Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε πως ο πατέρας του, Κωσταντίνος Μητσοτάκης, 10 ημέρες αφότου έγινε πρωθυπουργός το 1990, προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, «διορθώνοντας μια παραφωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ένα μήνα μετά πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ.
«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγική σχέση με μεγάλο βάθος, μια σχέση που δεν αμφισβητείται στον πυρήνα της» είπε, προσθέτοντας πως η χώρα μας έχει να μάθει πολλά από το Ισραήλ στον μεταρρυθμιστικό τομέα και στον τομέα της επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το Ισραήλ αποτελεί ένα προσιτό παράδειγμα για την Ελλάδα, καθώς πολλά από τα πράγματα τα οποία έχει κάνει το Ισραήλ είναι συναφή και εφαρμόσιμα στη χώρα μας.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη στρατηγική του Ισραήλ όσον αφορά τη στήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Τζέρεμι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση των start ups το 2011.
«Το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο, χαίρομαι που συνεχίζεται από το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων» τόνισε, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός δυναμικού σχεδίου επιχειρηματικότητας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς όπου μπορεί να επεκταθεί η ήδη υπάρχουσα συνεργασία των δύο χωρών, όπως είναι η αμυντική συνεργασία, η συνεργασία στον πρωτογενή τομέα με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ο τουρισμός. Αναφέρθηκε δε, εκτενώς στις σχέσεις των δύο λαών, τονίζοντας πως η συνύπαρξη υπήρξε υπόδειγμα αλληλοσεβασμού και συνεργασίας.
«Είμαστε ιδιαίτεροι υπερήφανοι για τους Έλληνες πολίτες που στάθηκαν στο πλευρό των Εβραίων αδερφών τους στα χρόνια της κατοχής. Έχουμε μια υποχρέωση να μην ξεχνάμε την ιστορία, το Ολοκαύτωμα ως ένα ασήκωτο βάρος στη συνείδηση της ανθρωπότητας. Ξέρουμε ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξαφανίσουμε το μίασμα του αντισημιτισμού. Όμως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε προσθέτοντας πως «θα πρέπει να πολεμήσουμε τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία μέσα από την ενίσχυση της σχέσης των δύο κρατών».