Μεταρρυθμίσεις που, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, εμβαθύνουν και το Κράτος Δικαίου, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών. Αναφερόμενος στο προγραμματιζόμενο μεταρρυθμιστικό έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2022, είπε πως μαζί με το εργαλείο του προϋπολογισμού έχει ενεργοποιηθεί και το παράλληλο πρόγραμμα μεγάλων έργων μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζει ριζικά και την εικόνα του εθνικού δικαστικού συστήματος.
Πρόκειται, είπε, για ένα πρόγραμμα που διαρθρώνεται σε τρείς άξονες:
- Τη δημιουργία νέων υποδομών, με ήδη δρομολογημένα μεγάλα και σημαντικά έργα κατασκευής και ανακατασκευής σε δικαστικά κτήρια.
- Στην στρατηγική της εμβάθυνσης της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης με νέες εφαρμογές.
- Σε τομές στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης όπως είναι η διαρκής επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών.
Ειδικότερα, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ανέφερε:
- Την αγορά κτηρίου 30.000 τ.μ. στον Πειραιά για την στέγαση όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών του Πειραιά.
- Την μεταστέγαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών (Ευελπίδων) σε νέο δικαστικό μέγαρο 40.000 τ.μ. στο χώρο πίσω από τον Άρειο Πάγο.
- Τις ανακαινίσεις του ιστορικού κτηρίου του ΣτΕ, της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Η ανασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης.
- Tην κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Σέρρες, Έδεσσα και Κιλκίς.
- Η ενεργειακή αναβάθμιση των δικαστικών μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.
- Η κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Βόλο και Λαμία.
- Η ανακαίνιση του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου και
- H κατασκευή δικαστικών μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά.
Για την στρατηγική εμβάθυνση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «σχεδιάζουμε την επέκταση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης σε όλα τα δικαστήρια της επικράτειας. Αναβαθμίζεται το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων της διοικητικής δικαιοσύνης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ψηφιοποιείται πλήρως το Εθνικό Ποινικό Μητρώο καθώς και τα Πρακτικά και τα Αρχεία των δικαστηρίων».
Επιπλέον, «επεκτείνεται η απομαγνητοφώνηση της ακροαματικής διαδικασίας στα ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας. Αναπτύσσονται νέες εφαρμογές που διευκολύνονται οι πολίτες όπως το άυλο διαζύγιο, τα ηλεκτρονικά πινάκια και ο ηλεκτρονικός φάκελος τόσο στην διοικητική όσο και στην πολιτική δικαιοσύνη. Καθιερώνονται οι απομακρυσμένες καταθέσεις μέσω τηλεδιασκέψεων».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε μιλώντας τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση στον τομέα του. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών, τη σύσταση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων στα πρότυπα της Εθνικής Σχολής Δικαστών και την Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και τη δομή της Δικαστικής Αστυνομίας.
Τέλος, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως «η προστιθέμενη αξία της Δικαιοσύνης στην οικονομία είναι τεράστια. Η ύπαρξη Κράτους Δικαίου και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, η εμπέδωση κανόνων διαφάνειας και η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης είναι κρίσιμοι παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Πού θα φέρει χιόνια μέχρι και τα Χριστούγεννα – Αρναούτογλου και Καλλιάνος προβλέπουν
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέα καταγγελία – «Ήμουν 17 ετών και μου ζητούσε να τον φιλήσω»
- Παρέμβαση εισαγγελέα για την μελέτη Τσιόδρα: Την εντάσσει στην έρευνα για τις ΜΕΘ
- Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα 8 στοιχεία που συνθέτουν το … πάζλ
- Πάτρα: Η μπλούζα που έγινε viral – Δείτε πώς πήγε να εμβολιαστεί ένας Πατρινός, θα κλαίτε από τα γέλια
- Πανικός στην Τουρκία: Φόβοι για capital controls – Επιταχύνεται η υποτίμηση της λίρας