Στον απόηχο του… επίσημου πολιτικού γάμου του ιστορικού στελέχους με την εσωτερική αντιπολίτευση των «53» του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δημιουργεί έναν ισχυρό πόλο εντός της Κουμουνδούρου, έτοιμου να πριονίσει ανά πάσα ώρα και στιγμή τους κυβερνητικούς, ένα νέο μανιφέστο για τα μέτρα έρχεται για να εντείνει τον «πονοκέφαλο» στο κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης και τον κ. Τσίπρα. Αναρτώντας το κείμενο των «δώδεκα συν ένα», που κατατέθηκε στο ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, οι «53» σχολιάζουν στον ιστότοπό τους «commonality.gr» πως η Κεντρική Επιτροπή έπρεπε να απαντήσει σε ένα πολύ σκληρό δίλημμα που αφορούσε στην κυοφορούμενη συμφωνία με τους δανειστές.
«Τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είχαν εύρος και δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά στα της διαπραγμάτευσης. Αυτό επιχείρησε το κείμενο των 13 μελών που κατατέθηκε στη συνεδρίαση για προβληματισμό και κρίση. Το κείμενο, απολύτως διακριτό σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, με στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής για τη συνολική πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης, δεν αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της “συμφωνίας”, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται και σε άλλα, που αφορούν τη λειτουργία, τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, τις ολιγωρίες και τα λάθη που έχουν γίνει. Επιχειρεί, επίσης, μιλώντας για την ανάγκη μιας συνολικής αριστερής στροφής, να περιγράψει ένα σχέδιο, που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα», αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου, στον ιστότοπο των «53».
Σύμφωνα με το «commonality», ο καθένας μπορεί να κρίνει, να αξιολογήσει και να το ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο, όμως στα περισσότερα σημεία του έχει σαφήνεια, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος ή όχι. «Οι αυθαίρετες ερμηνείες περί εκλογών, για παράδειγμα, δεν προκύπτουν και εκθέτουν ορισμένους συντάκτες δημοσιογραφικών μέσων, που έσπευσαν με κατηγορηματικό τρόπο και με βαρύγδουπους τίτλους να αναφέρουν ότι οι 53 και άλλοι απαιτούν εκλογές», σημειώνει ο συντάκτης, που στέλνει μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, καθώς υποστηρίζει πως το κείμενο-παρέμβαση του Νίκου Φίλη και μελών της ομάδας Τσακαλώτου εκφράζει ένα ευρύ φάσμα στελεχών. «Τις επόμενες ημέρες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν διεξοδικά τόσο την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όσο και το κείμενο των 13 μελών, που αναμφίβολα εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της Κεντρικής Επιτροπής και συνολικά του κόμματος», επισημαίνει ο συντάκτης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα των εσωτερικών χαρακωμάτων, η συγκυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Δημήτρη Τζανακόπουλου, έθεσε τα από εδώ και πέρα βήματα προς την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, θα υπάρξει χρονολογικά:
-Επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα.
-Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και προσδιορισμός των προαπαιτουμένων.
-Eurogroup, στο οποίο θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία και θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Δηλαδή, μετά τον Αύγουστο του 2018. «Αυτός ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα δίνει τη δυνατότητα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προχωρήσει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Καμία διαφωνία επί όλων αυτών δεν υφίσταται. Ούτε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ούτε με το ΔΝΤ, ούτε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε με κανέναν από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του κ. Τσίπρα πως προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το δημοσιονομικό πακέτο για τη διετία 2019-2020 είναι να έχουν ήδη αρχίσει να… τρέχουν τα μεσοπρόθεσμα, που θα συμφωνηθούν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Κατά τα λοιπά, σε πορεία συνεχούς αποδόμησης των πρώην συντρόφων του σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου εξακολουθεί να κινείται το τέως… asset της συγκυβέρνησης, Γιάνης Βαρουφάκης. «Το 3ο μνημόνιο θα μείνει στην ιστορία ως το πιο αποικιοκρατικό χαρτί, που υπέγραψε ποτέ ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε ποτέ να περάσει το 3ο μνημόνιο η ΝΔ; Θα είχε καεί το Σύνταγμα και η Αριστοτέλους. Από τότε, περνάνε ανήκουστα πράγματα…», ανέφερε (Focus) ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου