Ο τομέας αυτός συνιστά βασική πολιτική προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση, η ηγεσία της οποίας έχει δεσμευθεί ότι «δεν θα αποκαταστήσει μόνο την οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».
Το πρόσφατο περιστατικό της ληστείας στο Παλαιό Φάληρο αποτέλεσε αφορμή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναβεβαιώσει αυτή την προτεραιότητα, επαναλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ως κυβέρνηση η Ν.Δ. θα καταργήσει το νόμο Παρασκευόπουλου.
Η κριτική της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανεπαρκή και αναποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνολική και οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στα ζητήματα ανομίας, παραβατικότητας και εγκληματικότητας συνεχείς. Για τη Ν.Δ. είναι σαφές -και το καταγγέλλει διαρκώς- ότι «από τότε που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήρθαν στην εξουσία, έχουμε περισσότερη βία και αυξημένη εγκληματικότητα». Ως αποτέλεσμα «μνημειώδους ανικανότητας» και «ιδεολογικών εμμονών».
«Η ανομία γενικεύεται και η εγκληματικότητα εξαπλώνεται. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι η ανομία αρχίζει και αποκτά χαρακτηριστικά κανονικότητας. Στους περισσότερους πολίτες δεν προκαλεί καν εντύπωση το επόμενο καμένο τρόλεϊ», προειδοποιούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη ομιλία του. Ιδιαίτερα ανησυχητική η εικόνα που παρουσίασε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που ο ίδιος επικαλέστηκε. Τι καταδεικνύουν; Το γεγονός ότι την «καταγεγραμμένη πτώση της εγκληματικότητας και της ανομίας την περίοδο 2011-2014, λόγω των συντονισμένων προσπαθειών, διαδέχεται μία κατάσταση πλήρους αναστροφής τα δύο τελευταία χρόνια», επισημαίνουν στην Πειραιώς.
«Ιδεοληπτικές εμμονές»
Την ίδια ώρα που δημιουργείται γενικευμένη ανασφάλεια των πολιτών, η κυβέρνηση προσπαθεί «είτε να υποβαθμίσει είτε να ιδεολογικοποιήσει το πρόβλημα», τονίζουν στη Ν.Δ.
Αλλά είναι ξεκάθαρο πως για την ηγεσία της η ατζέντα της ασφάλειας δεν συνιστά «συντηρητική πολιτική». Και αυτό ο κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει να το καταστήσει σαφές από την αρχή της θητείας του στην ηγεσία της Ν.Δ., όταν ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ζήτημα αυτό.
«Με την πρωτοβουλία αυτή σπάμε ένα μεταπολιτευτικό ταμπού. Διαλύουμε μία αγκύλωση που για δεκαετίες έχει επιβάλει στο δημόσιο διάλογο και στην πολιτική λογική μια ιδεοληπτική, περιθωριακή, αριστερίστικη λογική», τόνιζε τότε. Τη λογική της «άρνησης της αποδοχής ότι η ασφάλεια, η δημόσια τάξη, η εφαρμογή των νόμων είναι κοινωνικό αγαθό και αυτονόητη προϋπόθεση ελευθερίας».
«Αυτή η συζήτηση τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει στη χώρα μας -αποκλειστικά, τολμώ να πω- υπό την ηγεμονική ιδεολογική κηδεμονία της Αριστεράς, όχι με όρους πραγματισμού αλλά μέσα από τις ιδεοληψίες ορισμένων αριστερών ρευμάτων», συμπλήρωνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να υπερασπιστεί τις απόψεις του απέναντι σε αυτές τις ιδεοληψίες.
Η απάντηση σε προσπάθειες ιδεολογικοποίησης περιλαμβάνει όμως και τη διαπίστωση ότι η επιδείνωση της κατάστασης, και σε αυτό τον τομέα, πλήττει τελικά τους μη προνομιούχους. Οπως και στην οικονομία. «Οπως συμβαίνει πάντα επί των ημερών σας, το λογαριασμό τον πληρώνουν τελικά οι μη προνομιούχοι και την αποτυχία σας τη χρεώνονται οι οικονομικά ασθενέστεροι. Στα Εξάρχεια δεν μένουν οι ζάπλουτοι. Στο Ζεφύρι, τον Ασπρόπυργο δεν κατοικεί η οικονομική ελίτ», τόνιζε σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή.
Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής