Το «πυροτέχνημα» του ΣΥΡΙΖΑ -που κάθε άλλο παρά επιτυγχάνει να μετριάσει και τον εσωκομματικό αναβρασμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- οδηγεί και σε ευθεία σύγκριση των δύο κυβερνητικών περιόδων, κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αίσθηση πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ., αλλά και υπεροχής της πολιτικής πρότασης που διατυπώνει για το μέλλον της Ελλάδας.
«Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη αναφερόμενα στην εικόνα, από τη μία, μιας κυβέρνησης «σύγχρονης, συμπαγούς και υπεύθυνης» και σε έναν «ανερμάτιστο και παρωχημένο λόγο» και στην ανυπαρξία, από την άλλη, εναλλακτικής πρότασης.
«Η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία έδωσε στους πολίτες τη δυνατότητα να κατανοήσουν το βαθύ ρήγμα που τέμνει το πολιτικό φάσμα στον τόπο μας», εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, να επισημαίνει μάλιστα χθες ότι η πρόταση μομφής «αποδείχθηκε ότι ήταν μια κίνηση απελπισίας χωρίς αντίκρισμα, μια μομφή χωρίς μορφή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ακράδαντα ότι η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ε.Ε. και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια, τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και γενικότερα τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 6%, το γεγονός ότι η στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων με 43 δισ. ευρώ κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας εν μέσω πανδημίας, ενώ υπάρχει και σήμερα δυνατότητα να δίνεται ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο κύμα της ακρίβειας που προκαλεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα από μεγάλους οικονομικούς κολοσσούς που αναδεικνύει ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον κέντρο για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Εκτιμούν επίσης ότι ανέδειξε το άλμα που συντελείται στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την ενίσχυση του ΕΣΥ με τον υπερδιπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ και την αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και την ενίσχυση της εθνικής άμυνας με τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσης της χώρας ως αποτέλεσμα της πολυεπίπεδης διπλωματίας που ασκεί και των συμμαχιών που συνάπτει.
Η κυβέρνηση είναι, ωστόσο, αποφασισμένη να σηκώσει ακόμη περισσότερο το γάντι που πέταξε η αξιωματική αντιπολίτευσης αναδεικνύοντας και όλα τα ψέματα που καταλογίζει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία έκαναν τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σχολιάσει για την ομιλία του κ. Τσίπρα ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, «κάθε πρόταση και δύο ψέματα, όχι ένα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν επισημάνει δεκάδες «ψέματα» και αναμένεται ενδεχομένως και σήμερα να δοθούν αναλυτικές απαντήσεις.
Την ίδια ώρα, πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι από τη συζήτηση στη Βουλή επιβεβαιώθηκε επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση «δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, δεν αποποιείται τις ευθύνες της και διαθέτει το ειδικό πολιτικό και ηθικό βάρος για να αναγνωρίζει τις εκάστοτε αδυναμίες και να τις διορθώνει», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κλείνει την πόρτα διαλόγου το ΠΑΣΟΚ
Ερωτηθείς, χθες, για τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού» και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε και που απαιτείται από τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, για να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
«Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»
Το μήνυμα Μητσοτάκη στον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας
Νέο μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας είναι «άμεσα συνδεδεμένη με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Στη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών διαπιστώθηκε και η αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των πολύπλευρων διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, ενώ επεσήμανε ότι η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί και μέρος της ενταξιακής διαδικασίας.
Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια συζητήθηκαν και κατά την πρόσφατη επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος, μετά τη Βουλγαρία, αναμένεται να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα τη Σερβία, την Κροατία και τη Ρουμανία, έχει καταστήσει ως σαφή προτεραιότητα τη δυναμική επανάκαμψη της χώρας στα Βαλκάνια με ατζέντα στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, αλλά και εμβάθυνσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr