Στο επίκεντρο της ομιλίας του θα βρεθούν οι ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνολική πορεία της χώρας και για μία ακόμη φορά αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα για την αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής το ταχύτερο, προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση.
Εκτενείς αναμένεται να είναι οι αναφορές του στις κοινωνικές επιπτώσεις από το «νέο Μνημόνιο», που επί της ουσίας συμφωνήθηκε στη Μάλτα, αλλά και στο κόστος των 12 δισ. που εκτιμάται πως έχουν επιφέρει ήδη στην πραγματική οικονομία οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Με δεδομένο μάλιστα ότι παρά το βήμα που έγινε στο Eurogroup η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί -αφού εκείνο που υπάρχει είναι «συμφωνία ότι θα συμφωνήσουν»- θα προειδοποιήσει για μία ακόμη φορά ότι κάθε εβδομάδα που περνά η ζημιά μεγαλώνει για τη χώρα.
Παράλληλα, θα επαναλάβει ότι ο βαρύτατος λογαριασμός ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ως αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης στην οποία δόθηκε «δραματικός τόνος», προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να δικαιολογηθεί στους βουλευτές της για την αποδοχή των πολύ επώδυνων μέτρων. Για μία ακόμη φορά θα ξεκαθαρίσει τη θέση της Ν.Δ. απέναντι στα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και την πρόθεσή της να επιδιώξει ως κυβέρνηση να τα αλλάξει, διαπραγματευόμενη με τους δανειστές και όχι μιλώντας για… σκίσιμο Μνημονίων, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, υπογράφει το… δεύτερο δικό του Μνημόνιο.
Μπροστά σε αυτή την απόλυτη αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων και με δεδομένες πλέον τις δραματικές επιπτώσεις από την εφαρμοσμένη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ολοένα και περισσότερα γαλάζια στελέχη προβλέπουν κατάρρευση της σημερινής κυβέρνησης.
«Είναι πολύ πιθανόν να καταρρεύσει πολύ πριν από το 2018. Δεν ξέρω και πόσο η κοινωνία θα τους ανεχθεί. Δεν ξέρω πότε οι πλατείες θα αρχίσουν να γεμίζουν με ανθρώπους που δεν αντέχουν αυτά τα χάλια. Ηδη η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης είναι τραγική. Η συνοχή μιας κυβέρνησης που σε λίγο καιρό θα είναι κάτω από 10%, δεν μπορεί να είναι μεγάλη. Διαλύονται οι αντοχές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας.
Φρένο στους φόρους
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκπέμψει εκ νέου και μήνυμα υπέρ της αλλαγής μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση των φόρων. Την ανάγκη να μπει φρένο στην υπερ-φορολόγηση επισήμανε και κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γ. Στασινό, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κ. Κόλλια, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, και τον εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Παπαδόπουλο.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία, η υπερ-φορολόγηση και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που οδηγούν στο κλείσιμο χιλιάδες «μπλοκάκια», αλλά και η μετανάστευση ικανού και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «το κράτος πρέπει να επιβάλλει λιγότερους φόρους και εισφορές και οι φορολογούμενοι να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και να είναι συνεπείς σε λογικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ετσι ώστε όλοι μαζί -κράτος, πολίτες και αγορά- ενωμένοι, όχι διχασμένοι, να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη Ν.Δ. καταγγέλλουν επίσης «εξαπάτηση των εργαζομένων», με αφορμή όσα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί «κερδών των εργαζομένων από την συμφωνία της Μάλτας». Οι αρμόδιοι τομεάρχες, Γ. Βρούτσης και Θ. Καράογλου, τον κατηγόρησαν μάλιστα ότι «έφθασε στο σημείο να επικαλείται ως επιτυχία την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Κάτι όμως που είναι ήδη νομοθετημένο (άρθρο 37, Ν. 4024/2011) και του οποίου η εφαρμογή απετράπη -με ευθύνη του- το 2015».
«Ολα στο φως»
Στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη θα βρεθεί και η «καθεστωτική αντίληψη» που καταλογίζει στην κυβέρνηση, καθώς και η «θεσμική βλάβη» που έχει υποστεί η χώρα.
¬Σε ό,τι αφορά τις εξεταστικές, αναμένεται να επαναλάβει τη βασική θέση της Ν.Δ. «όλα στο φως», στηλιτεύοντας ωστόσο τις σκοπιμότητες της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να κουνάει το δάχτυλο σε κανέναν», είναι μια πολύ χαρακτηριστική φράση που ακούγεται στην Πειραιώς, η οποία, με τη δική της πρόταση για εξεταστική στην Υγεία, θέλησε να αναδείξει αυτές ακριβώς τις σκοπιμότητες και έριξε το γάντι στο κυβερνών κόμμα. «Ας στήσουν όσα σόου θέλουν. Ας είναι, όμως, απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα αποφύγουν τον έλεγχο για τα δικά τους πεπραγμένα. Η εξεταστική για την Υγεία θα περιλάβει και την περίοδο Κουρουπλή, όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ. Θα περιλάβει και τη διετία 2015¬-2016 με το σκάνδαλο της μη έκδοσης δελτίου τιμών. Αν θέλουν να αποδείξουν ότι δεν έχουν κάτι να κρύψουν, ας εντάξουν και αυτές τις δύο περιόδους και η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να την υπερψηφίσει», είναι το μήνυμα που έχει ήδη στείλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τέλος, είναι πιθανό να κάνει αναφορά και στο ζήτημα της ασφάλειας που βρίσκεται πολύ ψηλά στη «γαλάζια» αντιπολιτευτική ατζέντα, με αιχμή την εξαγγελία για κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.
Το γεγονός μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τον υπερασπίστηκε με συνέντευξή του, προκάλεσε ήδη από χθες πολύ έντονη αντίδραση εκ μέρους της Ν.Δ., η οποία τον χαρακτήρισε «προκλητικά αμετανόητο για το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και με τον οποίο αφέθηκαν ελεύθεροι και χιλιάδες επικίνδυνοι κακοποιοί».
«Με περισσό θράσος, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίζεται, για μία ακόμη φορά, στην πράξη, μόνο τα δικαιώματα όσων έχουν αφαιρέσει ζωή και όχι την ασφάλεια των πολιτών», υπογράμμισε η αξιωματική αντιπολίτευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «με την πολιτική της στα ζητήματα τάξης και ασφάλειας επιβεβαιώνει πως η ιδεοληψία είναι χειρότερη από την αδιαφορία».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου