Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τις παρεμβάσεις του τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επιχείρησε να κάμψει πιθανές αντιδράσεις και διαφωνίες κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του, αλλά και να δικαιολογήσει το κακό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, προτάσσοντας τον ισχυρισμό πως η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και πως το κλειδί στη συμφωνία είναι η ρύθμιση του χρέους. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, επανέλαβε πως «χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο, να δώσει στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να πιουν το… πικρό ποτήρι της συμφωνίας με τους δανειστές, με το οποίο -όπως εκτιμά ο ίδιος- θα μπορέσει ουσιαστικά να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τα δύσκολα αναμένεται να έρθουν το φθινόπωρο, λόγω της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας που προκαλεί κυρίως η υπερβολική φορολόγηση, το φορτίο του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η επιδείνωση της κρίσης στην αγορά.
Ψήφιση χωρίς διαρροές
Η κυβέρνηση από τώρα έχει προεξοφλήσει την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές από το σύνολο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. χωρίς καμία διαρροή. «Θα είναι μεγάλη έκπληξη να βρεθεί κάποιος βουλευτής που δεν θα ψηφίσει τα μέτρα» τονίζει με νόημα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι παρεμβάσεις που διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από ορισμένους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος έχει έρθει πιο κοντά στην ομάδα των «53+», φαίνεται πως δεν προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμάται πως οι τοποθετήσεις αυτές (στην παρούσα φάση) γίνονται κυρίως για το κομματικό ακροατήριο και την κρίσιμη ώρα δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Εκτιμάται μάλιστα, ότι τις επόμενες μέρες μπορεί οι ενστάσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχιστούν, κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά η ψήφιση της συμφωνίας αποτελεί μονόδρομο.
«Δεν πανηγυρίζει κανένας, αφού από κάποιους ανθρώπους θα κόψουμε τη σύνταξη», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο» συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Είναι χαρακτηριστική επίσης η τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη σε συνομιλητές του πως «ο καθένας θα ψηφίσει έχοντας το σκεπτικό του, αλλά τα μέτρα θα ψηφιστούν χωρίς διαρροές, χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν θα υπάρξουν διαρροές». Ο κ. Φίλης μάλιστα, τονίζει πως «το ενδιαφέρον είναι να δούμε τι θα γίνει με τη ρύθμιση του χρέους. Πιστεύω ότι θα φανεί κάποια πρόοδος σε αυτό το θέμα, αν όμως δεν υπάρξει πρόοδος, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν».
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως όλες αυτές τις μέρες συνεργάτες του πρωθυπουργού ήδη έχουν βολιδοσκοπήσει δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφώσουν σαφή εικόνα των προθέσεών τους, πολύ πριν από την ημέρα της ψήφισης της συμφωνίας. Και όπως τονίζουν, τα σημάδια, μέχρις στιγμής, είναι ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση.
Βέβαιος για την ψήφιση της συμφωνίας είναι και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος, σε δήλωσή του στον «Ελεύθερο Τύπο», υποστηρίζει: «Εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Παρά τις ευαισθησίες και τις δυσφορίες που μπορεί κάποιοι να αισθάνονται, εκτιμώ ότι όλοι οι βουλευτές θα ψηφίσουν τη συμφωνία».
Την ίδια στιγμή και στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η συμφωνία με τους δανειστές θα ψηφιστεί από το σύνολο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώην υπουργός της Ν.Δ. τονίζει πως «δεν περιμένουμε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, τα έχουν ήδη προαποφασίσει».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Προτεραιότητες
Η κυβέρνηση, αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αναμένεται να επιχειρήσει να… ξεκολλήσει το «καραβάνι» από την άμμο και να αλλάξει την πολιτική ατζέντα θέτοντας νέες προτεραιότητες. Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης αναμένεται να περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες:
1 Θα υποστηρίξει ότι καθυστέρησε το κλείσιμο της συμφωνίας για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το αν τελικά η χώρα θα δεχθεί μεγαλύτερο φορτίο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
2 Θα επιμείνει στη θέση της ότι η Ν.Δ. ταυτίζεται με τη στάση των σκληρών του ΔΝΤ, με αφορμή ότι δεν ψήφισε ούτε τα αντίμετρα που υποτίθεται πως ευνοούν τις ασθενέστερες τάξεις, τα οποία θα φέρει προς ψήφιση σε διαφορετικό άρθρο, όπως έπραξε και με τη λεγόμενη «13η σύνταξη» το περασμένο φθινόπωρο, για να παγιδεύσει την αντιπολίτευση.
