Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε μετά τη σύνοδο ότι θα παραμείνουν μέχρι την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου μέχρι να συμφωνήσουν επί της αρχής για τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης, όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό και τα θέματα φορολογίας.
Ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να μακιγιάρει το χθεσινό ναυάγιο στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, επικαλούμενος τα επιμέρους θέματα που έκλεισαν. «Σήμερα είχαμε συνάντηση πριν και μετά το Eurogroup. Εκεί διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα. Μετά την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup, αποφασίστηκε να έχουμε μια εντατικοποίηση της διαδικασίας», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Στόχο της παραμονής της ελληνικής ομάδας στη βελγική πρωτεύουσα θα είναι να υπάρχει συμφωνία στα συγκεκριμένα θέματα που σήμερα ΥΠΟΙΚ και θεσμοί συμφωνούν ότι διαφωνούν. Στη συνέχεια και ανάλογα με τη σοβαρότητα των θεμάτων που θα απομένουν να κλείσουν και τις τεχνικές λεπτομέρειες των μεγάλων θεμάτων μπορεί οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα για ένα τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Οπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, με στόχο να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. «Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23), για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο», κατέληξε ο κ Τσακαλώτος.
Στις διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα συμμετέχουν από τους θεσμούς από πλευράς του ESM ο κ. Κ. Ρέγκλινγκ, από πλευράς Κομισιόν ο γενικός διευθυντής για μακροοικονομικά κ. Μ. Μπούτι, από πλευράς ΔΝΤ ο κ. Π. Τόμσεν.
Στόχος είναι να επανέλθουν οι θεσμοί -με την ίδια σύνθεση- σε διαπραγμάτευση την Πέμπτη (καθώς αύριο για διαφορετικούς λόγους κάποιοι εξ αυτών πρέπει να βρίσκονται σε άλλα κράτη) με στόχο τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση, ειδικά στα δύο μεγάλα μέτωπα, το εργασιακό και το ασφαλιστικό.
Στο πεδίο του ασφαλιστικού το ζήτημα είναι η άμεση περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2020 που ζητούν οι θεσμοί και η στατική εφαρμογή του μέτρου που ζητά η Αθήνα. Στο πεδίο του εργασιακού, το μεγαλύτερο μέτωπο παραμένει με το ΔΝΤ να συνεχίζει να ζητά την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και να αρνείται την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Η συζήτηση αφορά στο τι μπορούμε να δώσουμε και τι θα μας δώσουν», ανέφεραν στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου