα – Σακελλαρίδη αλλά και της συνάντησης Σβίγκου, Βασιλειάδη, Χαρίτση, Ηλιόπουλου δεν είναι τυχαίο. Οι πρωτοβουλίες ελήφθησαν πριν από την πανελλήνια τηλεδιάσκεψη που έχουν προγραμματίσει οι «6+6» μέσα στο Σαββατοκύριακο για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Κουμουνδούρου, η οποία επιβεβαιώνει τη συνάντηση των Σβίγκου – Βασιλειάδη με τους Χαρίτση – Ηλιόπουλο, μετέφερε ότι αυτή είχε αντικείμενο την πρόταση που δημοσίως έχει απευθύνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, προς την Εφη Αχτσιόγλου για συνεργασία.
Ακούγεται υπερβολή ή ακόμα και τετριμμένο, αλλά η αναφορά του Στ. Κασσελάκη στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ ως «το πιο μνημονιακό μέτρο» δεν προκάλεσε μόνο την οργή του Γιάννη Δραγασάκη, που επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι με αυτό που είπε επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και σε όλη την περίοδο 2015-2019 και τον προέτρεψε ειρωνικά και υποτιμητικά να πάει να… διαβάσει.
Η αναφορά αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βεβαίως είχε σιωπήσει όταν το ίδιο ακριβώς έλεγε προεκλογικά ο Παύλος Πολάκης στις εσωκομματικές συσκέψεις, αλλά και έγραφε στα social media για να «πλήξει» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λες και δεν γνωρίζει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ή η κοινή γνώμη ολόκληρη ότι βασικές επιλογές μίας κυβέρνησης, ακόμα και αν επιβάλλονται από τις συνθήκες ή προτείνονται από τους υπουργούς, τελικά αποφασίζονται ή δεν αποφασίζονται από τους πρωθυπουργούς.
ΣΑΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ… ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΛΑΚΗ
Το περίεργο είναι ότι δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από το συνέδριο του «Economist», όπου ο Στέφανος Κασσελάκης είχε υπερασπιστεί το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας: «Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είχε αφήσει 37 δισ. στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα. Με άλλα λόγια, η Ν.Δ., παρά τα πολλά πακέτα στήριξης που έχει διοχετεύσει στην αγορά, έχει αναλογικά μειώσει το “μαξιλαράκι” της χώρας».
Τι άλλαξε από τότε;
Εχουν δίκιο όσοι λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε ξέρει ούτε θέλει να μάθει πολιτική και απλώς διαβάζει ό,τι του γράφουν;
Ή πρέπει να πιστέψουμε τους άλλους που υποστηρίζουν ότι λέει και κάνει ό,τι του λέει ο «αψύς» Σφακιανός. Σαν ο Πολάκης να κινεί τα νήματα και ο Κασσελάκης να εκτελεί, ακόμα και αν πρόκειται να επιτεθεί κατά του Αλέξη Τσίπρα;
Νέα ομαδικά πυρά κατά του προέδρου
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά την επίθεση Δραγασάκη, μια σειρά από στελέχη εξαπέλυσαν νέα επίθεση στον πρόεδρο του κόμματος.
«Οπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας», έγραψε ο Αλέξης Χαρίτσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η επιχειρηματολογία αυτή αποδομεί πλήρως την πρωθυπουργία Τσίπρα και ενστερνίζεται τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Είναι η αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα από τη Ν.Δ. Χαρακτήρισε τα 37 δισ. ως μνημονιακή επιλογή, αλλά αυτό που μπορεί να μην ξέρει είναι ότι η πιο σκληρή μνημονιακή επιλογή ήταν η πιστοληπτική γραμμή. Μας λέει ότι κακώς βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2018 από τα Μνημόνια και θα έπρεπε να επιλέξει ένα πιο light Μνημόνιο», είπε με τη σειρά του ο Πάνος Σκουρλέτης και κατέληξε: «Δυστυχώς, αυτά ακούγονταν από τα στελέχη που σήμερα τον στηρίζουν, όπως ο κ. Πολάκης. Είναι τα ίδια στελέχη, για να καταλάβετε το μέγεθος της αντι-ΣΥΡΙΖΑ λογικής που έχει επικρατήσει στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, που όπως λέει η κυρία Τζάκρη ζητά να ζητήσουμε συγγνώμη για την περίοδο 2015-2019».
Για «ανοησία» μίλησε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ «είναι επιχείρημα της ομάδας των λαϊκιστών Πολάκη, Παππά στο κόμμα».
«Αυτή η ομάδα των λαϊκιστών έλεγε για τα 37 δισ. και έλεγε να κρατήσουμε τα 30 δισ. και να δώσουμε τα 7 δισ. στο λαό, για να κερδίσουμε τις εκλογές. Επίσης και αυτό ήταν μια ανοησία», είπε χθες στο MEGA ο κ. Σταθάκης.
Αποχώρησαν με αιχμές Μπαλτάς και Τόσκας
Oλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα αποψιλωμένο εσωκομματικό σκηνικό, όπου κάθε μέρα αποχωρεί και ένα στέλεχος. Χθες, αποχώρησαν δύο στελέχη που ήταν και είναι πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, άλλη μία ένδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει εγκαταλείψει πλέον τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Νίκος Τόσκας.
Στην ανακοίνωση παραίτησης, ο κ. Μπαλτάς αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αποστείλει καμία επιστολή στους αρμοδίους «του ψευδώνυμου πλέον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», καλώντας τους να πράξουν οι ίδιοι τα κατ’ αυτούς δέοντα.
«Κεντρικό χαρακτηριστικό της εισήγησης Κασσελάκη υπήρξε η ακραία εγωλατρία. Με εντυπωσιακή ένταση και φωνή που παλλόταν, το “εγώ” κυριάρχησε σε όλο το μεγαλείο του καθ’ ολόκληρη την εκφώνηση του λόγου του. Το παλιό ανόητο σύνθημα “ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος λαός” μετατράπηκε έμπρακτα στο “ένας είναι ο αρχηγός, ο κυρίαρχος εγώ”, με την ακαταμάχητη δικαιολογία ότι “εμένα ψήφισε ο λαός (κατά τους τρόπους που είπαμε) για να τον οδηγήσω στα πεπρωμένα του”, δηλαδή στο “ελληνικό όνειρο”. Μπροστά στη βούληση ενός τέτοιου “εγώ”, εκλεγμένα κομματικά όργανα, καταστατικές ρήτρες, Eπιτροπές Δεοντολογίας και όλα τα συναφή θεσμικά αντίβαρα συνιστούν απλώς γραφειοκρατικά εμπόδια: “ένας είναι ο θεσμός, ο κυρίαρχος εγώ”.
Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει τα προβλήματα και δεν εκφράζει τα λαϊκά στρώματα, γιατί ποτέ δεν υπήρξε μέρος τους», έγραψε στη δική του δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τόσκας.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Σύνταξη: Ποιοι θα πάρουν 150 ευρώ επιπλέον τα Χριστούγεννα