Σε μία άλλη εξέλιξη -για την οποία δεν υπάρχει επιβεβαίωση- φέρονται να έχουν τεθεί «όροι» για τη χρήση των F-16 block 70/72 από την Τουρκία με τρόπο «έμμεσο» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και Αμυνας του Κογκρέσου. Στην επιστολή που απευθύνεται, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρεται ότι τα F-16 που θα παραλάβει η Τουρκία μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για σκοπούς της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ειδικότερα αναφέρεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πτήσεις πάνω από νησιά, υπερπτήσεις κ.λπ. δεν είναι συμβατές με αυτόν τον όρο.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι η επιστολή έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα, ούτε και στην ίδια την κυβέρνηση στην Αθήνα. Η περίπτωση είναι πολύπλοκη γιατί έχει να κάνει και με τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών θέσεων σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ. Αν τυχόν η Αγκυρα παραβιάσει τους «όρους», τότε θα της γίνουν συστάσεις, ενώ μπορεί η περίπτωση να φθάσει μέχρι και τη διακοπή της αεροπορικής-βιομηχανικής συνεργασίας.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Οσον αφορά στα F-35, η αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στη διάρκεια της πολύ πρόσφατης επίσκεψής της στην Αγκυρα και σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN TURK είπε χαρακτηριστικά: «Αν λύσουμε το θέμα των S-400, θα χαρούμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35».
Η έμπειρη Βικτόρια Νούλαντ (που θήτευσε πολύ κοντά σε Κλίντον και Ομπάμα) πρόσθεσε: «Μόλις λύσουμε αυτό το θέμα με τους ρωσικούς πυραύλους, θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η Τουρκία να διαθέτει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα και να εμπίπτει στην ενιαία αντιπυραυλική ομπρέλα της Ατλαντικής Συμμαχίας». Σημειώνεται ότι λόγω της αγοράς των S-400 η Τουρκία, και συγκεκριμένα υψηλόβαθμα πρόσωπα, πέρασαν στο καθεστώς κυρώσεων της CAATSA που αφορά κράτη που έχουν αμυντικές και βιομηχανικές συμφωνίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Μάλιστα, συμπλήρωσε αναφερόμενη στην επιλογή της Αγκυρας να προμηθευθεί το 2017 τα εξελιγμένα ρωσικά συστήματα S-400 «και ενώ είμαστε στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την πώληση PΑΤRIOT και ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, η Τουρκία πήγε σε άλλη κατεύθυνση». Αμέσως μετά η Βικτόρια Νούλαντ ξεκαθάρισε πως «γι’ αυτό είχαμε εδώ κάποιες συζητήσεις…». Υπενθυμίζεται πως η ίδια συναντήθηκε την Κυριακή στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν (πριν ο τελευταίος αναχωρήσει για το τετραήμερο διαβαλκανικό ταξίδι του σε Τίρανα, Σόφια και Βουκουρέστι).