Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στις αδυναμίες της αρχιτεκτονικής του ευρώ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη μηχανισμών που θα σφυρηλατήσουν την οικονομική σύγκλιση, ενώ έδωσε έμφαση στην προοπτική πραγματικής τραπεζικής ένωσης και προσδιόρισε ως στόχο «να πετύχουμε τελικά τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους».
Παράλληλα έδωσε πρωταρχική σημασία στη μάχη κατά του λαϊκισμού και εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα την κερδίσει. Οπως είπε χαρακτηριστικά «ήταν η πρώτη χώρα που έφερε στην εξουσία μία λαϊκίστικη κυβέρνηση και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα αποδείξουν στην πράξη ότι η πολιτική της αλήθειας, της λογικής και της μετριοπάθειας μπορεί να επικρατήσει και πάλι».
Απευθυνόμενος στο σημείο αυτό στους συνέδρους του ΕΛΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικοινωνηθούν στους Ευρωπαίους πολίτες τα οφέλη από την περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. «Οι απειλές του λαϊκισμού και του εθνικισμού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες λύσεις, με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν μας, με χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες και βαρύγδουπες δηλώσεις. Πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής ατζέντας και να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι προς όφελός τους. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη εάν θέλουμε ανάπτυξη και δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά. Και έδωσε έμφαση στη μεταρρυθμιστική δυναμική που πρέπει να υπάρξει και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, αφού- όπως είπε- «η μάχη για το κοινό μας μέλλον δεν θα δοθεί μόνο στα ευρωπαϊκά fora, στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο».
«Ο λαϊκισμός πρέπει να ηττηθεί στις αυλές των σπιτιών μας. Από τα ίδια τα κράτη μέλη. Η ιδιοκτησία μίας εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξουμε τον πολιτικό διάλογο», εξήγησε.
Μιλώντας ανοιχτά και για τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η αρχιτεκτονική του ευρώ είναι δομημένη λάθος». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «οι αδυναμίες του μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μηχανισμών που θα σφυρηλατήσουν την οικονομική σύγκλιση».
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
«Χρειαζόμαστε μία πραγματική τραπεζική ένωση, ένα σύστημα διασφάλισης καταθέσεων και τελικώς να πετύχουμε τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα περιέγραψε και την ανάγκη να υπάρξουν «οι κατάλληλες θεσμικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας».
Προσφυγικό
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην ομιλία του και στο προσφυγικό, σημειώνοντας πως «είναι βαθύτατα άδικο να αναλαμβάνουν το βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών οι χώρες εκείνες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης».
«Δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα», διευκρίνισε. «Η δίκαιη κατανομή του βάρους είναι αναγκαία ώστε να δείξουμε στην πράξη ότι στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την κοινή πρόκληση».
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, Λουζλίμ Μπάσα, ενώ σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.
Βολές στην κυβέρνηση
Την ίδια ώρα η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει με έντονα επικριτική διάθεση το κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, προσπαθώντας μεταξύ άλλων να εξωραΐσει και τις επιπτώσεις του βαρύτατου λογαριασμού που έχει σωρεύσει για την ελληνική κοινωνία η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας και η βύθιση της οικονομίας στην αβεβαιότητα.
Οι δηλώσεις σειράς υπουργών για την αξιολόγηση την ώρα που «η ελληνική κοινωνία και η οικονομία δοκιμάζονται σκληρά από την πολιτική της κυβέρνησης», χαρακτηρίστηκαν από τη Ν.Δ. ως «ρεσιτάλ αποτυχίας, κυνισμού και θράσους».
«Ο κ. Τσακαλώτος ομολογεί την αποτυχία τους και την εξόντωση της μεσαίας τάξης. Ο κ. Σκουρλέτης το πρωί καταγγέλλει συμφέροντα και δηλώνει ότι διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το απόγευμα παραδέχεται κυνικά ότι θα ψηφίσει “ναι σε όλα”. Ο κ. Τζανακόπουλος με περίσσιο θράσος δηλώνει “χαρούμενος” για μια συμφωνία που θα κόβει τις συντάξεις και θα φέρνει νέους φόρους», σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση και επέμεινε στο αίτημα για πολιτική αλλαγή σημειώνοντας πως «η χώρα έχει μια αποτυχημένη κυβέρνηση που μόνο βάρη, ανασφάλεια και μιζέρια μπορεί να προσφέρει στις Ελληνίδες και τους Ελληνες».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου