Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επισήμανε πως τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ανέλθει σε 105 δισ. ευρώ ενώ υπογράμμισε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για ουσιαστική αντιμετώπισή τους επιβεβαιώθηκαν από τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση «Μαρινόπουλου».
«Φανταστείτε να μην επενέβαινε η Κυβέρνηση πέρυσι τον Σεπτέμβριο και να είχαμε έντεκα χιλιάδες εργαζομένους άνεργους… Είχαμε ένα εκατομμύριο άνεργους στην κρίση από τα «κόκκινα» δάνεια και όχι μόνο. Ο «Μαρινόπουλος» έχει 2 δισεκατομμύρια χρέος προς όλους.. Οι προμηθευτές του «Μαρινόπουλου», δηλαδή οι πελάτες, όλοι αυτοί οι δυόμισι χιλιάδες πελάτες θα έκλειναν, θα είχαν ένα τεράστιο χρέος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο υποστήριξε πως «Προσπαθεί να ρυθμίσει το σύνολο της οικονομίας» ενώ εξήγησε πως απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία των στελεχών τραπεζών που θα αναλάβουν τους συμβιβασμούς κόκκινων δανείων από κακόβουλες διώξεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
«Δεν προσπαθούμε να δώσουμε ασυλία σε κανέναν. Όποιος έχει ευθύνη, αντικειμενική ή όχι, βάσει νόμου τιμωρείται. Ασυλία δεν δίνει κανένας και σε κανέναν» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ για να προσθέσει «θα μπορούσε να έχει έρθει τώρα η σχετική ρύθμιση, να έχει βάλει μία υπογραφή και ο κ. Κοντονής και να έχει μπει μέσα η τροπολογία ως παράγραφος για τις αντικειμενικές ευθύνες των κρατικών και τραπεζικών υπαλλήλων που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις χρεών, προκειμένου να μην έχουν αστικές ευθύνες, για να έχει ισχύ ο νόμος, για να μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάναμε στον Μαρινόπουλο και ό,τι κάνουμε από εδώ και πέρα για να σώσουμε την οικονομία. Όμως, θα έρθει στις επόμενες δέκα ημέρες».
Ο κ. Καμμένος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «Δεν έχουμε χρόνο. Το 2017 είναι χρονιά προετοιμασίας για όλους. Το λέω για να το ακούμε όλοι μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε μία ημέρα. Δηλαδή, θα έρθει το λογιστικό έτος 2018 να διαχειριστούμε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια σε τέσσερις τράπεζες, μαζί με τις ευθύνες και τη συμμετοχή του Δημοσίου, όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις»
Αναφορικά με την αξιολόγηση εξήγησε πως « Όταν τελειώσει, θα πέσουν τα επιτόκια, διότι τα ομόλογά μας θα έχουν καλύτερη αξία. Ο κ. Ντράγκι θα τα πάρει στην ποσοτική χαλάρωση, άρα θα είναι αξιόχρεα, δηλαδή δεν θα του σκάσουν στα χέρια, άρα θα πέσει το 6,3% και το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου θα πάει στο 4% ή στο 4,5%. Αυτό, ταυτόχρονα, σημαίνει ότι θα πέσει στο μισό το κόστος δανεισμού και το κόστος χρήματος στις τράπεζες.
Τι σημαίνει αυτό γι’ αυτό το νομοσχέδιο; Για όποιον κάνει σήμερα έκθεση βιωσιμότητας και την καταθέσει –και αυτό θα το προσέξουμε και είναι δική μας ευθύνη ως Κυβέρνηση- όταν πέσουν τα επιτόκια ενδιάμεσα, μέσα στον χρόνο και το 2018, θα αναδιαρθρωθεί και το πλάνο το οποίο θα έχει καταθέσει. Δηλαδή, θα είναι ακόμα πιο βιώσιμο το χρέος που θα έχει προβλέψει, για να βγει κι αυτός από τη μικροοικονομική του κρίση.
Είναι σημαντικό, δηλαδή, να καταλάβουμε ότι πηγαίνουμε παράλληλα. Το κόστος χρήματος σε κάθε φυσικό πρόσωπο, είτε είμαι εγώ, η οικογένειά μου, οποιοσδήποτε πολίτης, είτε μία επιχείρηση, θα πέσει σχεδόν στο μισό, στο 40% και αυτό προβλέπεται να γίνει φέτος και το πρώτο εξάμηνο του 2018. Άρα, αυτό το άμεσο όφελος θα βοηθήσει πάρα πολύ στη διαχείριση και την εξυπηρεσιμότητα των «κόκκινων» δανείων για τα επόμενα χρόνια, όσων –και όταν- ρυθμιστούν αυτά έως εκατόν είκοσι δόσεις».