«Η αξιολόγηση θα κλείσει νωρίτερα από ό,τι νομίζετε. Οπως έλεγε και η γιαγιά μου, μην πιστεύεις ό,τι διαβάζεις στις εφημερίδες», δήλωνε περιχαρής χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή μιλώντας στην εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής με θέμα «Κρίση, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος. Θύμισε ότι το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει αν δεν έχει εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλυθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ τα βραχυπρόθεσμα έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν και να δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας για τα ελληνικά ομόλογα.
Επανέλαβε επίσης ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα για το 2019 θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. «Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ και τα επεκτατικά μέτρα επίσης 2% του ΑΕΠ, άρα το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο», είπε.
Μετά το τέλος της ομιλίας του και απαντώντας σε παρέμβαση του επικεφαλής του οικονομικού τομέα, βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την αναγκαιότητα των νέων μέτρων (αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται έτσι κι αλλιώς – εξ ου και το ουδέτερο πακέτο των μέτρων), ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Χρήστο, στο πανεπιστήμιο διαχωρίζαμε το επιθυμητό από το εφικτό», δείχνοντας στην ουσία την πίεση που έχει ασκήσει το ΔΝΤ για να ληφθούν τα νέα μέτρα από το 2019.
«Ένα πολύ μικρό θέμα με το εργασιακό»
Νωρίτερα, υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι πλέον έχει μείνει μόνο ένα πολύ μικρό θέμα με το εργασιακό, αλλά διαβεβαίωναν ότι όλα θα έχουν κλείσει μέχρι και τη μεθεπόμενη Παρασκευή που θα είναι το άτυπο Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.
Σαμαράς για τη διαγραφή του: Κανείς δεν θα μου επιβάλλει να θυσιάσω τη συνείδησή μου
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, τόνιζε ότι το Euro Working Group της Πέμπτης δεν θα κρίνει κάτι ουσιαστικό σημειώνοντας ότι στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι η τεχνική συμφωνία που πρέπει να έχουμε στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Η ίδια πηγή τόνιζε ότι κρίσιμο είναι τις επόμενες μέρες να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα ώστε να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι και την άτυπη σύνοδο των υπουργών Oικονομικών της μεθεπόμενης Παρασκευής.
Αρνήθηκε όμως να τοποθετηθεί σε ερωτήσεις σχετικά με τη μείωση του αφορολoγήτου που συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενη στο Μνημόνιο που θα πρέπει να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ, η ίδια πηγή τόνιζε ότι το αυτό το πρόγραμμα θα είναι πιο εύκολο να συμφωνηθεί από ό,τι ήταν το πρόγραμμα με τον ESM: «Οι άνθρωποι του ΔΝΤ δεν είναι Control Freaks, όπως είναι οι Ευρωπαίοι, δεν βάζουν τόσα πολλά θέματα».
Υψηλό τίμημα
Αν και μένει να φανεί στην πράξη το πώς λύθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε μέχρι και την περασμένη Παρασκευή στο ασφαλιστικό (αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του και την τοποθέτηση της υπουργού εργασίας Εφης Αχτσιόγλου), χθες υπήρξε υποχώρηση και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
Το ενδεχόμενο υποχώρησης από την περίφημη κόκκινη γραμμή περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο είχε πέσει στο τραπέζι και στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, ωστόσο αποσύρθηκε προς στιγμήν, αφού δεν υπήρχε αντίστοιχη υποχώρηση από την πλευρά των θεσμών για τις ομαδικές απολύσεις.
Υπό την πίεση όμως ενός νέου ναυαγίου συμπληρώθηκε και αυτό στο πακέτο των μέτρων μαζί με τα 3,6 δισ. ευρώ που θα φέρουν τη διετία 2019-2020 η περικοπή του αφορολογήτου και η νέα περικοπή στις συντάξεις.
Πάντως η πολύμηνη διαπραγμάτευση μέχρι και την πλήρη υποχώρηση σε όλα τα θέματα τις τελευταίες ημέρες έχει ήδη γράψει έναν εκτεταμένο λογαριασμό από ζημιές.
Με βάση την τοποθέτηση τόσο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, όσο και του διευθυντή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου θα συνεχίσει την ύφεση της οικονομίας που καταγράφηκε για το σύνολο 2016.
Παρά τη συνέχιση των κεφαλαιακών ελέγχων, οι εμπορικές τράπεζες έχουν χάσει καταθέσεις 2,4 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στα 3,5 δισ. ευρώ με τα στοιχεία του Μαρτίου, ενώ αυξάνουν την έκθεσή τους στον ELA φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου