Γράφει ο Σπύρος Κουλκουδίνας (Βουλευτής Πιερίας ΝΔ)
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση, όπως συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο, προέβλεπε την παροχή άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα στους εκλογείς εντός επικρατείας, ενώ για τους εκλογείς του εξωτερικού θα είναι ο αποκλειστικός τρόπος ψηφοφορίας, καθώς δεν θα συγκροτηθούν εκλογικά τμήματα.
Φυσική εξέλιξη είναι να δώσουμε επιτέλους αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα στους Eλληνες του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές.
Οι υπεκφυγές και οι υπαναχωρήσεις είναι κατώτερες των περιστάσεων.
Από εκεί και πέρα, είναι εμφανής όχι μόνο η αμηχανία, αλλά και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να τεκμηριώσουν, με πειστικό τρόπο, την αντίθεσή τους στην επέκταση της θεσμοθέτησης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Ελληνες του εξωτερικού.
Υπάρχει ένα, απλό ερώτημα που δεν μπορούν να απαντήσουν: γιατί να ισχύει αυτό μόνο για τις ευρωεκλογές όπως συμφώνησαν και όχι για τις εθνικές εκλογές;
Η συναίνεση την οποία επικαλούνται και τάχα τορπίλισε η τροπολογία είναι φαινομενική και προσχηματική. Παρά το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, τα δύο αυτά κόμματα, εγκλωβισμένα στις αντιφάσεις και στις κομματικές σκοπιμότητες, είχαν αρχίσει να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Γιατί όταν ψηφίζεις επί της αρχής το νομοσχέδιο, δεν μπορεί να έρχεσαι εκ των υστέρων και να θέτεις ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε, εκ των υστέρων, τροπολογία που δεν επιτρέπει σε όλους τους πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, αλλά περιορίζει αυτό το δικαίωμα μόνο σε ειδικές κατηγορίες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, φοιτητές, εποχικοί εργάτες, καθώς και σε όλους τους απόδημους Ελληνες.
Δηλαδή, ενώ υπήρχε ήδη ένα νομοσχέδιο, που το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί θετικά ως προς αυτό επί της αρχής, στη συνέχεια κατέθεσε μια τροπολογία με αντίθετο περιεχόμενο.
Πολύ φοβάμαι ότι οι κομματικές σκοπιμότητες και οι τακτικισμοί έχουν εξοβελίσει τη λογική.
Συνιστά μήπως πραξικόπημα, όπως ακούστηκε από κάποιους, η παροχή του δικαιώματος στους Ελληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο. Το πρόβλημα όσων αντιδρούν είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε με τροπολογία ή η ουσία και το περιεχόμενο;
Στην πραγματικότητα, η αντιπολίτευση επιστρέφει στις ίδιες λογικές που εδώ και 50 χρόνια όρθωσαν αξεπέραστα εμπόδια στους Ελληνες του εξωτερικού και δεν τους επιτρέπουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Η δική μας θετική ψήφος στην τροπολογία είναι μια ψήφος με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, σε μια Ελλάδα που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της, σε μια δημοκρατία πλατειά και μεγάλη που δεν φοβάται τη συμμετοχή των πολιτών.
Η παροχή του δικαιώματος της επιστολικής ψήφους στις εθνικές εκλογές για τους Ελληνες του εξωτερικού έχει εθνική, ηθική και δημοκρατική διάσταση.
Ειδήσεις σήμερα
Δημοσκόπηση MARC: Πρώτη η ΝΔ και στις Ευρωεκλογές – Σταθερά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Μάστιγα η ακρίβεια