3 Θα προβάλει ως βασικές προτεραιότητές της την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με εμφανίσεις του ίδιου του πρωθυπουργού σε υπουργεία, σε σημεία εργασίας, ακόμη και σε δημόσιες υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση ποντάρει στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας, που περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου ορίου, πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2019 και συνεπώς δεν θα επηρεάσουν άμεσα την τσέπη των πολιτών, αφού μέχρι τότε, το πιο πιθανό είναι τα μέτρα αυτά να κληθεί να τα εφαρμόσει μια άλλη κυβέρνηση. Επιπλέον, ευελπιστεί πως τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας, λόγω της αύξησης του τουρισμού, για να υποστηρίξει πως αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό πως το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού κάνει λόγο πλέον για εξάντληση της… εξαετίας, όπου θα μπορέσουν να φανούν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια.
Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, για την αδράνεια που παρατηρείται στο κυβερνητικό έργο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, με δήλωσή του στον «Ελεύθερο Τύπο», τονίζει πως αυτό που προέχει πια είναι να υπάρξει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
«Χρειάζεται επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Χρειάζεται επανίδρυση του κράτους, αφού η κρίση έχει αποδιοργανώσει το κράτος. Το πιο σημαντικό, αυτή τη στιγμή, είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, αυτό είναι το πιο κρίσιμο».
Διορθώσεις
Το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, ο οποίος όμως θα περιλαμβάνει μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και δεν θα είναι σαρωτικός, είναι πλέον πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες, αν και έχουν περάσει μόλις έξι μήνες από τον τελευταίο ανασχηματισμό. Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εισηγούνται στον πρωθυπουργό ότι ένας ανασχηματισμός θα έδινε νέα ώθηση στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να θεωρείται πιθανή η απομάκρυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον οποίο φαίνεται πως υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες στο περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου σε μια αποστροφή του ανέφερε: «Δεν υπάρχει πλέον, για κανέναν ανάμεσά μας, το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί» και πρόσθεσε: «Θα επισκεφθώ κάθε υπουργείο ξεχωριστά για να λάβω σαφή εικόνα περί των πεπραγμένων αλλά και του σχεδιασμού». Ο κ. Τσίπρας, με τα λόγια αυτά, άφησε να εννοηθεί πως θα ακολουθήσει «αξιολόγηση» των υπουργών, η οποία θα ληφθεί υπόψη για την αλλαγή προσώπων στο ενδεχόμενο πιθανού ανασχηματισμού.
Ο κ. Νίκος Ξυδάκης υποστηρίζει πως το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού αποτελεί το κρυφό χαρτί του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν το αποκλείω, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται άμεσα. Αυτό είναι το κρυφό χαρτί του πρωθυπουργού, εκείνος είναι που ανακατεύει την τράπουλα. Νομίζω όμως ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ακόμη και με τα ίδια πρόσωπα».
Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως η αντικατάσταση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, καθώς «θα στείλει ένα κακό μήνυμα στο εξωτερικό και στους δανειστές» και επιπλέον «η διατήρησή του στη θέση του υπουργού Οικονομικών κρατάει κρίσιμες εσωκομματικές ισορροπίες».
«Το παρόν σχήμα δεν έχει εξαντλήσει τη δυναμική του. Αν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι χρειάζονται αλλαγές, εκείνος θα επιλέξει το χρόνο που θα το κάνει», επισημαίνει ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής